top of page

SUA acuză Rusia că încalcă sistematic sancțiunile impuse Coreei de Nord

Dacă Războiul Rece dintre Statele Unite ale Americii și Rusia s-a încheiat oficial în anul 1991, nu la fel se poate spune și despre „înțepăturile” dintre cele două super-puteri mondiale. Angajate într-un efort continuu de denigrare a celeilalte, atât americanii cât și rușii caută motive să scoată în evidență amenințarea pe care o reprezintă cealaltă națiune la adresa planetei. Pentru că în Rusia, presa este una conservatoare, americanii au un succes remarcabil în obiectivul de a transforma Kremlinul și președintele rușilor, într-un inamic mondial. Cu funcția principală de a vinde, mai degrabă decât de a informa, mass media de peste Occean caută cu orice preț să pună într-o lumină proastă reputația Rusiei, crescând astfel și la nivel internațional, o atitudine de repulsie la adresa acesteia.

De cele mai multe, în evenimentele catastrofale și tragice care au loc pe pământ, nu a existat dată care să nu îndrepte acuzațiile asupra Rusiei, fapt pentru care, fie că vorbim de regimul președintelui Bashar al-Assad, alegerile prezidențiale din SUA în 2016, anexarea Peninsulei Crimeea sau tentativa de otrăvire a fostului spion rus, Serghei Skripal, toate au ajuns să fie puse pe umerii rușilor de parcă tot ceea ce este rău, vine din estul Europei.

Astăzi, pentru a agita situația realității amenințate de mai mulți factori de risc la adresa securității planetei, americanii pun rușilor în cârcă o acuzație care îi transformă în complicii regimului nord coreean, cunoscut pentru testele sale nucleare. După ce mijloacele de comunicare în masă americane au reușit să convingă cu sprijinul tuturor trusturilor media răspândite pe mapamond, faptul că, Kim Jong-un este un tiran ce merită ucis dar, datorită lui Donald Trump acesta este oarecum îmblânzit, SUA nu se mulțumește cu acordul încheiat cu Coreea de Nord și mai caută pe ici pe colo să scoată la suprafață faptul că șeful Phenian nu respectă ceea ce a semnat, iar Rusiei îi este atribuită acuzația conform căreia ar încălca sistematic sancțiunile impuse Coreei de Nord.

După ce l-a insultat public și a născut ideea că președintele nord coreean este un ticălos criminal, președintele SUA s-a prezentat diplomat la o întâlnire istorică cu acesta, semnând un acord de denuclearizare a Peninsulei Coreene. Aplaudat și apreciat pentru această reușită de care predecesorii săi nu au putut da dovadă, Trump a găsit repede prilejul de a-l acuza pe Kim Jong-un de faptul că nu ia în serios actul semnat și că astăzi, acesta încă ar mai continua să fabrice armanent nuclear pe care îl testează în laboratoarele sale. Mai mult, pentru a „ținti doi iepuri dintr-un singur foc” americanii au ales de data aceasta să îi pună „în aceiași oală” pe nord coreeni și pe ruși, făcându-i să pară și mai fioroși după ce li se reproșează un complot.

Săptămâna aceasta, ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley a declarat public faptul că Rusia trișează pentru că nu respectă sancțiunile impuse Coreei de Nord de către ONU. Aceasta a ținut să fie precisă de acuzațiile sale menționând că „are dovezi de încălcări consistente și variate ale rușilor”. Potrivit ziare.com, „Haley a declarat în Consiliul de Securitate al ONU că Rusia ajută Coreea de Nord să obțină în mod ilegal combustibil prin transferuri pe mare și că a refuzat să expulzeze un cetățean nord-coreean pus pe lista neagră de ONU anul trecut. De asemenea, Haley a afirmat că Rusia a cerut modificarea unui raport independent al ONU privind sancțiunile împotriva Coreei de Nord pentru a ascunde încălcările Rusiei”.

Drept reacție, ambasadorul Rusiei, Vassily Nebenzia a preciza că Moscova nu a pus nicin fel de presiune pe autorii raportului și a incriminat-o pe Haley de faptul că încearcă să mărească tensiunile. Acesta a ținut să facă clar și faptul că raportul a ajuns la concluzia că un transfer de la navă la navă al unei nave rusești nu a încălcat sancțiunile.

Potrivit ambasadoarei SUA la ONU, Washingtonul ar fi găsit 148 de situații în care navele rusești ar fi transportat combustibil în Coreea de Nord, obținut prin transferuri de la navă la navă. Cu toate acestea, Haley nu a precizat câte dintre nave au primit ajutor din partea Rusiei.

„Rusia trebuie să înceteze să încalce sancțiunile împotriva Coreei de Nord. Trebuie să oprească eforturile de a ascunde dovezile care arată aceste încălcari sistematice”, a declarat Nikki Haley. Potrivit ziare.com, „Rusia și China au propus sancțiuni mai puțin aspre după ce liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a promis că va lucra pentru dezarmarea nucleară în timpul unui summit cu președintele american, Donald Trump”. Totuși, în opinia lui Haley, deși au loc „discuții sensibile și dificile” între SUA și Coreea de Nord, nu ar fi momentul potrivit pentru sancțiuni mai puțin aspre.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page