Maduro pune punctul pe „i” și cere țărilor occidentale să elimine sancțiunile impuse Venezuelei dacă
Zilele acestea toată planeta stă cu ochii pe Venezuela și așteaptă cu sufletul la gură deznodământul celei mai „periculoase” crize politice și economice ale momentului. Pe motiv că nu au dorit să le vândă petrolul la un preț de nimic, venezuelenii îi acuză pe americani că ar fi demarat o campanie de denigrare împotriva Caracas-ului, reușind datorită puterii sale de influență, să convingă aproape tot globul pământesc că președintele americano-latin, Nicolas Maduro este un dictator care își înfometează poporul și îi impune un regim draconic. Pe baza acestor acuzații, Statele Unite ale Americii au creat o imagine proastă președintelei Maduro, militând cu multe alte țări ale lumii să îi impună acestuia sancțiuni care să îi blocheze libertatea de a-și vinde petrolul oricui.
Cum era de așteptat, deși în momentul acesta Venezuela este cea mai bogată țară din America Latină din punct de vedere al petrolului, sancțiunile impuse de SUA și aliații săi au transformat-o în bogata țară săracă. Cu un potențial extraordinar de petrol, Venezuela nu își poate vinde petrolul, fapt care a izolat-o de restul lumii. Lipsa unei colaborări internaționale a dus-o în pragul unei crize economice fără precedent. După mai bine de un an de zile de când cetățenii ies în stradă protestând, iar mulți alții au luat calea țărilor vecine, inflația a atins cote extreme. Depășind 1 milion la sută, pentru a-și permite o singură ceașcă de cafea, venezueleni trebuie să scoată din buzunar peste 2 milioane de bolivari – moneda națională a Venezuelei.
În timp ce americanii continuă campania de denigrare la adresa lui Nicolas Maduro, președintele Venezuelei acuză SUA de toată această situație, scoțând în evidență faptul că acestea vor să îl constrângă până într-acolo încât să accepte să le vândă lor petrolul. Mai mult, Administrația lui Trump s-a oferit să ajute voluntar cetățenii, transmițând că poate interveni oricând pentru a-l înlătura pe Maduro de la putere. De departe, China, Rusia și Turcia țin partea președintelui și admit că toată această criză este o capcană întinsă de americani, care ar face orice să invadeze teritoriul Venezuelei așa cum au făcut cu Libia, Afganistan, Irak, Pakistan, Siria și multe altele.
De curând, liderul opoziției de la Caracas, Juan Guiado s-a auto-proclamat președintele interimar al Venezuelei, explicând că luptă de partea poporului pentru ieșirea din criză și înlăturarea forțată a lui Maduro de la putere. Suținut de americani și toate țările aliate ale acestora, Guiado este pe punctul de a încheia socotelile lui Maduro cu Venezuela. Insistând că nu va pleca niciodată de la putere, indiferent de mărimea complotului a cărui victimă este, Nicolas Maduro pune punctul pe „i” și cere țărilor occidentale să elimine sancțiune impuse țării dacă într-adevăr vor binele cetățenilor, așa cum susțin.
Americanii și aliații săi, insistă să trimită ajutor umanitar în Venezuela pentru a-i ajuta pe cetățeni să facă față acestui impas catastrofal. De altă parte, Nicolas Maduro este conștient că din moment ce americanii vor interveni în această problemă, Venezuela devine o victmă precum s-a întâmplat și în țările Orientului Mijlociu unde, după ce s-a asigurat că fabrică motive de răscoală în societățile arabe, americanii au invadat teritoriile acestora „militând” pentru pace. La ora actuală, trupe americani se găsesc în multe țări arabe, coincidență sau nu, posesoare de petrol. „Mai întâi (statele occidentale) ne blochează miliarde de dolari şi apoi spun că vor să trimită ajutoare umanitare. Dacă vreţi să ajutaţi Venezuela, atunci opriţi blocada şi eliminaţi sancţiunile", a declarat astăzi președintele venezuelean Nicolas Maduro, adăugând că țara sa „nu va ruga pe nimeni pentru pace".
Liderul de la Caracas a făcut astfel referire la sancțiunile impuse de administrația de la Washington împotriva companiei petroliere de stat PDVSA din Venezuela, după ce americanii au motivat această acțiune ca fiind o reacție la realegerea „controverstă” lui Maduro în calitate de președinte. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „exporturile de petrol către Statele Unite rămân o sursă majoră de venituri pentru Venezuela, aşa că o decizie a Washingtonului de a elimina aceste venituri ar putea forţa Caracasul să încerce să-şi sporească vânzările de petrol către China, India şi alte ţări din Asia. Mai mult, sancţiunile introduse de UE, SUA şi alte state occidentale vizează mai mulţi oficiali ai regimului preşedintelui Maduro acuzaţi de subminarea democraţiei şi încălcarea drepturilor omului”.