top of page

Președintele Camerei Comunelor avertizează asupra necesității urgente ca Acordul Brexit respins să f


Propunerea unei perspective de viitor de după Brexit formulată și prezentată de către premierul Theresa May este singurul document care prevede o relație de viitor între Marea Britanie și Uniunea Europeană imediat ce despărțirea ar fi una oficială, însă condițiile acestui Acord nu convinge pe toată breasla politică de la Londra. Redactat în toamna anului trecut, acordul a fost respins pentru prima dată în luna ianuarie a acestui an, fiind criticat de faptul că susține mai multe avantaje pentru cetățenii europeni, decât posibilitatea britanicilor de a-și recăptăta independența și autonomia.

Suferind câteva modificări, același acord nu a trecut nici de-al doilea val de voturi, fiind la fel de contestat de către membrii Camerei Comunelor. Acordul elaborat de urgență de către premierul britanic prevedea reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Contestat de numeroși britanici, propunerea lui May a reușit în schimb să atragă mai multe demisii în Guvernul de la Londra ca semn de protest.

Cu toate că numai cu o seară înainte de a fi respins pentru a doua oară, Theresa May anunțase că obținuse clauze juridice pentru garantarea statutului temporar al măsurilor adoptate la frontiera irlandeză, membrii Camerei Comunelor nu au acceptat să dea undă verde Brexitului sub astfel de condiții. Ba mai mult, pentru a nu risca o pierdere de timp inutilă, Președintele Camerei Comunelor, John Bercow, a avertizat la începutul acestei săptămâni că premierul Theresa May nu poate supune votului proiectului de acord Brexit în forma care a fost deja respinsă de parlamentari.

Pregătită să meargă până în pânzele albe cu Acordul Brexit stabilit împreună cu liderii de la Bruxelles, Theresa May are de gând să mai ceară încă un vot asupra documentului repins deja de două ori. Stabilit pentru săptămâna viitoare, votul asupra textului care menționează condițiile de separare dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană întâmpină deja dificultăți, după ce președintele Camerei Comunelor a atras atenția că ar putea bloca organizarea acestuia dacă documentul nu va fi substanțial diferit de primele două versiuni. Potrivit lui Johm Bercow, în Marea Britanie există deja o regulă proceduală veche de 400 de ani care interzice voturile parlamentare repetate pe aceiași temă într-un interval scurt.

„Guvernul nu are legitimitatea de a propune din nou în Camera Comunelor un proiect de lege care nu este substanţial diferit de cel de săptămâna trecută. Această decizie nu trebuie considerată ca fiind ultimul meu cuvânt pe această temă. Are doar rolul de a indica ce test trebuie trecut de Guvern pentru a putea organiza un nou vot în această sesiune parlamentară”, a subliniat Bercow.

Conform presiunii pe care acesta o pune acum pe Guvernul Theresei May, premierul britanic riscă să fie nevoită să ceară direct amânarea Brexitului pe termen lung, sărind peste cel de-al treilea val de voturi asupra Acordului.

Stabilind inițial ca Brexitul să fie oficializat în data de 29 martie, este posibil ca Theresa May să solicite statelor membre ale Uniunii Europene o amânare a ieșirii până cel puțin pe 30 iunie, însă acest termen considerat „scurt” este condiționat de aprobarea acordului de către Parlamentul britanic, săptămâna viitoare. Dacă cel de-al treilea vot nu ar mai avea loc sau dacă în urma acestuia, membrii Camerei Comunelor vor respinge din nou documentul, atunci, Theresa May a avertizat că va cere amânarea Brexit pentru o perioadă mult mai îndelungată. „Perioada de nouă luni va fi maximum; dacă Acordul Brexit va fi ratificat în orice moment înainte de termenul de nouă luni, am putea părăsi Uniunea Europeană mult mai devreme”, a declarat sub protecţia anonimatului, un oficial guvernamental apropiat de premierul Theresa May.

În condițiile unei astfel de situații neașteptate, Marea Britanie va fi nevoită să participe la scutinul europarlamentar programat în luna mai. Mai mult, potrivit unui document al Consiliului Uniunii Europene, „țările blocului comunitar vor decide excluderea Marii Britanii din UE de la 1 iulie în cazul în care Guvernul de la Londra nu va accepta participarea la scrutinul europarlamentar programat în luna mai”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page