top of page

Uniunea Europeană pregătește o lovitură de grație tuturor știrilor false

Revoluția tehnologică a propulsat procesul comunicării la un nivel atât de avansat încât astăzi, ființa umană pare din ce în ce mai dependentă de noutate, informații și nevoia de a se exprima. Promovarea intensă a gadgeturilor de ultim moment și posibilitatea de a deține un cont gratis pe o rețea de socializare i-a determinat pe oameni să fie continuu conectați la realitatea imediată. Mai mult, fenomenul globalizării a ajutat atât de mult la crearea ideii că lumea este mică, încât cetățenii planetei par să trateze libertatea de circulație precum rutină bine meritată, sigură și accesibilă.

De asemenea, trendurile promovate de Statele Unite ale Americii prin grija atentă pe care o oferă Hollywood-ului și a industriei muzicale, au devenit rapit motive pentru care oamenii visează din ce în ce mai mult la poziții pentru care sunt gata să plătească oricât. Astfel, brandurile, liderii de opinie și mass media au reușit într-un timp extrem de scurt să formeze un comportament tip omului modern. Atenția excesivă pentru imagine, îi pune pe aceștia într-o poziție de dependență față de agenții comunicării pentru a se asigura că sunt în pas cu noutățile.

Odată schimbate societățile prin modificarea psihologiei umane, mijloacele de comunicare în masă au început să profite de nevoia absolută a oamenilor de serviciile sale. Astăzi, fie că se face referire la subiecte de interes maxim, fie că se abuzează de știri de genul cancan, audiența trăiește cu multă nerăbdarea încrederea oarbă pe care o plasează în agențiile mass media. Dacă peste ocean, cel mai puternic lider mondial acuză presa ca fiind cel mai mare dușman al oamenilor, condamnându-i rolul de a vinde în loc de a informa, iată că nici Uniunea Europeană nu pare un loc mai sigur. Potrivit președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, nevoia de senzațional și „piperarea” știrilor cu tot felul de artificii pentru a face subiectele mai atractive a devenit un virus răspândit pe spații din ce în ce mai extinse. Aflându-se deja într-o criză de imagine fără precedent, separarea Marii Britanii de blocul comunitar, invazia imigranților și răzvrătirea Poloniei, Ungariei, Cehiei, Slovaciei și Italiei la adresa politicilor impuse de Bruxelles, determină Uniunea Europeană să se pregătească intens pentru a contracara încercările răutăcioase ale mass mediei de a discredita importanța și responsabilitatea celor trei instituții europene.

Privind cu atenție lupta crâncenă de peste ocean dintre președintele american, Donald Trump și mass media, liderii Uniunii Europene consideră că este timpul să se ocupe serios de această amenințare la securitatea și armonia relației dintre Bruxelles și cele 27 de state membre. În acest sens, astăzi, 14 decembrie, liderii statelor din cadrul blocului comunitar au aprobat un plan de contracarare a știrilor false. Cu acest prilej, Jean-Claude Juncker a profitat de ocazie pentru a-l critica dur pe premierul Ungariei, Viktor Orban, pe care îl acuză de dezinformare.

Ce-i drept, conflictul dintre Uniunea Europeană și Ungaria a fost declanșat de refuzul vehement al ungarilor de a accepta cotele obligatorii de distribuție a migranților impuse de Bruxelles. De atunci și până astăzi, liderii UE consideră că Viktor Orban caută prin toate mijloacele să discrediteze blocul comunitar, folosindu-se de acuzații mincinoase pe care le servește cu multă viclenie mass mediei. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax „planul de contracarare a informaţiilor false răspândite de presă şi de reţelele de socializare online vizează ceea ce Uniunea Europeană, NATO şi Statele Unite consideră a fi tentativele Rusiei de subminare a democraţiilor occidentale. Liderii statelor UE au aprobat un plan care prevede crearea unui sistem de alertare a guvernelor şi a companiilor online precum Facebook şi Google să ia măsuri pentru eliminarea conţinutului fals ori ilegal”.

„Dezinformările deliberate, de amploare şi sistematice, inclusiv în cadrul războaielor hibride, reprezintă o provocare acută şi strategică pentru sistemele noastre democratice. Este necesar un răspuns urgent” se comunică în documentul aprobat la reuniunea Consiliului European.

Planul pregătit de Comisia Europeană are în vedere „alocarea de fonduri și prerogative autorităților de reglementare de la Bruxelles pentru monitorizarea şi contracararea campaniilor ruse pentru dezinformare. În acest sens, bugetul Serviciului European de Acţiune Externă a fost suplimentat de la 1,9 la 5 milioane de euro în 2018” subliniază Mediafax.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page