top of page

Sute de imigranți mărșăluiesc spre SUA. Trump le pregătește o surpriză de proporții la frontieră


Spre deosebire de Uniunea Europeană, care s-a trezit luată prin surprindere de un val neașteptat de imigranți porniți în exod din țările Orientului Mijlociu și ale Africii de Nord, căutând un viitor mai bun pe teritoriul bătrânului continent, președintele Statelor Unite ale Americii, știe deja ce urmează să i se întâmple, fapt pentru care s-a pregătit dinainte.

Dacă în primăvara lui 2015, liderii de la Bruxelles s-au văzut nevoiți să accepte numărul sutelor de extracomunitari, oferindu-le cu o solidaritate „forțată” ajutorul integrării în societățile statelor membre, Donald Trump știe că nu vrea să facă aceeași greșeală. Pentru șeful de la Casa Albă, migrația este un fenomen scăpat de sub control, ce trebuie eliminat cât mai urgent, înainte de a deveni o ciumă pentru societățile gazdă. Mai mult, în opinia acestuia, imigranții sunt dușmanii moderni ai patriilor, având potențialul de a distruge identitatea și cultura națională. Cu toate că în timpul mandatelor predecesorilor săi, SUA a devenit o putere mondială tocmai pentru că la dezvoltarea sa au participat milioane de naționalități și genii venite de prin toată lumea și stabilite în America, astăzi, explozia de străini care se perindă prin SUA i se pare că a devenit una dintre cele mai mari amenințări la adresa valorilor naționale.

Confruntându-se cu un număr mare de persoane venite din America Latină (în mod special, mexicani) dar și din Orientul Mijlociu, Trump a susținut încă din campania sa electorală, că o „America măreață din nou” înseamnă închiderea frontierelor și darea națiunii spre beneficiul propriilor cetățeni. În fond, aceeași dispută se manifestă și în Uniunea Europeană unde, Ungaria, Italia, Cehia, Austria, Slovacia și Polonia, cer blocului comunitar să ridice cotele de repartiție a imigranților, să își închidă frontierele și să îi oblige pe extracomunitari să se întoarcă acasă.

Pentru Donald Trump, lucrurile sunt simple. Extremisul său exagerat îl transformă într-un președinte ale căror decizii controversate au reușit să șocheze încă de la prima sa zi de când și-a preluat mandatul de președinte. Cunoscând faptul că sute de imigranți mărșăluiesc spre SUA, Trump a instalat deja garduri de sârmă la frontierele sale, plasând și un dispozitiv de 5.000 de militari a căror obiectiv este de a-i impiedica pe străini să pătrundă în „America”.

Chiar dacă nu a reușit să ridice zidul de 2 metri la granița cu Mexicul (conform promisiunilor din cadrul campaniei sale electorale), Donald Trump face tot posibilul pentru a-și îndeplini alegerea de a nu mai lăsa picior de „străin” să vină în Statele Unite și să se instaleze aici, căutând „visul american”. Cu toate că își promovează patria ca un succes mondial, Trump preferă să închidă porțile, să rupă orice relație internațională și să își convingă proprii cetățeni că deciziile sale sunt cele mai corecte pentru a salva America”.

Cum țările din America Latină sunt din ce în ce mai des lovite de probleme precum crizele politice, economice sau medicale, pentru a preveni o invazie de străini pe teritoriul Statelor Unite, Trump a decis acum două săptămâni, trimiterea a 5.000 de militari la granița cu Mexicul (poarta prin care se face legătura americanilor de nord cu cei latini), ridicând ulterori numărul acestora la 5.200 de persoane. În timp ce astăzi, în SUA au loc alegerile parlamentare (test suprem prin care se va evidenția dacă cetățenii sunt de acord cu atitudinea radicală a președintelui sau dimpotrivă, aceștia vor ca Trump să își termine cât mai repede mandatul pentru a alege un lider democrat), frontiera cu Mexicul a devenit un subiect controversat atât pentru republicani cât și pentru democrați.

Numărul aproape egal cu cel al militarilor americani trimiși să lupte în Irak, nu face altceva decât să demonstreze că migrația este pentru Donald Trump, la fel de periculoasă ca și terorismul. În acest sens, 800 de trupe americane trimise deja la granița statului Texas poartă arme, deși criticii nu înțeleg de ce imigranții ar trebui așteptați cu o astfel de violență. De cealaltă parte, Trump a subliniat că trupele au rolul de a construi baricade și de a transporta personalul vamal în diferite locuri de-a lungul graniței. Tot acesta a transmis și că va construi orașe corturi pentru a salva economiei Americii, evitând cheltuirea cu imigranții. „Vom ridica multe corturi peste tot. Nu vom construi structuri şi să cheltuim sute de milioane de dolari; vom avea corturi,” a menţionat liderul de la Casa Albă.

Cu toate că pe alocuri, Trump a reușit să convingă opinia publică că migrația este un lucru rău, iar acțiunile sale de estompare a migrației ilegale sunt juste, Uniunea Americană pentru Libertăți Civile (ACLU) a catalogat gestul lui Trump ca pe o manevră electorală; „Preşedintele Trump vrea, chiar înainte de alegerile intermediare, să forţeze armata să-i continue agenda anti-imigraţie de frică şi diviziune,” a declarat Shaw Drake, consilier politic la Centrul pentru drepturile frontaliere al ACLU din El Paso, Texas.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page