top of page

Statele Americane Latine cer Venezuelei să accepte ajutorul umanitar


La baza oricărei super-puteri a lumii stă potențialul de prelucrare a petrolului, devenit mai apoi, materie primă în cadrul a multe operații și procese de susținere și dezvoltare a societății în care este folosit. Totuși, setea și maratonul după petrol, a creat o situație nemaiîntâlnită, în care țările cu resurse de petrol au ajuns să nu se bucure de binecuvântarea de a-l avea, ci dimpotrivă, să devină un blestem.

Venezuela, țara cu cele mai mari resurse de petrol din lume, a ajuns să devină cea mai săracă, din cauza unei crize parcă fabricate în cadrul unei teorii conspiraționale de succes. În timp ce multe alte state ale lumii se luptă să cumpere petrolul pentru a-și alimenta societățile în curs de dezvoltare, s-ar crede că Venezuela este cel mai bogat stat al lumii, având în vedere comoara de care se bucură. În realitate, lucrurile stau departe de această iluzie, iar venezuelenii au ajuns victimele unei foamete crunte pe care nimeni nu o poate accepta ca fiind o simplă coincidență.

În fond, problemele Venezuelei au apărut, se pare, din cauză că autoritățile au refuzat să vândă petrolul său, americanilor cu prețul pe care cei din urmă îl cereau. Setea de petrol a Statelor Unite ale Americii nu mai este demult o noutate, astfel că pe zi ce trece se confirmă și mai mult faptul că venezuelenii au picat în capcana americanilor după ce, ca răzbunare că nu au reușit să pună mâna pe petrolul sud-americanilor, aceștia ar fi inventat sancțiuni și motive de imbargo pentru ca venezelenii să rămână cu petrolul nevândut. Sub deviza „ori mi-l vinzi mie cu atât, ori rămâi cu el, pentru că mă voi asigura că nimeni nu va putea să îți cumpere petrolul”, americanii au reușit într-un timp extrem de scurt să provoace o criză unică în Venezuela. Bogată, dar săracă, țara Americii Latine se confruntă în momentul de față cu o inflație absolută, foamete, emigrație în floare și strigăte de ajutor pentru salvarea unui imperiu care odată, conducea planeta prin opulența sa.

Evident, această variantă conform căreia americanii sunt cei care stau în spatele crizei din Venezuela nu este confirmată sau agreată de către aceștia. Dimpotrivă, potrivit trusturilor de media pe care le controlează la nivel mondial, vinovatul pentru acest colaps este Nicolas Maduro, președintele care ar controla țara într-un mod haotic. Atât de haotic încât chiar și tentativa de atentat cu dronă explozibilă asupra acestuia este direcționată de la suspiciunea că CIA-ul ar fi coordonat-o, la bănuiala că propriul popor ar fi încercat să îl înlăture pe Maduro de la putere. În fond, nu este prima dată când americanii încearcă să lupte necurat cu țările comuniste unde se refuză categoric instaurarea politicii propuse de către SUA (o politică care servește exclusiv intereselor acestora).

Astăzi, embargourile și sancțiunile cu care Venezuela s-a trezit că este obligată să se confrunte, o forțează să nu poată să vindă petrolul deținut, fapt pentru care, țara a intrat într-un declin fără predecent. Într-un articol de investigație, ziare.com descrie situația prezentă pe care, cândva, cea mai bogată țară a Americii Latine o confruntă astăzi: „populația e nevoită să îndure hiperinflația, penurie de alimente și sărăcie lucie pentru majoritatea locuitorilor. Infracțiunile sunt la ordinea zilei iar apa la robinet curge doar pentru puțin timp. Pentru o persoană care locuiește acolo, a avea noroc se traduce printr-un firicel de H2O ce vine pe țeavă. Iar noroc chior înseamnă un jet constant, timp de o jumătate de oră, suficient pentru un duș fierbinte și pentru a face rezerve pentru zilele cu adevărat negre.”

Pentru că mai mult de 96% din veniturile țării obișnuiau să vină din vânzările de petrol, este evident de ce rata inflației a atins acum cote uriașe (estimările Fondului Monetar Internațional ajungând la 1.000.000% până la sfârșitul anului). În timp ce președintele venezuelan explică criza prin ceea ce el a numit „război economic” îndreptat de străini împotriva țării sale, amintind inclusiv sancțiunile impuse de SUA, Opoziția din Venezuela arată cu degetul către corupția răspândită, guvernarea deficitară și proasta gestionare a resurselor. Indiferent care este adevărul, cert este că unii locuitori mor pe capete, alții au început să comită infracțiuni pentru a face rost de bani (plasând astfel Venezuela pe locul al doilea în lume în ceea ce privește numărul de crime) iar unii care mai pot duce această luptă, s-au îndreptat deja către țările vecine, parcurgând distanța pe jos.

Potrivit Al Jazeera, pentru o cafea, un locuitor trebuie să scoată din buzunar două milioane de bolivari, însă, pentru că moneda este atât de devalorizată, suma nu reprezintă mai mult de 8 dolari. Situația este deplorabilă: „11 țări din America Latină cer guvernului condus de Nicolas Maduro să accepte ajutorul umanitar pentru a atenua criza migraţiei care a dus la un exod masiv al venezuelenilor”, informează Agerpres. Deplângând faptul că, în momentul de față, milioane de venezueleni le-au luat cu asalt teritoriile în căutarea unui viitor mai bun, reprezentanții acestor state s-au reunit în Ecuador, lansând un apel pentru deschiderea unui mecanism de asistență umanitară cu scopul de a atenua criza.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page