Cu una dintre cele mai diverse componențe, Congresul Statelor Unite ale Americii a dat startul noii
Dacă până acum, președintele american, Donald Trump a beneficiat de tot spațiul necesar pentru a-și manifesta deciziile politice bazate pe propria ideologie, rezultatul alegerilor naționale și locale deasfășurate la începutul lunii noiembrie i-a limitat drastic libertatea liderului de la Casa Albă. Importanța alegerilor de la mijloc de mandat (cunoscute și sub numele de midterm elections) a vizat în primul rând testarea încrederii pe care o au cetățenii americani în președinte. Destul de încrezător în propriile forțe și considerând că schimbările drastice cu care a «scăpat» SUA de multe buruieni, Trump era sigur că partidul său (Partidul Republican) își va menține controlul în Congres, acolo unde sunt inițiate și dezbătute legile americane.
După ce a retras SUA din Acordul nuclear cu Iranul, Tratatul forțelor Intermediare semnat cu Rusia, Acordul climatic de la Paris, Consiliul ONU pentru Drepturile omului, a mutat ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim și a declarat un adevărat război imigranților (vizându-i în mod special pe cei veniți din țările Americii Latine), Donald Trump a considerat că a reușit să își impresioneze cetățenii dând dovadă de un curaj nemaiîntâlnit și o atitudine hotărâtă. Din nefericire pentru acesta, alegerile nu i-au oferit mult așteptatul control peste Congres; Cu toate că Partidul Republican și-a păstrat încă majoritatea în Senat, partidul lui Trump a pierdut puterea în cea mai dorită secțiune a Congresului și anume, Camera Reprezenatilor. De părere că această victorie va înlesni verificările privind posibilele abuzuri de putere ale președintelui, Partidul Democrat a transmis public că de acum încolo cetățenii se pot simți în siguranță deoarece, în Congres, drepturile acestora vor fi protejate de excesele celui mai controversat lider politic al momentului.
La finalul săptămânii trecute, noua legislatură a început în Statele Unite, deținând în momentul de față una dintre cele mai variante componențe, implicit din punct de vedere ideologic. Astfel, Congresul nou format după alegerile din toamna lui 2018, are în formula sa zece senatori noi și 101 membri noi ai Camerei Reprezentanților (mai precis, 67 de politicieni democrați și 44 de republicani).
«Noua clasă de congresmeni din 2019 probabil că poate fi descrisă cel mai bine prin superlative. Este cea mai diversă componentă din punct de vedere rasial și este cel mai mare grup de femei alese în Camera Reprezentanților, care are o istorie de peste 200 de ani. Congresul se poate lăuda cu o avalansă de premiere, de la primele congresmene native americane la primele femei musulmane devenite membre. Femeile au deschis drumul spre victoria democraților în Camera Reprezentanților. (...) În plus, este de așteptat că noua clasă de politicieni să joace roluri-cheie în probleme de securitate natională și afaceri externe. În 2018, au candidat pentru locuri în Congres mai mulți veterani militari că niciodată, inclusiv unele femei, și, în ambele partide, veterani care au participat la misiuni în Irak și Afganistan. Printre noii membri se numără foști consilieri în combaterea terorismului, primul membru al Beretelor Verzi care ajunge în Congres și doi foști ofițeri CIA. În total, unul din cinci membri ai Congresului aduce la Capitoliu experientă în domeniul securitătii naționale. Cea de-a 116-a legislatură a Congresului va fi și cea mai diversă, mulți membri fiind de culoare. Mulți dintre noii membri sunt femei afro-americane (...). Andy Kim, un democrat din New Jersey, este primul american de origine coreeană devenit membru al Congresului în ultimii 20 de ani, iar Rashida Tlaib, politician democrat din Michigan, este primul american de origine palestiniană ales în Congres. Noua clasă de politicieni din Camera Reprezentanților este diversă și din punct de vedere ideologic, fiind marcată de o combinație de arhiconservatori, progresiști contestat și politicieni de centru pragmatici care au reușit să obțină victorii în circumscripțiile electorale care l-au susținut pe Donald Trump, situația urmând să fie marcată de clivaje în următorii doi ani. În Senat, printre republicanii aleși se numără candidați care s-au raliat politicilor președintelui Trump, dar îl susținuseră în cursa prezidentială și pe Mitt Romney, considerat mai moderat decât unii colegi senatori» notează jurnaliștii americani Cate Edmondson și Jasmine C. Lee în cadrul unui editorial publicat în cotidianul The New York Times sub titlul «Noii membri ai Congresului SUA».
În debutul noii legislaturi a Congresului, Nancy Pelosi, noul șef al Camerei Reprezentanților l-a invitat oficial pe Donald Trump să rostească în data de 29 ianuarie, discursul despre «Starea Natiunii». Chiar dacă acesta ar urma să fie al doilea discurs oficial al președintelui despre «Starea națiunii», pentru liderul american va fi în același timp și primul discurs după ce opoziția democrată a preluat controlul asupra Camerei Reprezentanților.