top of page

Theresa May dă garanții că nu va accepta niciun compromis în negocierile cu UE


Timpul se scurge cu viteză iar pronosticurile privind rezultatul procesului de negociere a condițiilor de separare dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană par să fie unele din ce în ce mai îngrijorătoare. În fapt, înseși taberele implicate în cadrul acestui obiectiv major, sunt de părere că semnarea unui Acord care să vizeze perspectiva relației viitoare dintre cele două este din ce în ce mai puțin probabil având în vedere faptul că termenul final se apropie cu pași repezi, iar întâlnirile oficiale, menite să se concluzioneze cu decizii importante, sunt acuzate că au luat o formă mult prea lentă și ineficientă.

În acest context, vocile critice nu ezită să menționeze faptul că șansele ca Marea Britanie să părăsească blocul comunitar fără un Acord sunt unele mari. De altă parte, liderii de la Bruxelles se tem că nesemnarea unei înțelegeri care să clarifice situația pieței unice dar cel mai important a milioanelor de europeni aflați la muncă (și nu numai) pe teritoriul britanic, în timp ce responsabilizează guvernul de la Londra și pentru milioanele sale de britanici răspândiți pe teritoriul Uniunii Europene.

Pentru că data de final a încheierii procesului de negociere a condițiilor de separare a fost stabilită să fie ziua de 30 martie 2019, ambele tabere privesc cu suspiciune la posibilitățile reale pe care le au în față. Din păcate, niciuna dintre cele două nu reușește să vadă o soluție care să mulțumească pe cealaltă, dar cel mai important, care să îi garanteze un câștig în afara acestei despărțiri. De altfel, potrivit analiștilor politici, șansele ca acest proces de negociere să se încheie cu un Acord convenit de cele două tabere au început să scadă din ce în ce mai mult; conștientă de această amenințare, premierul Marii Britanii, Theresa May dă asigurări că un lucru este garantat: Regatul Unit nu va accepta niciun compromis în fața Uniunii Europene. Altfel spus, decât un Acord care să îi facă pe britanici să piardă, mai bine niciun Acord.

Dacă de la începutul acestui proces inițiat la data de 19 martie 2017, când Theresa May a invocat Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, atmosfera dintre cele două era una mai calmă și relaxantă, pașii repezi către finalul negocierilor și slabele rezultate au devenit dintr-o dată un motiv de îngrijorare pentru toți cei implicați. Pornită să își apere interesele și să nu facă greșeala de a separa Marea Britanie de Uniunea Europeană, rămânând totuși dependentă de aceasta prin semnarea unui Acord care prevede anumite condiții defavorabile recâștigării independenței și autonomiei, Theresa May garantează un lucru de care este peste măsură de sigură: Regatul Unit nu va lua o poziție greșită în cadrul acestor negocieri, oferind europenilor șansa să se bucure în continuare de angajamentul și serviciile britanicilor. În fond, această despărțire are menirea de a separa definitiv și total, relația de interdependență dintre fostul stat membru și uniunea economico-politică.

Potrivit celei mai vechi agenții de știri din lume, agenția France-Press, „premierul britanic, Theresa May a promis să păstreze proiectul său de relație comercială strânsă între Marea Britanie și UE după Brexit, în pofida opoziției acerbe a susținătorilor divorțului dur de Europa”. Conform companiei străine, premierul britanic ar face pași înapoi atunci când se raportează la înțelegerile cu blocul comunitar, fiind totuși deschisă unei colaborări de după Brexit. Această propunere inițiată de către May (găsită în așa numita „Carte albă”), prevede printre altele înființarea unei zone de liber schimb cu UE, bazată pe un set de reguli comune pentru bunuri și sectorul agroalimentar. Cel mai probabil, Theresa May este conștientă că timpul care se scurge este în defavoarea britanicilor și că este nevoie de luarea unor decizii care să nu le afecteze atât situația economică cât și cea socială, de după despărțire.

„Planul de la Chequers” (așa cum l-au intitulat britanicii) a reușit să stârnească un val de reacții negative în rândul britanicilor care se așteptau ca rezultatul referendumului din 23 iunie 2016 să le fi comunicat liderilor de la Londra faptul că nu mai vor să aibă de-a face cu Uniunea Europeană. Practic, această inițiativă a creării unei zone de liber schimb reprezintă o abatere de la planul inițial. Marcată de două demisii răsunătoare în rândul taberei Theresa May (cea a ministrului de externe, Boris Johnson și cea a lui David Davis, ministrul pentru Brexit), ideea premierului britanic, a fost privit cu suspiciune chiar și de liderii Uniunii Europene.

Totuși, weekendul trecut, May a declarat cu privire la acest plan, că „nu va fi obligată să accepte compromisuri care nu sunt în interesul său național.”

„Vom fi pregătiţi pentru un no deal (niciun acord) dacă va trebui , a mai adăugat premierul britanic făcând referire la excluderea organizării unui al doilea referendum privind apartenența la UE. „A pune problema o dată în plus ar fi o gravă trădare a democraţiei noastre - şi o trădare a acestei încrederi”, a afirmat aceasta.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page