top of page

Jair Bolsonaro și-a început mandatul de președinte al Braziliei

La fel de controversat ca și modelul său politic pe care îl admiră foarte mult (n.r. Donald Trump), Jair Bolsonaro a fost investit săptămâna aceas în funcția de președinte al Braziliei după ce, la finalul lunii noiembrie a câștigat alegerile electorale cu peste 55% din voturi. Politicianul de extremă dreaptă s-a făcut remarcat nu doar prin discursul său revoltant ci și prin comportamentul pe care l-a manifestat încă din prima zi a campaniei electorale. Acuzat că și-a înscenat înjunghierea suferită în timpul unui miting electoral, Bolsonar a reușit în scurt timp să împartă opinia publică a planetei în două: cei care îl iubesc și cei care îl urăsc. Cunoscut și sub numele de «Trump în variantă tropicală», Bolsonaro a șocat foarte multă lume atunci când a făcut declarații rasiste, sexiste și homofobe. Discursul lui a dus la numeroase proteste, culminând cu chemarea în judecată pentru discriminare și incitare la viol. Evident, noul președinte al Braziliei neagă toate acuzațiile care i se aduc considerându-le pe toate drept «fake news». Printre cele mai evidențiate promisiuni pe care acesta le-a garantat cetățenilor au fost interzicerea avortului, legalizarea pedepsei cu moartea, redresarea economiei, combaterea violenței și corupției endemice.

În vârstă de 63 de ani, fostul căpitan de armată a promis și o ruptură cu deceniile de stânga și de centru-dreaptă din cea mai mare putere din America Latină.

Fiind a cincea țară a lumii ca populație (208.494.900 locuitori), Brazilia este una dintre cele mai importante țări de pe planetă datorită resurselor și potențialului său de creștere economică. Obișnuind să fie mereu la masa celor mai influenți lideri mondiali, succesul Braziliei a întâmpinat un moment de impas o dată cu criza politică. Cândva atât de apreciat în țară și străinătate, fostul președinte Lula da Silva a devenit ținta unor investigații care îl încriminau de legături dubiose cu concernul de construcții Odebrecht. Potrivit investigatorilor, suspiciunile au fost dovedite, fapt pentru care, liderul politic de stânga a fost trimis la închisoare. Această decizie însă a fost contestată de milioane de cetățeni care cred că fostului președinte i s-a întins o capcană de către aliații americanilor pentru a schimba total politica în Brazilia, subordonând-o Statele Unite ale Americii.

Cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale din toamna trecută, țara amenință deja să se prăbușească în haos. Intenția lui Lulă de a candida din închisoare i-a scos pe oameni în stradă. Sentința Curții Supreme a împiedicat totuși candidatură acestuia după mai multe recurse lansate la diferite instanțe de apel. Această decizia i-a nemulțumit pe susținătorii acestuia, pornind un adevărat război de stradă cu adversarii fostului președinte. Focuri de armă și violențele fără sfârșit din marile centre urbane ale țării au atins de multe ori un punct culminant sângeros. Mai mult, asasinarea activistei și politicienei regionale Marielle Franco a crescut nesiguranța printre cetățeni, mai ales în păturile sărace ale societății.

Departe de a fi soluția potrivită care să calmeze spiritele, candidatura extremistului de dreapta, Jair Bolsonaro a incitat și mai mult conflictele. Acesta a profitat de faptul că principalul său contra-candidat este acuzat de corupție și închis, discreditând astfel toate partidele tradiționale și pe reprezentanții lor. Fiind un apărător al dictaturii militare din perioada 1964-1985, Bolsonaro a câștigat alegerile prezidențiale ale unei Brazilii marcate de o mare nesiguranță datorită situației politice, economice și sociale.

La două luni de la marele succes, marțea aceasta, liderul extremist și-a preluat rolul celei mai importante persoane din țară. Deloc surprinzător, noul președinte al Braziliei și-a lansat mandatul cu o ceremonie grandioasă, străbătând străzile capitalei, în timp ce pe cerul orașului survolau mai multe avioane ale armatei. «Mii de militari în uniforme de paradă i-au dat onorul noului șef al statului, un fost ofițer, cunoscut pentru viziunea să nationalistă, conservatoare și anticomunistă. Jair Bolsonaro și soția să, Michelle, au mers cu mașină oficială a Președinției Braziliei, un Rolls-Royce decapotabil din 1953, folosit doar la momente speciale» informează digi.24.

În cadrul primului său discurs ca lider al brazilienilor, Bolsonaro a ținut să transmită că a început deja eliberarea țării de socialism și a promis corectitudine politică. Alături de acesta, i-au fost premierii Israelului și Ungariei, Benjamin Netanyahu și Viktor Orban. Potrivit agențiilor de presă internaționale, alegerea lui reprezintă cea mai radicală schimbare politică din Brazilia, întreagă planetă fiind acum cu ochii pe sudul Americii Latine.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page