top of page

Laurei Codruţa Kovesi, foarte aproape de funcţia de procuror - şef european

Extrem de apreciată de românii de rând pentru luptele extraordinare împotriva politicienilor corupți, dar deranjantă pentru noul Guvern din cauza investigațiilor serioase care ar fi putut pune în închisoare mulți membri ai partidului de la conducere, PSD, Laura Codruța Kovesi a fost nevoită anul trecut să plece de la șefia Direcției Naționale Anticorupție după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader s-a asigurat că aceasta nu va mai avea timp și spațiu să își continue eforturile.

De altă parte, Kovesi a stârnit imediat interesul liderilor europeni fiind dorită în funcția de procuror - șef european. Evident, după cum era de așteptat, cu toate că un întreg continent îi rostește numele și îi apreciază calitățile, Tudorel Toader promite că se va asigura că fostul șef DNA nu va ocupa nicio funcție, având „o desagă” de acuzații care să o discrediteze.

Publicația britanică „The Guardian” a publicat la începutul acestei săptămâni un articol în cadrul căreia deși a vorbit frumos despre candidatul la poziția de procuror - șef european, a scos în evidență și faptul că ministrul român de Justiție este împotriva acestei reușite extraordinare pentru români. Mai mult, The Guardian l-a citat pe Tudorel Toader care a promis că va face tot ce îi stă în putere pentru a bloca accesul lui Kovesi. De altă parte, fostul șef al DNA și-a câștigat reputația de „țar al anticorupției” în România pentru eforturile curajoase de a înlătura corupția în una dintre cele mai corupte țări ale Uniunii Europene. Vizând prim-miniștri, miniltri în funcție și foști miniștri, primari și membri ai Parlamentului, Kovesi a fost înlăturată repede de la conducerea Direcției Naționale Anticorupție de Ministrul de Justiție.

Aceiași publicație britanică amintită a invocat în articolul său declarația lui Tudorel Toader conform căreia Uniunea Europeană nu a fost avertizată în legătură cu „abuzurile conduse de Laura Codruța Kovesi” când aceasta a condus DNA. Acesta a transmis că se va asigura că în scurt timp toți miniștri de Justiție din statele UE vor afla motivele pentru care aceasta a fost demisă. „Cred că membrii Comisiei de selecţie nu cunosc abuzurile comise de către Laura Codruţa Kovesi în detrimentul cetăţenilor, în detrimentul statului de drept. În Franţa sau în Germania, un procuror nu ar putea să comită atâtea abuzuri, pentru că ar fi eliberat din sistemul judiciar. Chiar dacă în zilele de joi şi vineri vom avea un Consiliu informal JAI, la care vor participa majoritatea miniştrilor de justiţie din statele membre ale UE, mâine dimineaţă voi trimite decizia CCR privind demiterea din funcţie, fiecărui ministru de justiţie”, declara acesta săptămâna trecută.

De altă parte, Toader nu cometează nimic la faptul că România a fost deseori avertizată cu privire la corupție și lupta împotriva acesteia aflată în regres după ce Kovesi a fost demisă.

Aparte de amenințările Ministrului român de Justiție, The Guardian consideră că Laura Codruța Kovesi este cea mai bună opțiune, chiar dacă aceasta candidează cu un german și un francez. Conform publicației „România, care deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE, nu poate bloca prin veto numirea procurorului-şef al Parchetului European, întrucât aceasta se face cu votul majorităţii statelor membre UE şi al Parlamentul ui European, ceea ce înseamnă că nicio ţară nu poate bloca un candidat”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page