Socialiștii europeni îl propun pe Frans Timmermans pentru funcția de președinte al Comisiei Europene
Odată cu neașteptatul „cutremur” de structură, imagine și încredere la nivelul blocului comunitar, fiecare stat membru al Uniunii Europene încearcă astăzi să își apere propria identitate și cultura națională. Indiferent de politica și regimul fiecărei țări europene, reprezentarea principiilor acestora de la birourile celor trei instituții ale UE (Comisia, Consiliul și Parlamentul european) este o miză pentru care fiecare dintre cele 27 de guverne așteaptă cu sufletul la gură alegerile europarlamentare din luna mai când cetățenii europeni vor vota în propriile țări, partidele politice care le va reprezenta interesele la Bruxelles în următorii ani.
Practic, în aproximativ trei luni, sute de milioane de cetățeni vor alege un nou Parlament European, fiind nevoiți să evalueze cu foarte mare atenție candidații și programele înainte de a pune ștampila cu votul care va contura viitorul bătrânului continent dar și relațiile Uniunii Europene cu restul lumii. Confruntându-se cu probleme în domeniile migrației, securității, mediului și locurile de muncă, noii liderii de la Bruxelles vor trebui să se ridice la așteptările celor care ies la vot, crescând șansele Europei de a colabora mai strâns cu Africa, a elimina amenințarea terorismului, a proteja datele private sau a proteja locurile de muncă din UE.
Totodată, în perioada 23 – 27 mai, statele membre vor numi și un candidat pentru postul de Președinte al Comisiei Europene, în conformitate cu rezultatele alegerilor europene. Noul șef al Executivului european va fi ales numai dacă Parlamentul își va da acordul asupra numelui său prin majoritate absolută a voturilor (jumătate plus unu din numărul total al deputaților). Criza prin care trece blocul comunitar a ridicat în momentul de față, Comisia Europeană la rang de cea mai importantă instituție al cărei set de responsabilități bine împlinite au puterea de a schimba cursul a milioane de oameni. Cum lupta este una extrem de strânsă, specialiștii europeni au dat sâmbătă startul campaniei electorale pentru Parlamentul European, desemnându-l pe olandezul Frans Timmermans candidat oficial la președinția Comisiei Europene.
Imediat ce va fi format, noul Parlament European va trebui să se ocupe de alegerea noului președinte al Comisiei Europene, cunoscut ca organul executiv al blocului comunitar. Fiecare țară membră trebuie să numească un candidat, luând în seamă rezultatele alegerilor europene, urmând apoi ca Parlamentul să aprobe noul președinte al Comisiei cu o majoritate absolută de voturi. Acest nou sistem de alegere a fost introdus în 2014 când, la alegerile anterioare, Parlamentul a decis formatul candidaților „cap de listă”. Practic, fiecare partid politic european a prezentat un candidat la funcția de președinte al CE iar partidul care a obținut cele mai multe voturi la alegeri a propus Parlamentului candidatul la funcția de președinte al Comisiei.
După retragerea din noiembrie a lui Maroš Šefčovič din cursa alegerilor pentru președinția Comisiei Europene, Frans Timmermans are parte de cea mai mare susținere din partea partidului de centru-stânga. În discursul său de candidatură, olandezul a precizat: „suntem toţi europeni şi europene. Acesta este mesajul meu central. Avem planuri bune, propunem soluţii. Nu s-au spus multe lucuri despre Africa astăzi, dar voi spune mai multe mâine, deoarece cred că destinul nostru este legat de cel al Africii. După ce am ascultat atât de multe discursuri pline de inspiraţie, pot spune că, oriunde merg în Europa, aud din partea adversarilor noştri, din partea celor care au doar planul distrugerii Uniunii Europene, doar multe planuri pentru a destrăma, pentru a distruge, pentru a separa. Au multe planuri de a rescrie istoria, deoarece ei cred că deţin prezentul şi prin urmare şi trecutul, astfel că vor să creeze viitorul folosind o imagine falsă a trecutului.
Dar nu trebuie să ne lăsăm atraşi în acest joc fals prin care oamenii sunt făcuţi să se teamă. Trebuie să facem toate eforturile pentru a dezlănţui oamenii de temeri, pentru a scrie viitorul, un viitor progresist, un viitor în care să credem. Oamenii trebuie să fie liberi să îşi utilizeze talentele, trebuie să existe drepturi egale pentru bărbaţi şi femei, trebuie să ne asigurăm că oamenii sunt trataţi egal în societate. Teama este o închisoare, o cuşcă; trebuie să eliberăm oamenii din această cuşcă, pentru a face planuri de viitor. Am auzit toate planurile noastre şi sunt foarte bune, acum trebuie să ne asigurăm că oamenii văd că sunt bune şi că ne votează în scrutinul europarlamentar. Vom aduce un spirit al primăverii în minţile şi în inimile europenilor, un sentiment că este posibil mai mult, (...) că există ceva dincolo de austeritate, că pot fi create locuri de muncă, un sentiment că statul de drept nu este un joc, ci un lucru pe care îl merită toată lumea, un sentiment că democraţia va fi relansată, va fi consolidată, democraţie pentru toţi, un sentiment că tânăra generaţie ia parte la construirea acestui model european care a menţinut pacea peste 70 de ani. (...) Eu cred în Europa, cred în social-democraţie”.
În prezent, olandezul Frans Timmermans este unul dintre cei mai puternici lideri europeni, deținând în prezent funcţia de prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene. Numărându-și zilele până când mandatul său se va încheia, actualul președinte al Executivului European, Jean-Claude Juncker, este de părere că rezultatele muncii sale sunt excelente.