top of page

Iranul acuză SUA că își terorizează până și proprii aliați


În ciuda faptului că planeta beneficiază de un set de avantaje datorat revoluției tehnologice, industriale și comunicaționale, competiția dintre statele lumii (transferată până la raportarea ființelor umane, unele la celelalte) a dezvoltat și mai multe motive de conflict. Practic, deși, comparativ cu trecutul, astăzi, planeta are parte de mecanisme care să îi faciliteze existența, oamenii se confruntă cu mai multă răutate, invidie și neînțelegeri. Pornind de la setea de a ocupa poziția de super putere mondială, cele mai dezvoltate state ale lumii sunt în stare să calce pe cadavre pentru a se asigura că au parte de toate resursele necesare pentru a fi admirate dar și liderii din poziția de conducere la nivel mondial.

În timp ce Statele Unite ale Americii sunt blamate pentru mijloacele cu care s-au ridicat la rangul unei poziții pe care mulți o suspectă de tactici imorale, la nivel internațional, Rusia, China, Germania, Iranul sau Coreea de Nord sunt doar câteva dintre exemplele țărilor care, potrivit presei americane, luptă (corect sau mai puțin ortodox) pentru a deveni liderul mondial în domenii precum economia, armata, inovația, influența culturală sau politică. Însă, în contextul actual caracterizat de o competiție internațională acerbă, este aproape imposibil pentru un stat să devină de unul singur, putere absolută, fapt prin care se explică alianțele de astăzi.

În acest sens, partenerii sunt un element esențial atât în supraviețuirea cât și în încercarea de autodepășire a statutului unei țări, motiv pentru care atunci când alianțele dau impresia unei legături strânse, pierderea acestei conexiuni riscă să tragă în jos ambele tabere implicate. Blamată pentru faptul că și-a mărit puterea pe spatele altora, SUA este pe care să își piardă unul dintre cei mai buni aliați. Potrivit Iranului, americanii au atins un punct în care, pentru a-și apăra propriile interese este în stare să își terorizeze chiar și proprii parteneri.

După ce și-a arătat duritatea abordării relațiilor externe, retrăgând SUA din Acordul climatic de la Paris, Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, Acordul nuclear cu Iranul și mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, președintele american, Donald Trump este văzut ca fiind un lider politic extremist ale cărui decizii se bazează pe propriile opinii. Transformând Siria și Coreea de Nord în dușmanii planetei, odată cu acuzațiile conform cărora Teheranul ar alimenta terorismul în țările Orientului Mijlociu și încalcă condițiile Acordului nuclear, a venit timpul ca Iranul să fie trecut în lista țărilor cu factor de risc la amenințarea securității mondiale.

De altă parte, Turcia, un vechi aliat al americanilor, a intrat în vizorul administrației Trump după ce între cele două țări s-a născut o dispută plecând de la arestarea unui pastor evanghelic american. Considerând că lovitura de stat eșuată cu care a fost nevoit să se confrunte Recep Erdogan în noaptea de 15 spre 16 iulie 2016, a fost coordinată de către rivalul său auto-exilat în Pennsylvania, SUA (Fethulahh Gulen), președintele turc a decis că arestarea unui pastor american ar reprezenta șantajul perfect pentru ca schimbul dintre cele două state să aibă loc. Astfel, motivând eliberarea acestuia din arestul la domiciliu condiționată de predarea lui Gulen, Turcia a reușit să strice relațiile cu SUA. Potrivit dcnews.ro, „pastorul Andrew Brunson ar putea fi condamnat la 35 de ani de închisoare dacă se dovedeşte că a suţinut Partidul Muncitorilor din Kurdistan, considerat organizaţie teroristă, şi că i-a ajutat pe susţinătorii clericului turc Fethullah Gulen, acuzat de guvernul de la Ankara că a orchestrat tentativa de lovitură de stat din 2016 împotriva lui Erdogan.”

Considerând totul o înscenare doar pentru a-l preda pe Gulen turcilor, Trump a amenințat în repetate rânduri Turcia cu sancțiuni. Potrivit aceleiași surse citate, „cazul lui Brunson a tensionat şi mai mult relaţiile dintre Ankara şi Washington, marcate de dezacorduri privind vânzările de avioane F-35 americane pentru aviaţia militară turcă, de intenţia Turciei de a achiziţiona rachete ruseşti şi de refuzul Statelor Unite de a-l extrăda pe Gulen.”

Aflat într-o vizită oficială în Turcia, ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif a ținut să declare că Statele Unite își intimidează chiar și proprii aliați, referindu-se la amenințările Washingtonului la adresa Ankarei privind detenția pastorului american.

„Americanii au arătat că nu au limită în privinţa exercitării de presiuni şi folosirii forţei asupra altora, chiar şi asupra propriilor aliaţi. Turcia şi unii aliaţi americani din Europa au ajuns la concluzia că Statele Unite nu sunt un partener de încredere”, a declarat oficialul iranian. De altfel, SUA nu a întârziat să și acționeze conform amenințărilor și au dublat taxele vamale pentru importurile de oțel și aluminiu din Turcia, în timp ce și Ankara a ținut să răspundă cu măsuri de retorsiune.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page