top of page

Dacă un Acord de Brexit nu s-a putut semna încă, Marea Britanie a ajuns totuși la o înțelegere cu Is


Așteptările pe care întreaga Europă (și nu numai) le are la adresa acțiunilor Guvernului de la Londra în ceea ce privește situația britanicilor și a cetățenilor europeni imediat de după Brexit, par să se prelungească de la zi la zi. Faptul că Parlamentul britanic a respins de două ori Acordul propus de premierul Theresa May însă este de acord cu amânarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, face ca situația să continue să fie una la fel de dificilă și confuză. Între timp, 29 martie, data la care inițial era programată oficializarea Brexitului, pare să se apropie cu pași repezi.

Aflată într-o situație fără precedent, Theresa May resimte din plin presiunea creată atât de opoziție cât și de liderii de la Bruxelles. De teama de a nu lua o decizie care ar afecta britanicii, mai degrabă decât să îi ajute, May este interesată să obțină ajutorul oricărei părți intermediare pentru a proteja Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord indiferent care va fi rezultatul final al Brexitului. Astfel, în timp ce Europa așteaptă cu sufletul la gură o decizie de maximă importanță în ceea ce privește iminenta despărțire, secretarul de stat pentru Comerț Internațional, Liam Fox, a transmis că ieri, Marea Britanie a încheiat cu Islanda și Norvegia un acord comercial prin care va permite continuarea schimburilor comerciale în cazul în care se va ajunge la un Brexit fără acord.

„Am ajuns la un acord cu Islanda şi Norvegia prin care vom putea continua să asigurăm accesul companiilor britanice în Spaţiul Economic European în cazul în care vom părăsi Uniunea Europeană fără un acord", a declarat oficialul britanic. Acest acord discutat ieri ar urma să fie definitivat, iar semnarea acestuia va avea loc săptămâna viitoare. Nu este prima dată când Marea Britanie se gândește la viitorul său de după Brexit și acționează preventiv, semnând un acord comercial cu terțe părți. În luna februarie, britanicii au mai semnat acorduri similare cu Elveţia şi Liechtenstein.

În mai puțin de 10 zile, întreaga suflare de oameni de pe teritoriul Europei se așteaptă să audă care este decizia pe care premierul britanic o va lua cu privire la Brexit. Considerând că mai există totuși o șansă, membrii Camerei Comunelor sunt așteptați să mai voteze încă o dată proiectul de Brexit propus de Theresa May. Dacă acesta va fi respins pentru a treia oară, atunci singura soluție pe care premierul o vede este amânarea divorțului de către blocul comunitar. Evident, chiar dacă va încerca să obțină această amânare, indulgența trebuie aprobată de către toate statele membre ale Uniunii Europene.

De altă parte, parlamentarii conservatori pro-Brexit nici nu vor să audă că britanicii și-ar mai crea oportunități să rămână sub umbrela impunătoare a Bruxellesului chiar și pentru o scurtă vreme de timp. Aceștia au amenințat că vor intra în grevă dacă premierul britanic Theresa May va amâna ieșirea cu un an. Această declarație a pornit ca și reacție la afirmația unui membru de cabinet guvernamental potrivit căruia Guvernul Theresa May va cere probabil o amânare a Brexitului de cel mult nouă luni.

Deocamdată se știe doar faptul că May va încerca să obțină aprobarea UE pentru amânarea Brexitului doar până pe data de 30 iunie, însă chiar și așa, această inițiativă rămâne condiționată de adoptarea unui acord de retragere până miercurea viitoare.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page