top of page

Ucraina profită de conflictul cu Rusia pentru a cere mai mulți bani de la Uniunea Europeană


Poziția geografică a Ucrainei nu este singurul „dezavantaj” pe care îl acuză ucrainienii atunci când fac referire la posibilele motive pentru care Rusia a ales să intervină pe teritoriul său, anexând Peninsula Crimeea în 2014. Fost stat al Uniunii Sovietice, Ucraina nu poate să se izoleze complet de Rusia având în vedere că pe cele două le leagă o istorie greu de contestat. În fond, atât cultura Rusiei cât și a Ucrainei este asemănătoare.

Totuși, într-o Europă liberă și cu o mare deschidere către Occident, Ucraina se vede din ce în ce mai puțin asemănătoare cu Rusia, punând înainte aspirațiile către Uniunea Europeană. Iar odată cu anexarea Peninsulei Crimeea de către președintele rus, Vladimir Putin, ucrainienii nici că nu își mai pot „înghite” vecinii de est. Jucând rolul victimei și acuzând că i-a fost violat teritoriul de către cel mai de temut dictator al lumii, Ucraina speră sa primească tot sprijinul necesar atât de la Uniunea Europeană cât și de la NATO. Punctând că ambele au nevoie de țara cu aproape 45 de milioane de locuitori, Ucraina a înțeles că poziția sa geografică poate fi și un avantaj dacă știe să profite de problemele pe care rușii le-au creat. Astfel, fără să stea prea mult pe gânduri, după ce a făcut mai multe apeluri repetate la Uniunea Europeană de a-i impune sancțiuni Rusiei, la începutul acestei săptămâni, Miniştrii de Externe din UE au purtat discuţii privind mărirea ajutorului dat Ucrainei, unde luna viitoare vor avea loc alegeri prezidenţiale.

Dacă în 2014, planeta rămânea șocată de gestul rușilor anexând fără nicio temere Peninsula Crimeea, considerată de către ucrainieni ca fiind parte din teritoriul său, astăzi, nu toată opinia publică mai gândește la fel. În timp ce americanii caută să denigreze imaginea și credibilitatea rușilor folosindu-se de marile trusturi de presă pe care le controlează prin evreii pe care îi are la putere, ucrainienii continuă să investească în campania de defăimare asigurându-se că după pierderea Crimeei măcar se vor alege cu ceva. Cu toate că de nenumărate ori, liderii Peninsulei au declarat că anexarea a fost făcută de bună voie, considerându-se independentă de Ucraina, autoritățățile de la Kiev continuă să precizeze că Peninsula a fost ocupată cu forța.

Între timp, incidentul celor trei nave militare luate ostatice de către trupele marine ruse pentru că au fost prinse în apropierea Crimeei au pus și mai multă benzină pe foc. Acuzându-se una pe alta, Rusia și Ucraina au amplificat starea de tensiune, lăsând publicul larg să decidă cine spune adevărul și cine este țara care manipulează. Însă, pentru că opinia publică nu are încă interesul sau puterea suficientă de a schimba lucrurile, discursul Ucrainei a reușit să-i impresioneze pe liderii de la Bruxelles care, au căzut de acord că trebuie să sancționeze Rusia pentru comportamentul său tiran.

Asigurându-se că aceste sancțiuni nu ajung la un termen de sfârșit, prelungirea sancțiunilor asupra Rusiei, aduce ucrainienilor o satisfacție menită să compenseze luptele pierdute cu Moscova. Între timp, pentru că încă mai există așa zisa amenințare a Rusiei în ceea ce privește securitatea și siguranța regiunilor de est și de sud, Ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin a cerut Uniunii Europene împrumuturi de sute de milioane de euro și ajutor pentru infrastructură și domeniul afacerilor. „Avem nevoie de susţinere în sudul Ucrainei, să lucreze cu noi la infrastructură. Tentativele Rusiei de a destabiliza sudul Ucrainei sunt impostante pentru securitatea europeană. Există o încercare de a sufocat întreaga regiune Donbass. Avem nevoie de infrastructură, este vorba despre drumuri şi căi ferate. Şi pentru a susţine oamenii, să îi ajutăm să lanseze afaceri mici şi medii pentru că avem nevoie să transformăm întreg modelul economic", a precizat Klimkin.

Între timp, singurul răspuns primit de la Uniunea Europeană a fost cel venit prin Înaltul Reprezentant al blocului comunitar pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini care a confirmat că UE va impune mai multe sancțiuni asupra Rusiei în urma incidentului din Marea Azov, când rușii au luat ostatice navele ucrainiene.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page