Partidul Laburist este gata să ceară organizarea unui nou referendum privind apartenența Marii Brita

Pe cât erau de ajuns problemele dintre Guvernul de la Londra și liderii oficiali de la Bruxelles, premierul britanic, Theresa May mai trebuie să facă față și opoziției din propria țară, care luptă cu toate forțele ca Brexitul să nu aibă loc. În timp ce May este determinată să scoată Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord din blocul comunitar dând șansa cetățenilor de a-și recăpăta independența și autonomia, Partidul Laburist în frunte cu Jeremy Corbyn este dispus să împiedice această acțiune temându-se că Marea Britanie nu este pregătită de această schimbare. Mai mult, conform opoziției, viitorul britanicilor nu se întrevede a fi unul plin de speranțe în condițiile în care milioane de imigranți sunt cei care susțin industriile și serviciile din țară, iar investitorii străini amenință că vor părăsi Regatul Unit, mutându-și afacerile în alte state membre ale UE.

La finalul lunii martie (n.r. 29 martie), Marea Britanie și Uniunea Europeană sunt așteptate să semneze oficializarea Brexitului. Benefic pentru ambele tabere ar fi ca această despărțire să aibă loc sub propunerea unei înțelegeri asupra relațiilor de viitor, însă până în momentul de față, nu există un Acord care să le faciliteze separarea. Singurul Acord propus de Theresa May a fost respins de propriul Parlament, pe motiv că prezenta prea multe avantaje europenilor și prea puține puncte favorabile pentru cetățenii britanici.

Pregătit să vină el cu o propunere, Partidul Laburist a prezentat aseară un plan privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, însă Camera Comunelor l-a respins și pe acesta; așa cum prevăzuse, formațiunea a promis că în caz de respingere, va cere organizarea unui nou referendum.

Miercuri seară, amendamentele elaborate cu multă încredere de către partidul aflat la opoziție (centru-stânga) au primit 323 de voturi împotrivă și doar 240 de voturi pentru. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „proiectul de lege prevedea negocierea un acord permanent pentru menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală comunitară după Brexit, colaborarea strânsă cu piaţa unică UE şi garanţii privind drepturi”. Evident, nemulțumiți de faptul că propunerea Partidului Laburist prezintă ca soluții continuarea dependenței Marii Britanii față de Uniunea Europeană, membrii Camerei Comunelor s-au văzut în poziția clară de a respinge planul propus, fără nicio ezitare.

Pregătit pentru un astfel de scenariu, Partidul Laburist anunțase încă de luni că în cazul unui refuz al propunerii sale va cere convocarea unui referendum privind apartenența Marii Britanii la Uniunea Europeană. Însuși liderul opiziției, Jeremy Corbyn a declarat că este în favoarea organizării unui nou referendum pe tema Brexit dacă debutații britanici nu vor introduce în planul de ieșire din blocul comunitar propunerile formulate de formațiunea de opoziție.

„Suntem dezamăgiţi că Guvernul a respins proiectul alternativ Brexit propus de Partidul Laburist. De aceea, Partidul Laburist va prezenta sau va susţine un amendament în favoarea unui nou vot public pentru a împiedica planul conservator de ieşire din UE care va avea efecte negative", a declarat Keir Starmer, purtătorul de cuvânt al formaţiunii de centru-stânga. Totodată, și Jeremy Corbyn a precizat că Partidul „va susţine organizarea unui vot public pentru a bloca planul conservator de ieşire din UE, care ar avea efecte negative, sau ieşirea dezastruoasă fără acord. De asemenea, vom continua să insistăm pentru alte opţiuni disponibile, inclusiv pentru o relaţie economică strânsă axată pe planul nostru alternativ credibil, sau pentru alegeri anticipate”.

Tot săptămâna aceasta și premierul britanic, Theresa May a p