top of page

Secretarul general al ONU acuză „o lume din ce în ce mai haotică”

De când fenomenul globalizării s-a răspândit la o scală mai largă, din ce în ce mai multe state ale lumii sunt afectate de evenimentele care au loc chiar și la nivel local. Impactul unei crize economice, a unui atac terorist, a unor proteste, conflicte sau chiar alegeri prezidențiale au puterea de a influența ordinea mondială, determinând astfel probleme în cooperarea internațională.

Astfel, nu este de mirare faptul că autoritățile abia mai pot ține în control situațiile cu care se confruntă. În timp ce criza umanitară declanșată de valul refugiaților a provocat un adevărat colaps al imaginii și încrederii Uniunii Europene, atitudinea împotriva străinilor este una caracterizată din ce în ce mai mult de repulsie. Naționalismul este dus la extreme, iar valorile blocului comunitar au de suferit. Orientul Mijlociu se confruntă cu amenințări care sunt gata-gata să se transforme într-un adevărat război. Dacă Yemen-ul suferă de o foamete cum nu s-a mai întâlnit, regimul din Siria încă se luptă cu rebelii și organizațiile teroriste pentru a-și salva teritoriile. Iranul și Israelul se urăsc de moarte, iar evreii nu se opresc din a-i persecuta pe palestinieni așa cum și ei au fost cândva persecutați de naziști. China și Statele Unite ale Americii sunt pe punctul de a declanșa un război al orgoliilor pe baza neînțelegerilor comerciale, iar SUA rămâne în topul celei mai controversate politici de când Donald Trump este președintele care vrea să se diferențieze de ceilalți predecesori, făcând „America măreață din nou”. Venezuela „trage să moară” iar în Brazilia, setea de putere a devenit o telenovelă cu iz de asasinare. Rusia rămâne inamicul manufacturat de americani și puterea lor de influență, în timp ce mass media vinde în loc să informeze.

Toate aceste exemple și multe altele, descriu o realitate pe cât de îngrijorătoare, pe atât de urgentă în vederea soluționării. Fapt pentru care, secretarul general al ONU a simțit nevoia să tragă un semnal de alarmă.

Problemele cu care se confruntă planeta au ajuns să devină un subiect de interes chiar și pentru acele state care nu sunt parte ale unei coaliții, uniuni sau organizații care să le implice. Globalizarea a reușit într-un timp relativ scurt să afecteze toate regiunile pământului cu probleme care fie au un impact mondial, fie se petrec la nivel local, însă efectele sale privesc pe toți. Tocmai de aceea, potrivit secretarului general al ONU, realitatea statelor care se confruntă cu probleme nu este doar realitatea lor, ci o realitate comună.

Săptămâna aceasta, întâlnirile Organizației Națiunilor Unire au luat în serios unele dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă planeta. Discutând în prima zi despre problema drogurilor, în cadrul ședințelor cărora Donald Trump a propus să se urmeze exemplul președintelui Filipine potrivit căruia traficanții de droguri să fie uciși, marți, secretarul general al ONU, portughezul Antonio Guterres a deschis Adunarea Generală anuală a organizației cu un discurs alarmant. Potrivit acestuia, „lumea este din ce în ce mai haotică”.

„Cooperarea între state este tot mai nesigură şi mai dificilă. Diviziunile din Consiliul de Securitate sunt grave”, a precizat Antonio Guterres, atrăgând totodată atenția asupra faptului că „valorile universale sunt pe cale să se erodeze, principiile democratice sunt sub asediu iar statul de drept este subminat”.

„Impunitatea este în creştere, iar lideri şi state forţează limitele atât pe plan intern cât şi pe scena internaţională”, a acuzat portughezul Guterres, scoțând în evidență necesitatea unei schimbări urgente a situației, după ce realitatea se prezintă ca fiind din ce în ce mai pesimistă. Cele șase zile de discursuri ale înalților reprezentanți din cele 193 de state membre ale Națiunilor Unite sunt umbrite acum de această problemă pe care secretarul general al ONU o prioritează.

„Lumea este din ce în ce mai conectată, iar societăţile tot mai fragmentate. Lumea devine multipolară, iar multipolaritatea în sine nu este o garanţie a păcii sau o soluţie globală a problemelor. Astăzi, cu schimbările din echilibrul de putere, riscurile de confruntare ar putea creşte”, a evidențiat Guterres.

Acesta a îndemnat comunitatea internațională să își reînnoiască angajamentele în favoarea unei ordini bazate pe reguli, punând Națiunile Unite în centru, pentru a reda încrederea oamenilor într-un viitor mai bun. „Incapacitatea noastră de a pune capăt războaielor din Siria, Yemen şi din alte părţi este scandaloasă. Poporul rohingya este exilat, palestinienii şi israelienii rămân într-un conflict fără sfârşit, iar soluţia cu două state se îndepărtează”, a enumerat diplomatul portughez.

Potrivit agenției naționale de presă, Agerpres, „Secretarul general al ONU a abordat în discursul său şi problema încălzirii globale, apreciind că aceasta reprezintă o ameninţare directă pentru existenţa noastră şi că eforturile de a o limita sunt insuficiente”.

„Trebuie să fim mai ambiţioşi şi să mărim pasul”, a explicat Guterres ca fiind necesar în acest moment.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page