top of page

Statele Unite ale Americii nu mai știu cum să își atace rivalul economic. Trump îndeamnă statele mem

În ciuda faptului că încă de la preluarea mandatului ca președinte ale celei mai puternice națiuni a planetei, deciziile lui Donald Trump au revoluționat relațiile externe ale SUA cu aliații săi, liderul de la Casa Albă resimte puternic amenințarea din Asia. În timp ce analiștii economici prevăd că în scurt timp, chinezii vor prelua puterea din punct de vedere financiar, administrația președintelui american caută cu disperare soluții pentru a stabili obastacole în drumul spre sucees al asiaticilor. Astfel, de mai bine de un an, americanii au lansat o campanie prin care cere țărilor aliate (în mod deosebit, celor din cadrul NATO) să contacareze activitățile Huawei și a ale altor companii chineze în contextul competiției geostrategice.

Pentru a se asigura că asiaticii nu vor ajunge prea curând în poziția de lider mondial economic, Trump a propus mai întâi o serie de taxe pentru importurile chinezilor pe teritoriile Statelor Unite ale Americii, urmând ca după aceea, să convingă statele care sunt oarecum dependente de SUA, să nu mai aibă de a face atât de des cu China.

Ba mai mult, sperând că va avea nevoie de ajutorul americanilor de după Brexit, Ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt s-a deplasat personal la Washington pentru o serie de întrevederi dominate de o întrebare esențială: „ar trebui Marea Britanie să riște relațiile cu Beijingul pentru a îndeplini solicitatea lui Trump de a opri compania Huawei, să construiacă rețele computerizate și telefonice de ultimă generație?” Cu toate că se află în competiție cu multe alte branduri (printre care japonezii de la Samsung și Huawei – cel mai mare producător chinez de tehnologie pentru telecomunicații), americanii se tem că succesul Apple ar putea fi afectat de puterea de evoluție rapidă a asiaticilor. „Marea Britanie nu este singurul aliat al SUA care resimte presiunile. În Polonia, oficialii sunt supuşi presiunilor SUA pentru a opri compania Huawei să construiască a cincea generaţie de reţea de telecomunicaţii - 5G. Oficiali din cadrul Administraţiei Trump au sugerat că viitoarele decizii privind staţionarea trupelor americane - inclusiv perspectiva unei baze permanente denumite Fort Trump - ar putea depinde de hotărârea Poloniei în acest caz. Oficiali americani s-au deplasat anul trecut în Germania, unde este nucleul uriaşei reţele de fibră optică a Europei şi unde compania Huawei vrea să construiască releele sistemului. Mesajul delegaţiei SUA a fost: orice profit economic oferit de utilizarea tehnologiei companiei chineze este depăşit de ameninţările de securitate la adresa alianţei NATO” punctează editorialiştii David Sanger, Julian Barnes, Raymond Zhong şi Marc Santora într-un articol publicat în cotidianul The New York Times sub titlul „America îşi îndeamnă aliaţii să contracareze firma Huawei, în contextul noii curse a înarmării împotriva Chinei”.

Potrivit acestora, „în ultimul an, Statele Unite au iniţiat o campanie globală secretă şi uneori ameninţătoare pentru a opri Huawei şi alte firme chineze să participe la cea mai importantă relansare a sistemelor care exercită control asupra Internetului de când reţeaua a apărut, în mod fragmentat, în urmă cu 35 de ani. Administraţia SUA argumentează că lumea este implicată într-o nouă cursă a înarmării - una care implică tehnologie, mai degrabă decât armament clasic -, dar care prezintă riscuri la fel de mari pentru securitatea Statelor Unite. În era în care cele mai puternice arme, cu excepţia celor nucleare, sunt controlate cibernetic, oricare ţară exercită dominaţie asupra reţelelor 5G va obţine avantaj economic, informaţional şi militar cea mai mare parte a secolului”.

Conform agenției naționale de presă, Mediafax, „tranziţia la reţeaua 5G - iniţiată deja prin sisteme prototip în oraşe americane precum Dallas şi Atlanta - probabil va fi mai degrabă revoluţionară decât evoluţionară. În primul, rând, clienţii vor observa că reţeaua este mai rapidă - datele se vor descărca aproape instant, chiar şi în sistemul de telefonie mobilă. Este prima reţea construită pentru a permite funcţionarea senzorilor, roboţilor, vehiculelor autonome şi a altor dispozitive care vor transmite permament cantităţi mari de date, astfel încât uzinele, şantierele de construcţii şi chiar oraşe întregi vor putea fi gestionate fără o intervenţie umană totală. De asemenea, reţeaua va permite utilizarea în mod mai eficient a sistemelor de realitate virtuală şi a instrumentelor de inteligenţă artificială”.

Pe lângă toate aceste avantaje, cel mai mare succes înregistrat de compania care va oferi posibilitatea unei rețele de top 5G este faptul că va exercita control total asupta fluxurilor de date. Înțelegând potențialul extraordinar al acestei rețele, foști și actuali oficiali guvernamentali, agenți de informații și directori ai firmelor de telecomunicații din Statele Unite ale Americii nici nu se gândesc să ia în calcul un posibil eșec în fața chinezilor. În acest sens, oficialii de la Președinția SUA au început deja să elaboreze un proiect de ordonanță executivă care are în vedere să interzică companiilor americane să folosească echipamente de origine chineză în rețelele esențiale de telecomunicații.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page