top of page

Toată planeta stă cu ochii pe Marea Britanie

După ce inițial, britanicii au fost admirați de curajul extraordinar de a se opune deciziei Bruxelles-ului de a accepta cotele obligatorii de distribuire a refugiaților care amenințau siguranța Uniunii Europene (în mod principal, a Germaniei), toată atenția a căzut asupra Theresei May, numită premierul Marii Britanii după ce David Cameron și-a dat demisia, dezamăgit de voturile cetățenilor la referendumul din 23 iunie 2016. Lăsându-și destinele în mâinile premierului, britanicii au sperat că May va găsi o soluție pentru ca Marea Britanie să părăsească UE, recăpătându-și autonomia și independența fără a face niciun compromis cu cele trei instituții europene.

Cu toate că a avut doi ani la dispoziție pentru a satisface așteptările cetățenilor, guvernul de la Londra a resimțit presiunea unei acțiuni abia în toamna anului trecut când Theresa May a propus un Acord care nu a reușit să convingă pe toată lumea. Dacă pentru Uniunea Europeană ideea propusă de May a părut una bună, pentru proprii cetățeni și opinia publică internațională, aceasta a fost găsită ca una forțată și extrem de dezamăgitoare. Acuzată că nu reușește să vadă o soluție pentru ca Marea Britanie să iasă definitiv din UE, May a fost supusă unui test de încredere uriaș.

La începutul acestei săptămâni, adunați în Parlamentul de la Londra, membrii Camerei Comunelor au respins singura propunere a prim ministrului. Peste toate acestea, Partidul Laburist aflat la opoziție au cerut de urgență o moțiune de cenzură pe care, din fericire pentru May, Camera Comunelor a respins-o la limită, o seară mai târziu. În clipa aceasta însă, se așteaptă o reacție salvatoare de la premier, având în vedere că termenul de 29 martie când Brexitul trebuia să devină oficial este din ce în ce mai aproape.

La publicarea rezultatului votului Parlamentului britanic în ceea ce privește respingerea singurului acord la care cele două tabere reușiseră să ajungă în ultimii doi ani, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker s-a arătat extrem de dezamăgit. „Am luat notă cu regret de rezultatul votului desfăşurat în această seară în Camera Comunelor. Îndemn Marea Britanie să îşi clarifice intenţiile cât mai rapid posibil. Timpul este aproape de final. De altă parte, președintele Consiliului European, Donald Tusk a sugerat ca soluție optimă atât pentru britanici cât și pentru europeni, anularea Brexitului. „Dacă este imposibil un acord şi nimeni nu vrea ieşirea fără acord, atunci cine va avea în sfârşit curajul să spună care este singura soluţie pozitivă? Regretăm rezultatul votului şi îndemnăm Guvernul britanic să clarifice cât mai curând intenţiile privind următorii paşi. Cele 27 de state UE vor rămâne unite şi responsabile, aşa cum au fost de-a lungul întregului proces şi vom încerca să reducem daunele generate de Brexit. Vom continua pregătirile pentru orice rezultat, inclusiv pentru scenariul producerii Brexit fără acord", a transmis Tusk.

La fel de îngrijorător de această situație s-a arătat și Antonio Tajani, președintele Parlamentului European. Aceasta a cerut Marii Britanii să depășească impasul politic și să ofere soluții clare în ceea ce privește Brexitul. „Votul de la Londra pe tema Brexit este o veste proastă. Primele noastre gânduri sunt la cei 3,6 milioane de cetăţeni europeni aflaţi în Marea Britanie şi la britanicii care trăiesc în spaţiul comunitar. Au nevoie de certitudini privind viitorul. Noi luptăm permanent pentru ei”, a împărtășit Antonio Tajani pe Twitter.

Potrivit agenției națioanle de presă, „Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Unii membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană”.

George Ciamba, Ministrul român delegat pentru Afaceri Europene a regretat de asemeni, votul de marți seara, însă acesta a ținut să precizeze că era previzibil, singurul element de noutate fiind „un scor mult mai prost decât așteptările”.

„Regretăm rezultatul votului, dar era un rezultat la care lumea se aştepta, în sensul că singurul element de noutate este că este un scor mult mai prost decât aşteptările din ultimele zile. Paşii următori sunt în mâna guvernului britanic şi a primului ministru May. România, ca ţară care exercită preşedinţia Consiliului UE, face un apel şi doreşte să ne exprimăm în continuare unitatea celor 27 de membri. Continuăm pregătirile pentru varianta cea mai proastă, cea a ieşirii Marii Britanii dezordonată. Avem pregătirile care sunt atât la nivel comunitar de legislaţie care trebuie adoptată, cât şi la nivel naţional. Deci fiecare stat membru va continua pregătirile în această direcţie. Vom vedea şi celelalte elemente vizând procesul politic. Nu cred că e cazul să creem o spaimă sau să considerăm că la acest moment este foarte clar că există o ieşire a Marii Britanii fără înţelegere. Revin la asigurările făcute de ministrul de Externe britanic despre faptul că drepturile cetăţenilor europeni care se află pe teritoriul Marii Britanii nu vor avea de suferit în cadrul unei ieşiri dezordonate, ci vor avea acelaşi tratament ca şi cel prevăzut în acordul de ieşire”, a transmis oficialul român.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page