top of page

Liderii bisericii catolice convocați de Papa Francisc pentru a discuta despre abuzurile sexuale

În ciuda faptului că religia este încă un factor extrem de important în lumea de astăzi, dedesupturile și investigațiile pe care le fac jurnaliștii în mod special asupra bisericii, scot la suprafață faptul că și ceea ce trebuia să rămână sfânt, a fost atins de cel necurat. Încă de la începutul lumii, religia a fost mereu un stâlp de rezistență care a reprezentat un sprijin moral de neimaginat pentru milioane de generații. În lupte, războaie, trădări, ură, educație, transmiterea culturii și a moștenirii tradiționale, divinitatea a fost mereu un adăpost pentru cei persecutați dar și pentru cei care s-au remarcat prin credință.

Odată cu nașterea mijloacelor de comunicare în masă, revoluția tehnologică, libertatea de a călători, competiția brandurilor și narcisismul promovat de rețelele de comunicare, religia a scăzut multe locuri în clasamentul importanței pentru ființa umană. Totuși, bisericile au încercat din răsputeri să resusciteze religia pentru a determina oamenii să vină la slujbe. Interesul pentru Dumnezeu sau oricare altă divinitate a fost de efectele globalizării și acolo unde încă mai există o urmă de credință, oamenii se comportă radical, dând dovadă de intoleranță. În fond, astăzi, religia a devenit o politică pe care oameni fie o iubesc, fie o urăsc. De cele mai multe ori, opiniile legate de o religie aparte, nasc polemici și chiar războaie. Alimentând furia și planurile de răzbunare (sau de a face dreptate) a unor extremiști, Europa rămâne totuși un continent religios.

Chiar dacă astăzi, se poate vorbi despre faptul că religia și credința sunt două lucruri separate (având în vedere ritualul matematic căruia i se supun oamenii de teama de a nu ajunge în iad), putem spune că oficial, bătrânul continent găzduiește o oarecare tendință către pierderea încrederii în cele cerești. Majoritar adeptă a religiei creștine, Europa începe să fie din ce în ce mai diversă, iar tendința tinerilor de a nu se mai ruga sau a mai oferi atenție lui Dumnezeu, este în creștere. Potrivit studiului „Tinerii adulți și religia europeană” realizat de profesorul Stephen Bullivant, de la Universitatea St. Mary din Londra, „religia este muribundă pe Vechiul Continent”, concluzionând cu faptul că, în afara unor excepții notabile, „din ce în ce mai mulți tineri nu se mai identifică cu religia sau nu o mai practică”. Să fie oare din cauză că instituțiile religioase și-au pierdut din încredere odată cu scadalurile care au pătat imaginea bisericilor?

Potrivit ultimelor date oficiale, în lumea există 2,18 miliarde de creștini de toate vârstele (aproximativ o treime din populația globului), a doua religie răspândită pe pământ fiind cea islamică (1,6 miliarde de adepți). Pentru că, din păcate, religia creștină este împărțită în mai multe ramuri, catoligii sunt cei care dețin topul adepților creștini din lume. Cu 1,1 miliarde de credincioși, catolicii sunt cu mult în fața protestanților (801 milioane), ortodocșilor (260 milioane) și restul altor denominațiuni (28 de milioane). Astfel, Biserica Catolică reprezintă jumătate din populația creștină la nivel mondial.

Conduși de către Papă (autoritate religioasă care mijlocește pentru catolici în fața lui Dumnezeu), cei 50,1% din creștinii de pe pământ, sunt cu ochii țintiți către Vatican, locul unde se află „biserica sfântă” și piatra de temelie a religiei catolice. Din păcate însă, în ultimii ani, investigațiile unor jurnaliști au scos la iveală faptul că una dintre cele mai puternice și răspândite religii de pe pământ este subiectul unor întâmplări oribile. Supunându-se regulii de a nu se căsători sau de a nu avea niciun contact sexual, preoții catolici s-ar fi simțit tentați să abuzeze de copii, născând astfel cea mai răsunătoare suspiciune asupra bisericii catolice și anume, pedofilia cu care sunt acuzați clericii. În ciuda mai multor filme, documente, declarații și știri apărute în presă, abia în august, Papa Francisc a decis să ia atitudine. Ancheta care a scos la lumină faptul că 300 de preoți au fost găsiți vinovați de pedofilie (peste 1.000 de copii fiind abuzați) a atras atenția asupra unor nereguli care se petrec de foarte mult timp în Biserica catolică. Mai grav este că biserica catolică ar fi știut și mușamalizat aceste cazuri timp de peste șase decenii.

Simțindu-se responsabil de aceste „scăpări”: săptămâna aceasta, Papa Francisc a convocat liderii Bisericii catolice din întreaga lume pentru a discuta despre modul în care pot fi evitate comportamentele sexuale nepotrivite și despre protejarea copiilor. Această întâlnire este programată să aibă loc în perioada 21-24 februarie 2019 și va avea loc la Vatican. Condusă de către cardinalul DiNardo, președintele Conferinței episcopilor catolici din SUA. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, DiNardo vrea ca Papa Francisc să dea undă verde pentru o anchetă a Vaticanului privindu-l pe fostul arhiepiscop de Washington Theodore McCarrick, care a demisionat în luna iulie după acuzaţii că ar fi abuzat sexual un băiat de altar în urmă cu 47 de ani. DiNardo i-a acuzat pe liderii bisericii că au ascuns abuzurile sexuale ale lui McCarrick timp de mai mulţi ani.”

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page