top of page

A devenit oficial! SUA se retrag din Tratatul Forțelor Nucleare

Donald Trump s-a transformat într-un lider politic de senzație după ce, lună de lună de la preluarea mandatului de președinte al celei mai puternice națiuni de pe pământ, o schimbat radical relațiile Statelor Unite cu aliații săi. „Curățând” visteria americanilor, după doi ani de președinție, Trump a revoluționat modul în care SUA se raportează la relațiile internaționale. Considerând că a venit vremea să repare tot ce au stricat predecesorii săi, liderul de la Casa Albă a intervenit fără milă în aproape toate tratatele pe care le au americanii semnate cu restul lumii; la toate aceste decizii șoc, Trump mai adaugă și o politică severă în ceea ce privește starea internă a națiunii.

După ce a retras SUA din Acordul climatic de la Paris, Acordul nuclear semnat cu Iranul, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim și amenințarea de a ieși din NATO, Donald Trump a încheie acordul senat cu Rusia privind Tratatul Forțelor Nucleare. În timp ce criticii spun că liderul de la Casa Albă reacționază dur cu rușii pentru a da impresia că nu îi suportă (fiind investigat pentru legături suspecte cu Moscova), Donald Trump se apără și declară că această decizie este motivată de faptul că Rusia nu ar respecta Tratatul semnat acum 30 de ani.

„Statele Unite au respectat în totalitate Tratatul INF. Dar nu putem fi singura ţară care are obligaţii în virtutea acestui tratat. De prea mult timp, Rusia a încălcat acest tratat fără a fi sancţionată, dezvoltând şi amplasând în secret un sistem balistic care constituie o ameninţare directă pentru aliaţii noştri şi pentru trupele americane din străinătate. Mâine, Statele Unite vor suspenda obligaţiile asumate în cadrul Tratatului INF şi vor începe retragerea din Tratat, care se va finaliza în şase luni dacă Rusia nu revine la respectarea acordului prin distrugerea rachetelor, sistemelor de lansare şi echipamentelor asociate. Aliaţii noştri din cadrul NATO ne susţin total, întrucât înţeleg ameninţarea reprezentată de Rusia şi riscurile referitoare la controlul armamentului generate de ignorarea încălcării Acordului”, a transmis liderul de la Casa Albă, în timp ce secretarul de stat, Mike Pompeo, a completat: „încălcările comise de Rusia expun riscurilor milioane de europeni şi americani. Este datoria noastră să reacţionăm în mod adecvat. Ani întregi, Rusia a încălcat fără remuşcări Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare. Washingtonul va suspenda respectarea acordului începând de mâine. Moscova are la dispoziţie 180 de zile pentru a reveni la respectarea Tratatului INF, în caz contrar acordul va deveni nul”.

Atât de puternică este influența americanilor în Uniunea Europeană încât opinia lui Donald Trump pare să o fi inspirat și pe Germania, care acum cere Rusiei să revină la respectarea Tratatului Forțelor Nucleare și să dea dovadă de transparență. Toate aceste insistențe doar pentru a se evita ieșirea Statelor Unite ale Americii din acest acord. „Tratatul INF a fost încălcat de Rusia, iar apelurile lansate în ultimele 60 de zile pentru mai multă transparenţă şi mai multe informaţii nu au adus niciun rezultat”, a comentat Heiko Maas, ministrul german de Extern. În același timp, un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe acuză Administraţia Vladimir Putin de același comportament.

De altă parte Rusia a anunțat că își rezervă dreptul de a lua măsurile adecvate ca reacție la decizia Statelor Unite de suspendare a obligațiilor asumate în cadrul INF, cerând imediat prezentarea unor dovezi pentru presupusa încălcarea a Tratatului de către Administrația Vladimir Putin. „Moscova îşi rezervă dreptul de a adopta reacţii corespunzătoare şi măsuri de ripostă după retragerea SUA din Tratatul INF. Este normal să fie luate astfel de măsuri”, a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

SUA amenințase deja de anul trecut cu retragerea din acest tratat, însă nici Rusia nu s-a lăsat mai prejos. Președintele rus, Vladimir Putin denunța la acea vreme instalarea de către americani a sistemelor balistice în România. Reprezentanții statelor membre NATO au cerut după aceea, Moscovei să renunțe până pe 2 februarie la noile sisteme de rachetă de croazieră care pot transporta ogive nucleare. „Tratatul INF este în pericol real. Cu cât Rusia va reveni mai curând la respectarea Tratatului, cu atât va fi mai bine. Tratatul nu are nicio valoare dacă nu este respectat; problema sunt rachetele ruse din Europa. Vom lua decizii proporţionate şi defensive. Dacă vom permite Rusiei să continue încălcarea Tratatului INF, va fi subminată respectarea nu doar a acestui acord, ci a tuturor acordurilor privind controlul armamentului. Rusia a dezvoltat şi a instalat noi sisteme balistice, mobile, greu de localizat, care pot transporta ogive nucleare şi pot ataca oraşe europene fără prea mult timp de avertizare. Acest lucru înseamnă că s-a redus zona de evitare a utilizării bombelor atomice într-un conflict” avertiza recent, Jens Stoltenberg, secretarul general NATO.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page