top of page

Fostul ministru pentru Brexit crede că negocierile cu UE au nevoie de o resetare

Presate de termenul limită la care a fost stabilită finalizarea procesului de negociere a condițiilor de separare, atât Marea Britanie cât și Uniunea Europeană se văd într-o poziție în care nevoia urgentă a unui acord riscă să compromită una dintre tabere. Dacă europenii se cred mai puternici și în avantajul de a reprezenta un număr total de 27 de state membre, britanicii sunt oarecum încolțiți și condamnați să transforme decizia luată în cadrul referendumului din 2016, într-un angajament care nu îi avantajează pe deplin.

În plin proces de negociere, britanicii sunt priviți cu suspiciune, fiind acuzați că nu știu ce vor. Lipsa unei perspective de după Brexit îi împiedică să propună un plan care să definească relațiile viitoare cu blocul comunitar. De cealaltă parte, liderii de la Bruxelles încă mai trag speranțe că Regatul Unit se va răzgândi și va anula intenția de a se separa de UE. Cu toate acestea, poziția ministrului britanic, Theresa May pare una care nu lasă niciun spațiu de interpretare: divorțul celor două va avea loc iar britanicii își vor recăpăta independența și autonomia. Numai că, cei aproape doi ani de negociere se scurg rapid, iar rezultatele de până acum nu sunt pe placul nimănui; propunerea planului Chequers privind păstrarea relațiilor comerciale strânse cu Uniunea Europeană odată cu oficializarea Brexitului, nefiind deloc agreată de un număr mare de britanici.

Considerând că Theresa May nu respectă cu strictețe dorința voturilor pentru o separare totală și definitivă, suporterii anti-UE îi reproșează acesteia un comportament influențat de teamă și incapacitatea de a gestiona o sarcină la care s-a angajat cu entuziasm și multă determinare. Unul dintre aceștia este nimeni altul decât fostul ministru pentru Brexit, David Davis care și-a dat demisia imediat ce planul lui May a arătat o neconcordanță de viziune asupra ieșirii din UE. Deși nu mai face parte din Executivul britanic, Davis încă se mai arată îngrijorat cu privire la procesul de negocieri și consideră că modul în care acesta decurge este unul devastator, fapt pentru care, în opinia acestuia, discuțiile dintre cele două tabere au nevoie curând de o resetare.

În timp ce Theresa May își apără propunerea declarând că alternativa mult contestatului plan Chequers este un Brexit fără acord, tot mai mulți britanici se simt exasperați de faptul că despărțirea de Uniunea Europeană ar deveni o sinucidere curată, după ce Regatul Unit își taie toate drepturile la avantajele Uniunii, însă păstrează responsabilitatea de a-i servi acesteia în continuare. Planul propus de May și aprobat de cabinetul condus de aceasta prevede printre altele și un sistem de control vamal special între Republica Irlanda și Irlanda de Nord, evitându-se o așa numită „frontieră dură”. Cu toate acestea, planul Chequers este criticat chiar și de figurile influente din partidul de la guvernare, printre acestea aflându-se și fostul ministru de externe, Boris Johnson, cel care și-a dat demisia odată cu David Davis, precizând că „punerea în aplicare a planului premierului May ar însemna că pentru prima oară din 1066 și cucerirea normandă liderii britanici ar consimți de bunăvoie la o conducere străină”.

Din păcate însă, pentru Theresa May nu există o altă soluție în afara propunerii sale. Practic, acest plan este în momentul de față singura alternativă la varianta unui Brexit fără un acord între cele două tabere. Potrivit directoarei generale a FMI, Christine Lagarde, o ieșire din Uniunea Europeană fără semnarea unui acord ar provoca costuri substanțiale economiei britanice „în special prin creșterea ratei dobânzilor, dar și, într-o măsură mai mică, un impact negativ asupra celorlalte economii din UE”. Alte efecte negative inițiate odată cu decizia unui Brexit fără niciun fel de relație între cele două sunt vizate de reintroducerea tarifelor de roaming la telefonie mobilă și pierderea valabilității permiselor de condus britanice în țările UE.

Stabilit să se încheie la data de 29 martie 2019, procesul de negociere prevede multe obstacole. Varinta planului Chequers sau alternativa unei separări fără acord nu sunt tocmai pe planul celor implicați. Numai pentru May, această Chequers este singura soluție și încă una pragmatică; „Iată de ce cred că trebuie să ne unim cu toţii în jurul planului nostru“, a precizat aceasta.

Susținător înverșumat al Brexitului definitiv, David Davis critică opțiunea premierului britanic justificând că planul Chequers pune în pericol oportunităţile pe care le oferă Brexitul. „Din cauza regulilor commune cu UE prevăzute în această propunere, vom fi incapabili să încheiem acorduri de liber schimb (cu alte ţări, n. red.). Aşa cum a semnalat pe bună dreptate Donald Trump, acesta ar ucide perspectiva unui acord americano-britanic. Cred că vom ajunge în punctul în care nu vom mai putea accepta ceea ce ne oferă UE, ei nu vor accepta ceea ce dânsa oferă, moment în care va fi nevoie de un fel de resetare”, a declarat acesta.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page