top of page

Premierul Marii Britanii cere Uniunii Europene ca Brexitul să nu fie afectat de problema graniței cu


În timp ce data limită la care procesul de negociere a condițiilor de separare dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană se apropie cu pași repezi, atât situația de la Londra cât și cea de la Bruxelles a devenit din ce în ce mai tensionată. Scurgerea timpului nu reprezintă decât îngrijorarea celor două tabere asupra faptului că până în clipa de față nu au putut fi luate decizii care să concretizeze relația de viitor a celor două părți de după Brexit.

Dacă Marea Britanie este cea care a venit totuși cu propunerea unui acord (denumit și „planul Chequers”), liderii de la Bruxelles par să țină negocierile pe loc după ce în repetate rânduri a transmis că britanicii trebuie să fie mai hotărâți în privința planului, acceptat de întreg guvernul de la Londra și, una dintre problemele pe care liderii europeni le scot mereu în față, rezolvarea situației care implică granița cu Irlanda.

Obosiți și pe alocuri irascibili, britanicii cred că Uniunea Europeană ține dinadins negocierile în stand by, tocmai pentru a crea o imagine negativă Marii Britanii și a modului în care aceasta se implică în negocieri.

Cu toate că premierul Theresa May a ținut să ceară blocului comunitar să nu lase discuțiile privind Brexitul, să fie afectate de problema graniței cu Irlanda, președintele Consiliului European, Donald Tusk crede că un Brexit fără acord este mai probabil ca niciodată, lăsând astfel de înțeles că britanicii nu pot alege ce vor, iar nerezolvarea situației cu Irlanda poate naște riscul ca Brexitul să aibă loc fără nicio relație de viitor între cele două tabere.

Mai sigur decât niciodată, Donald Tusk vede o perspectivă sumbră asupra perioadei de început de Brexit, după ce Marea Britanie se va separa oficial de Uniunea Europeană. Practic, acesta este convins că, după modul în care decurge procesul de negociere a condițiilor de despărțire, cel mai probabil, Brexitul va fi inițiat fără niciun acord între Regatul Unit și blocul comunitar. „Responsabili cum suntem, trebuie să pregătim UE pentru scenariul fără acord, care este mai probabil ca niciodată”, a scris Donald Tusk în invitaţia adresată liderilor europeni, publicată la începutul acestei săptămâni, îndemnându-i în acelaşi timp să nu abandoneze. Aceștia au fost convocați la un summit ce a avut loc marți la Bruxelles.

Potrivit președintelui Consiliului European, acum mai bine de 30 de zile, liderii Uniunii Europene și-au exprimat dorința de a ajunge la un acord cu Marea Britanie în luna octombrie. „În stadiul actual al lucrurilor, situaţia s-a dovedit mai complicată decât şi-au imaginat-o unii. Trebuie, totuşi, să rămânem optimişti şi hotărâţi, pentru că există bunăvoinţa de ambele părţi de a continua aceste discuţii. Faptul că ne pregătim pentru scenariul absenţei unui acord nu trebuie în niciun caz să ne împiedice să facem totul pentru a ajunge la cel mai bun acord posibil, pentru toate părţile. Aceasta ar trebui să fie starea noastră de spirit în stadiul actual”, a transmis preşedintele Consiliului, organism din care fac parte şefii de stat şi de guvern din UE.

Din păcate, nici ultimele negocieri dinaintea summitului nu au avut un rezultatul bun. Michel Barnier, negociatorul șef a declarat că „unele probleme-cheie au rămas deschise, în special mecanismul de protecţie pentru Republica Irlanda/Irlanda de Nord, pentru evitarea unei frontiere dure după Brexit”. Chiar și Margaritis Schinas, purtătorul de cuvânt al președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a precizat că liderii europeni continuă să muncească din greu pentru a ajunge la un acord, dar că „munca noastră de pregătire pentru evenimente neprevăzute se intensifică”.

La auzul unui astfel de prognostic, prim ministrul britanic, Theresa May a cerut Uniunii Europene să nu lase problema graniței cu Irlanda să afecteze discuțiile legate de Brexit, punctând că aceasta încă mai crede în posibilitatea unei înțelegeri între cele două tabere. Repetând că nu va fi un acord cu nimic care ar putea împărți Marea Britanue, Theresa May s-a adresat cu optimism Parlamentului înainte de a se deplasa la Bruxelles pentru summit.. „Este frustrant faptul că aproape toate punctele de dezacord rămase se concentrează asupra modului în care gestionăm un scenariu la care ambele părţi speră să nu se ajungă niciodată şi care, dacă s-ar întâmpla, ar fi doar temporar. Nu putem lăsa acest dezacord să deranjeze perspectivele unei înţelegeri bune şi să ne lase cu un Brexit fără acord pe care nimeni nu-l doreşte”, a declarat May în Parlamentul britanic.

Astfel, procesul de necogiere a condițiilor de separare a rămas blocat la discuțiile cu privire la modul în care se va asigura că nu există contraolele la frontiera dintre provincia brianică Irlanda de Nord și Irlanda. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „impasul a sporit posibilitatea ca Marea Britanie să părăsească blocul fără un acord, Brexit fără înţelegere, care ar putea să perturbe comerţul, să întârzie circulaţia bunurilor şi care ar putea duce la dispariţia celei de-a cincea economie de investiţii din lume”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page