top of page

Donald Trump este în stare să decreteze stare de urgență pentru a obține fondurile necesare construi

Cu toate că a fost una dintre cele mai șocante promisiuni pe care Donald Trump a îndrăznit să le garanteze în timpul campaniei sale electorale, liderul de la Casa Albă consideră că trebuie să își țină cuvântul indiferent de situație, dacă mai are de gând să candideze și pentru următorul mandat prezidențial ale cărui alegeri se vor disputa în 2020. Și cum și-a exprimat deja dorința de a mai conduce cea mai puternică națiune din lume și pentru următorii anii după încheierea actualului mandat, Trump face acum tot posibilul să nu dezamăgească ci să arate lumii că tot ceea ce spune, face.

Însă, pentru că de multe ori deciziile politice sunt luate pe seama propriilor idei, după succesul alegerilor din toamna lui 2016, Trump s-a lovit de imposibilitatea de a pune în practică construirea zidului de 2 metri de la granița cu Mexic. La aproape doi ani de când se află la cârma Statelor Unite ale Americii, președintele american simte presiunea scurgerii timpului, fapt pentru care se simte și mai îndatorat să rezolve problema migrației așa cum a promis că o va face. Din păcate pentru acesta, alegerile regionale și locale din toamna lui 2018 nu au picat tocmai bine planului său. Congresul american și-a ales noii membrii, iar de data aceasta, în ciuda așteptărilor mari pe care și le-a exprimat de multe ori, Partidul Republican condus de Trump a pierdut cel mai important loc și anume, Camera Reprezentanților, acolo unde se nasc legile americane.

Fără cooperarea Congresului, Trump se simte „prins în ușă”, însă nici așa nu se lasă bătut. De curând, acesta a transmis public că nimeni nu îi poate sta în cale în atingerea obiectivului propus și a avertizat că are dreptul absolut de a decreta stare de urgență națională pentru a putea aloca fonduri executive destinate construirii zidului antiimigrație la frontiera cu Mexicul.

În timpul discursului televizat de marți seară, Donald Trump a transmis că nu a decretat până acum starea de urgență pentru că a sperat că va ajunge la un acord cu opoziția democrată din Congres. „Eu cred că am putea elabora un acord, dar, dacă nu vom putea, aş putea opta pentru acea variantă. Eu am dreptul absolut de a decreta o stare de urgenţă naţională dacă vreau”, s-a exprimat Donald Trump. Punând o oarecare presiune pe Congres pentru a-i accepta oferta de a colabora în ceea ce privește ideea sa de a construi controversatul zid, liderul de la Casa Albă a cerut democraților să îi aloce 5,7 miliarde de dolari în 2019. În timp ce Trump analizează această posibilitate suspectă, specialiștii consideră că președintele apelează la o amenințare care îi poate aduce multe avantaje. Potrivit acestora, „activarea prerogativelor de urgență se va produce doar dacă avocații președintelui vor stabili că decizia poate fi apărată în instanțele judiciare”.

Cu puțin înainte ca Donald Trump să susțină discursul care a conținut această amenințare, vicepreședintele Mike Pence a declarat că președintele urmează să explice „nu doar necesitatea de a construi zidul, căci oricum este determinat să facă acest lucru, ci şi de a intensifica patrulele la frontieră prin alocarea de resurse suplimentare”. „Le va cere democraţilor să vină la masa negocierilor”, a transmis Pence.

Conform agenției naționale de presă, Mediafax, o lege privind activitatea Pentagonului îi oferă președintelui Americii abilitatea de a decreta o urgență națională, permițându-i secretarului Apărării să redirecționeze fonduri pentru construcții militare „necesare” desfășurării pe teren a trupelor. Această situație nu necesită o aprobare din partea Congresului. „Preşedintele SUA are autoritate extinsă în decretarea unor urgenţe naţionale în virtutea unei legi din anul 1976. Au fost zeci de cazuri în care preşedinţi americani au emis astfel de ordonanţe, inclusiv în criza ostaticilor din Iran, în 1979, şi imediat după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001” publică Mediafax.

De aceiași părere este și Harold Kent, un profesor de la Colegiul de Drept Chicago-Kent; „Preşedintele are autoritatea de a declara o situaţie de urgenţă atât timp cât urmează procedura stabilită”, explică acesta. De altă parte, Jeh Johnsons, consilier general la Pentagon în timpul mandatului prezidențial al lui Barack Obama, are dubii că Trump ar putea activa fără probleme prevederile de urgență, explicând clar că acea lege este destinată în mod exclusiv situațiilor de conflict armat, de război”.

La auzul acestei amenințări, opoziția democrată din Congres a transmis că va contesta în justiție o astfel de ordonanță executivă, fiind de aceiași părere cu Jeh Johnsons.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page