top of page

Franța și Italia continuă să se atace reciproc

Conflictul dintre Franța și Italia a pornit încă de anul trecut când președintelui francez nu i-a picat bine faptul că Italia, unul dintre stâlpii Uniunii Europene a decis să urmeze exemplul Ungariei, Poloniei și a Marii Britanii, răzvrătindu-se la deciziile liderilor de la Bruxelles. Cu toate că în toamna lui 2015, Comisia Europeană a forțat pe toate cele 28 de state membre ale UE să primească cote cu refugiați, salvând astfel pielea Germaniei, destinația preferată a milioane de refugiați, după ce a luptat mai bine de 3 ani cu străinii, văzând și situația altor țări care au fost afectate de imigranți, Italia a decis să nu mai asculte de Bruxelles și să împiedice orice picior de refugiat să mai calce pe teritoriul său.

Încălcând astfel decizia celor trei instituții europene, italienii au intrat repede în vizorul autorităților; refuzul constant de a primi nave pline cu refugiați să ancoreze în porturile sale i-a adus Italiei ocazia de a deveni rapid „oaia neagră” a blocului comunitar, imediat după Polonia și Ungaria. Autoresponsabilizându-se împreună cu Germania pentru a salva imaginea Uniunii Europene, Franța a acuzat Italia în repetate rânduri, avertizând-o cu sancțiuni usturătoare. Astfel, conflictul dintre președintele francez, Emmanuel Macron și Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini a luat „fața” crizei imigranților, traversțnd în acest moment o polemică politică cu un impact mult mai mare.

Și cum situația nu era suficient de tensionată, vicepremierul italian Luigi Di Maio a pus paie pe foc, mergând în Franța pentru a sprijini manifestațiile „Vestelor Galbene”. Cu toate că Parisul l-a avertizat pe Di Maio că întrece măsura și că nu are voie să interfereze în politicile interne ale Franței, italianul a înțeles că numai așa francezii vor înțelege cu cine se pun.

„Aceasă nouă provocare este inacceptabilă între ţările vecine şi partenerii UE” a afirmat Ministerul francez de Externe, imediat după ce Luigi Di Maio s-a întâlnit la începutul săptămânii cu doi dintre liderii mișcării guvernamentale „Vestele Galbene” din Franța, italianul postând și o poză de la întâlnirea pe care a avut-o cu Christophe Chalencon și Ingrid Levavasseur în apropierea Parisului. Și ca să complice și mai mult situația deja tensionată dintre cele două țări, ambasadorul Italian la Paris a fost convocat după ce Di Maio a denunțat Franța pentru continuarea „colonizării” în Africa.

Fără să stea prea mult pe gânduri, ieri, Franța a anunțat că și-a rechemat ambasadorul la Roma pentru consultații, acuzând Guvernul Italian de atacuri fără precedent. „Franţa este, de câteva luni, ţinta unor atacuri repetate şi nefondate şi unor afirmaţii scandaloase”, a transmis Ministerul francez de Externe printr-un comunicat, adăugând că „ultimele atacuri ale Italiei au fost în timpul celui de al Doilea Război Mondial”; „Să nu fii de acord este una, dar să manipulezi relaţiile pentru scopuri electorale este altceva. Toate aceste acţiuni crează o situaţie serioasă care ridică întrebări despre intenţiile Guvernului italian privind Franţa”, se arată în comunicat.

În timp ce unii acuză acest conflict dintre Franța și Italia ca fiind o ceartă de copii, Ministrul Italian de Interne, Matteo Salvini a transmis public că este pregătit să discute cu Emmanuel Macron și să pună punct acestei crize. Mai mult, Salvini a afirmat că nu își dorește un conflict cu Franța, „Nu vreau niciun conflict cu nimeni, polemicile nu mă interesează”, a declarat acesta.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page