top of page

Theresa May denunță impasul negocierilor privind Brexitul și cere respect din partea Uniunii Europen


Sătulă să fie mereu cea care trebuie să își asume responsabilitatea pentru nereușita semnării unui acord privind relațiile viitoare dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, odată ce după 29 martie 2019, Brexitul va deveni oficial, premierul britanic, Theresa May iese public și recunoaște impasul în care se află procesul de negociere al condițiilor de separare. Mai mult, aceasta nu ezită să dea vina pe liderii de la Bruxelles care, în opinia acesteia, prin refuzarea planului propus de May, parcă nu își doresc soluționarea problemei. Considerând că este în avantajul Uniunii Europene să facă Regatul Britanic vinovat de lipsa unei perspective, șefa Guvernului britanic resimte presiunea scurgerii timpului și cere respect din partea blocului comunitar.

Deși la jumătatea lunii iulie, Theresa May a prezentat un plan care prevede păstrarea unei relaţii comerciale strânse cu Uniunea Europeană odată cu oficializarea Brexitului, riscând astfel un cutremur în Guvernul de la Londra, soldându-se cu două demisii răsunătoare (cea a fostului ministru pentru Brexit, David Davis și a fostului ministru pentru Externe, Boris Johnson), Uniunea Europeană nu este mulțumită și continuă să reproșeze britanicilor lipsa de implicare în procesul de negociere a condițiilor de separare. Numită și „Planul Chequers”, propunerea lui May se confruntă în momentul acesta cu o reacție neașteptată, cerându-se impetuos o altă variantă. Din păcate, pentru premierul britanic, singura alterantivă pentru planul Chequers este ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără semnarea unui acord.

„Marea Britanie a tratat Uniunea Europeană doar cu respect şi se aşteaptă la acelaşi lucru. Relaţia bună la finalul acestui proces depinde de acest lucru", a declarat Theresa May, iritată de faptul că președintele Consiliului European i-a respins ideea însă nu s-a deranjat să explice de ce sau să ofere o altă variantă. „Acest lucru nu este acceptabil în această etapă a negocierilor; nu poate fi respins acest plan fără o explicaţie detaliată sau fără prezentarea unei alte propuneri”, a completat premierul britanic.

Conștientă că există două mari probleme în negocierile pe tema Brexit, și anume: viitoarea relație economică între Regatul Unit și UE, iar a doua fiind reprezentată de frontiera între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda, liderul de la Londra a specificat următoarele: „suntem cu toţii de acord că tratatul final trebuie să includă un element care să garanteze că nu va reapărea frontieră între Irlanda şi Irlanda de Nord. Dar Uniunea Europeană propune realizarea acestui lucru prin menţinerea efectivă a Irlandei de Nord în uniunea vamală. După cum am spus deja, acest lucru este inacceptabil. Nu vom accepta niciodată aşa ceva, ar însemna destrămarea ţării noastre".

De altă parte, întâlnindu-se în orașul austriac Salzburg, cu ocazia unui summit informal, liderii statelor blocului comunitar au făcut presiuni asupra premierului britanic cerându-i astfel garanții privind frontiera dintre cele două Irlande. Practic, cele 27 de țări ale UE au cerut flexibilitate din partea Londrei privind frontiera cu Irlanda, condiționând astfel viitoarea relație bilaterală de acordarea unui statut special Irlandei de Nord. „Avem principii foarte clare referitoare la integritatea pieţei unice şi mai ales în privinţa frontierei irlandeze. Avem nevoie de o propunere a Marii Britanii care să menţină statutul special în acordul de ieşire din UE”, a transmis președintele Franței, Emmanuel Macron.

„Suntem pregătiţi pentru orice eventualitate. Dar cred că trebuie să ne dublăm eforturile în următoarele două săptămâni, pentru a ne asigura că vom avea un acord", a completat însă premierul Irlandei, Leo Varadkar. Potrivit cancelarului Germaniei, Angela Merkel, „Uniunea Europeană şi Marea Britanie trebuie să înregistreze progrese substanţiale pentru a ajunge la un eventual acord pe tema Brexit până în noiembrie”. „Este clar că avem nevoie de progrese substanţiale până în octombrie şi că trebuie să finalizăm totul în noiembrie. Am parcurs deja un drum lung privind acordul de ieşire a Marii Britanii din UE, dar avem mult de lucru în privinţa viitoarei relaţii bilaterale, a subliniat aceasta.

Pentru a pune „paie pe foc” președintele Consiliului European a crescut și mai mult presiunea asupra Theresei May avertizând că se va ajunge la o criză în discuțiile pe tema Brexit, dacă aceasta nu va prezenta nicio soluție pentru frontiera irlandeză până în octombrie. Cu un ton aspru, amenințând că va opri procesul de negocieri, Tusk a fost susținut și de declarațiile lui Macron care nu s-a putut abține să nu îi facă mincinoși pe adepții Brexitului. „Cei care dau explicaţii că putem trăi fără probleme fără Europa, că totul va fi bine şi că asta va aduce mulţi bani acasă, sunt mincinoşi. Iar asta este cu atât mai adevărat cu cât ei au plecat a doua zi pentru a nu trebui să se confrunte cu această problemă”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page