top of page

FBI-ul este pe urmele lui Donald Trump

Cu toate că este cel mai puternic om de pe pământ, președintele super-puterii Statele Unite ale Americii, Donald Trump este ținta unor investigații parcă inspirate din filmele polițiste. În timp ce SUA este subiectul a numeroase discuții zilnice în mass media internațională, este greu de crezut că cineva, cu atât mai puțin un lider politic american, ar putea să păcălească întreaga opinie publică, câștigându-și poziția, «cumpărând» voturile alegătorilor prin minciuni sau intervenția țărilor inamice. Și totuși, Biroul Federal pentru Investigații (cunoscut din scenariile Hollywood-ului prin prescurtarea FBI) a lansat de curând o anchetă pentru a verifica dacă liderul de la Casa Albă lucrează în secret pentru Rusia.

Șocul este cu atât mai mare cu cât numele lui Trump este asociat exact cu tara pe care predecesori săi au clasificat-o ca fiind malefică și al cărui președinte îl asociază cu titulatura de cel mai periculos lider al planetei. Suspect este însă și faptul că Donald Trump a reușit să câștige alegerile din toamnă lui 2016, nefiind favoritul. În timp ce cetățenii au votat clar în avantajul contracandidatei Hillary Clinton, Trump a devenit președintele celei mai puternice națiuni de pe mapamond. Dacă nu s-ar fi remarcat printr-un comportament și discurs extrem de atipic, ridicând suspiciunea unor serii de controverse asupra sa, interesul asupra faptului cum a câștigat alegerile nu ar fi fost atât de mare. Dar pentru că deciziile sale de la preluarea mandatului deranjează atât de mult, FBI s-a hotărat să îl scoată vinovat de «ceva», fapt pentru care a început investigația asupra posibilei relații dintre președintele Americii și Rusia.

Potrivit unor surse din ancheta în desfășurare, inițiativa de a-l investiga pe Donald Trump a fost luată imediat după ce președintele l-a destituit din funcție pe directorul FBI, James Comey. Această decizia i-a determinat pe oficialii serviciilor de securitate din SUA să fie preocupați de comportamentul liderului de la Casa Albă încât au impresia că Rusia este implicată. «Investigația avea implicații explozive. Anchetatori specializați în contrainformații au analizat dacă acțiunile președintelui ar reprezenta o posibilă amenințare pentru siguranța natională. Agenții au încercat să afle și dacă Donald Trump lucra în mod conștient pentru Rusia sau intrase fără a ști sub influența Moscovei. Investigația declanșată de FBI a avut și un aspect penal cunoscut de mult timp - s-a verificat dacă demiterea lui James Comey a fost o formă de obstrucționare a justiției», notează The New York Times.

Cu toate că investigația a fost lansată în primăvara lui 2017, suspiciunea asupra legăturii lui Trump cu Rusia s-a născut încă din timpul campaniei electorale din 2016. În realitate, pentru că FBI-ul îl suspecta pe președinte cu un an înainte, deranjat de ceea ce ar putea descoperi, Trump a decis să îl demită pe James Comey iar acest lucru a ridicat și mai multe suspiciuni asupra sa.

Conform agenției naționale de presă, Mediafax, «procurorul special Robert Mueller a preluat investigația la câteva zile după ce fusese lansată de FBI. Anchetă vizează pe larg dacă agenți ruși au influențat scrutinul prezidențial din anul 2016 și dacă asociați ai lui Donald Trump au conspirat cu ei. Nu este clar dacă procurorul Robert Mueller continuă aspectul de contrainformații al anchetei, iar foști oficiali din cadrul serviciilor de securitate americane din afara investigației s-au întrebat dacă nu cumva agenții FBI au exagerat în lansarea acestei proceduri».

Analiștii politici consideră că președintele l-au demis pe Comey pentru a opri sau bloca investigația având în vedere că, dacă concluziile acesteia s-ar dovedi reale, realitatea ar demasca atât o infracțiune cât și un risc major la securitatea natională. Potrivit lui James A. Baker, consilierul general al Biroului Federal pentru Investigații pană la finalul anului 2017, demisia lui Camey și obstructurarea investigației privind ingerințele ruse blochează eforturile FBI-ului de a descoperi cum a influențat Moscova scrutinul prezidențial de acum 2 ani și dacă au fost implicați și cetățeni americani. În luna octombrie în cadrul Congresului din SUA, acesta a mărturisit că demiterea efectuată de Trump «nu ar fi doar o problemă de obstrucționare a unui anchete, ci obstrucționarea ar afecta capacitatea noastră de a afla ce au făcut rușii, iar acest lucru ar fi o amenințare la adresa siguranței naționale».

Cu toate că în spațiul public au apărut deja dovezi precum că Donald Trump a avut contacte secrete sau că a primit ordine din partea oficialilor guvernamentali ruși, avocatul președintelui, Rudolph Giuliani a transmis: «faptul că a fost lansată în urmă cu un an și jumătate și că nu au apărut elemente privind vulnerabilități în materie de securitate națională înseamnă că nu au găsit nimic».

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page