top of page

Iadul din California


Dorința oamenilor de a avea și a cunoaște mai mult s-a concretizat în acțiuni care, dacă pe moment le-au adus fericirea, pe termen lung, aceștia au început să resimtă efectele negative ale unei lăcomii încă persistente. Toate invențiile care au înregistrat avantaje de neimaginat domeniilor precum tehnologia, economia, sănătatea, industria, armele și multe altele au atras în timp factori de risc asupra mediului, determinând ceea ce numesc oamenii de știință ca fiind încălzirea globală.

În timp ce planeta se bucură din plin de un moment de glorie susținut de globalizare, natura suferă de nepăsarea oamenilor, așteptând momentele propice pentru a pedepsi indiferența acestora. Obișnuiți cu patru anotimpuri, astăzi, cetățenii lumii sunt din ce în ce mai suprinși de evenimente pe care nu și le mai pot explica. Unul dintre acestea este reprezentat de un fenomen natural extrem și anume, incendiile de vegetație.

Potrivit unui raport publicat în august de către Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (National Oceanic and Atmospheric Administration – NOAA), din Statele Unite ale Americii, „gazele cu efect de seră, ce contribuie la încălzirea planetei, au atins niveluri record peste tot în lume în 2017, un an marcat de temperaturi anormal de ridicate şi de o topire fără precedent a stratului de gheaţă din Arctica”. Conform informațiilor publicate în cadrul raportului, planeta se confruntă cu amenințarea încălzirii globale din cauza efectului arderii combustibililor fosili, responsabili cu sporirea concentrației de gaze cu efect de seră în atmosferă. Cu toate că președintele american nu crede că încălzirea globală este adevărată (considerând-o o invenție a chinezilor, fapt pentru care în 2017 a și retras SUA din Acordul climatic de la Paris), Statele Unite reprezintă al doilea poluator mondial. Conform digi23.ro, „noul raport de 300 de pagini, întocmit de peste 450 de oameni de ştiinţă din 60 de ţări, foloseşte cuvântul anormal de peste 12 ori pentru a descrie furtuni, secete, temperaturi ridicate şi topiri record ale stratului de gheaţă din Arctica în 2017”.

Din păcate, nepăsarea l-a costat pe Donald Trump la fel de mult cât au plătit anul acesta Grecia, Spania și Portugalia în situații scăpate de sub control după ce incendiile de vegetație au cuprins localități întregi, într-un timp foarte scurt. Cu toate că este conștient de faptul că temperaturile extrem de ridicate din California reprezintă un motiv de permanentă alertă, liderului de la Casa Albă i-a trebuit primul exemplu al unei catastrofe de acest gen în timpul mandatului său pentru a recunoaște gravitatea situației provocată de încălzirea globală.

Sub titluri din care nu lipsește cuvântul „iad”, presa de peste ocean descrie situația din California cu calificative apocaliptice, subliniind un bilanț tragic de 79 de morți și 1.200 de persoane dispărute, în timp ce aproximativ 25.000 de oameni au fost nevoiți să își părăsească locuințele (biroul şerifului din comitatul Butte a comunicat că lista de persoane dispărute a fost întocmită pe baza apelurilor la numărul de urgenţă 911 şi a informaţiilor furnizate prin alte mijloace precum emailuri, mesaje). Declanșat pe data de 8 noiembrie, incendiul a devastat mai întâi orășelul Paradise din nordul Californiei. Ulterior, incendiul s-a deplasat până în sudul Californei devastând peste 96.000 de acri.

Cu toate că a trecut aproape o săptămână de când puternicele incendii de vegetație au izbucnit în nordul statului american, situația rămâne tensionată chiar și în clipa de față. Mistuită de foc, California face obiectivul unor cercetări în amănunt susținute de legiști, polițiști și antropologi. „Până joia trecută, în Paradise îşi duceau viaţa peste 27 de mii de oameni, cu bucuriile şi grijile obişnuite. Sâmbătă, locul nu te mai duce cu gândul la Rai, dimpotrivă. Unde se înălţau case, magazine ori birouri, acum sunt doar resturi” postează site-ul Știrilor Pro Tv.

În timp ce autoritățile speră că majoritatea celor dispăruți sunt teferi și adăpostiți pe undeva, mărturiile celor care se luptă cu focul arată cât de sensibilă este situația la fața locului („oficialii americani au precizat că cel mai probabil o parte din oamenii de pe această listă au supravieţuit, însă nu au notificat încă autorităţile, unii neavând idee că au fost daţi dispăruţi” informează Mediafax). Descris ca iadul pe pământ, infernul din California pare fără sfârșit pentru locuitorii săi. Numit „Camp Fire” acest incendiu a fost declarat cel mai devastator fenomen de acest fel din istoria statului.

Cu toate că autoritățile declară că dețin controlul asupra 88% din incendiu, situația arată extrem de gravă. Potrivit specialiștilor, seceta și uscăciunea solului ajunse la 100% din suprafața totală a terotoriului statului California sunt motivele izbucnirii acestor incendii de vegetație.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page