Italia acuză Uniunea Europeană de terorism financiar
Până în 2015, toate statele membre ale Uniunii Europene păreau că se înțeleg de minune; la fel se poate spune și despre acestea și cele trei instituții coordonatoare ale blocului comunitar (Comisia, Parlamentul și Consiliul European). Singura problemă cu care se confrunta UE era problema Greciei, aflată într-o criză economică și căruia îi servise deja ajutorul său financiar.
Însă lucrurile s-au schimbat complet după ce, Cancelarul Germaniei și-a luat responsabilitatea de a reprezenta toate statele membre atunci când a inițiat o invitație cu „brațele deschise” față de refugiații țărilor Orientului Mijlociu și al Africii de nord. Persecutați sau aflați mereu în centrul unor conflicte militare și violențe nesfârșite, aceștia au găsit propunerea Angelei Merkel ca o adevărată salvare. La puțin timp, Ungaria s-a trezit cu gara principală din Budapesta, ocupată de peste 600 de suflete extracomunitare. Destinația acestora era Germania, și mii alții erau încă pe drum. Speriată de consecințele ce ar fi urmat, Merkel a făcut apel la Comisia Europeană pentru o soluție rezonabilă.
Decizia de a distribui toți refugiații care vin pe teritoriul Uniunii, stateler membre, sub forma unor cote obligatorii a displăcut multora. Creând tensiune în cadrul blocului comunitar, decizia de a salva Germania folosind întregul bloc comunitar s-a lovit de un refuz categoric din partea Poloniei, Ungariei, Cehiei și Slovaciei. Marea Britanie a dat o lovitură și mai grozavă, decizând să părăsească Uniunea Europeană cu intenția de a-și câștiga autonomia și independența.
În timp ce unele țări se luptau cu mii de refugiați care dădeau năvală peste granițele lor, altele, prin ghinionul de a fi primele state care deschid calea refugiaților către Europa, au insistat ca autoritățile de la Bruxelles să le ofere un ajutor suplimentar. Dacă Turcia s-a ales cu promisiunea unui ajutor financiar pentru a ajuta Uniunea Europeană (Ankara, nefiind parte din blocul comunitar), Grecia, Spania și Italia au obosit din a-și mai repeta doleanțele, fapt pentru care, italienii au decis să rezolve problema refugiaților pe cont propriu.
Din cauza extracomunitarilor, Italia s-a confruntat cu un impact financiar, care la rându-i a condus la o criză politică. Exasperați de situația în care au fost puși, dar și inspirați de exemplul ferm al britanicilor, ungurilor și polonezilor, italienii au luat singuri hotărârea de a nu mai primi nicio navă cu refugiați în porturile sale. În ciuda faptului că politica migrației susținute de către Uniunea Europeană este una care impune solidaritate, italienii au trimis toate navele către Spania sau Malta. Acest gest a reprezentat un adevărat șoc pentru liderii europeni care oricum, se confruntau deja cu atitudinea de răzvrătire a altor state „problemă”.
Avertizând Italia în nenumărate rânduri cu sancțiuni, Bruxelles-ul s-a trezit în ultimele luni că dintr-un stat membru aliat, umil și supus, Italia s-a transformat într-un instigator la naționalism printr-o manieră extremistă. Astfel, pentru a mai calma spiritele și a liniști apele tulburate de către Guvernul de la Roma, în opinia italienilor, Uniunea Europeană a început să joace murdar, născocind minciuni despre situația financiară mediocră a Italiei pentru a-și găsi scuze să nu le accepte planul bugetar.
Fără să ezite, prin prisma acestei ipoteze, la începutul acestei săptămâni, vicepremierul Italiei, Luigi Di Maio a acuzat Uniunea Europeană de „terorism” financiar. În opinia liderului formațiunii populiste antisistem Mișcarea Cinci Stele, vicepremier și ministru al Dezvoltării Economice, Luigi di Maio acuză Uniunea Europeană că practică „terorismul” financiar împotriva Italiei. Pe fondul criticilor Bruxellesului privind deficitul bugetar italian, di Maio consideră că liderii de la Bruxelles caută scuze pentru a-i persecuta, ascunzând în fapt adevăratul motiv și anume, răzbunarea pe faptul că Italia a refuzat să mai coopereze în ceea ce privește soluția UE referitoare la criza refugiaților.
Dorind să scoată în evidență faptul că Uniunea Europeană nu face altceva decât să perturbe piețele fianciare, vicepremierul Italiei îi acuză pe oficialii europeni că transmit deliberat mesaje critice referitoare la deficitul bugetar italian. „Nu există niciun motiv pentru repunerea în discuţie a deficitului de 2,4%. Unele instituţii europene care fac jocuri ale declaraţiilor practică terorismul pe pieţele financiare. Începând de mâine vom explica din nou că deficitul de 2,4% nu este foarte diferit de ceea ce făceau alţii cu 2,5-2,6%. Doar că nu este bine nimic din ce fac Mişcarea Cinci Stele şi Liga Nordului”, a explicat Luigi Di Maio, făcând referire la partidele care formează coaliţia guvernamentală de la Roma.
Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „Comisia Europeană urmează să respingă planul bugetar al Guvernului Giuseppe Conte şi ar putea declanşa procedura de sancţionare a Italiei”.