top of page

„SUA a creat un război psihologic împotriva Iranului”


Stăpâni absoluți ai mass mediei internaționale (cu precădere a celor mai importante și renumite trusturi de presă), drumul americanilor către ceea ce își propun pare pavat cu ușurința unui succes bine scontat. Dacă în istorie, Statele Unite ale Americii au fost blamate pentru modul în care și-au folosit resursele pentru a susține Războiul Rece cu Rusia, astăzi, puterea de influență a celei mai dezvoltate patrii din lume, nu este văzută cu ochi buni de toată planeta. În timp ce globalizarea servește ca mijloc de pătrundere a influenței americane în societățile din întreaga lume, există și excepții de state care nu vor să își asocieze politicile sau cultura cu exemplul celor de după Occean. Mai mult, pentru aceștia, prioritatea numărul 1 este demascarea intereselor și a acțiunilor răufăcătoare ale americanilor.

Dacă Rusia este poate cel mai vechi rival al acestora, prin prisma competiției acerbe de a deveni super-puterea lumii, statele arabe din Orientul Mijlociu precum Irak, Pakistan, Siria, nu ratează nicio ocazie de a scoate în evidență faptul că Statele Unite ale Americii au crescut pe baza petrolului lor. Astăzi, odată cu preluarea mandatului lui Donald Trump ca președinte al SUA, deciziile radicale și poziția acestuia în raport cu relațiile internaționale au reușit să îi șocheze chiar și pe americani. Dacă până acum planeta era obișnuită ca liderii de la Casa Albă să fie un exemplu pentru proprii cetățeni, în timp ce toate declarațiile sau opiniilor acestora erau automat o literă de lege, în cazul lui Donald Trump, înșiși proprii cetățeni își pun multe semne de întrebare referitoare la comportamentul, discursul și deciziile acestuia.

Retragerea SUA din Acordul climatic de la Paris, Acordul nuclear cu Iranul, Consiliului ONU pentru drepturile omului, mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim recunoscându-l astfel pe cel din urmă ca fiind capitala Israelului dar și blamarea Uniunii Europene, Chinei și Coreei de Nord sunt doar câteva dintre exemplele în cadrul cărora Donald Trump a fost caracterizat ca un malefic care „taie și spânzură”.

Puterea discursului său capital atinge arii atât de pregnante încât până și mass media americană îl acuză ca fiind un manipulator în masă, acestea confirmând declarațiile Ministrului iranian de Externe, potrivit căruia, „SUA a creat un război psihologic împotriva Iranului”.

Astăzi, competiția mondială dintre cele mai puternice state ale lumii a devenit una prea periculoasă pentru a putea fi susținută de un război fierbinte, astfel că mijloacele de atac ale competitorilor se învârt în opțiunile amenințărilor cu atacuri nucleare, atacurile cibernetice, migrația, traficul de persoane, arme sau stupefiante și folosirea puterii de influență a mass mediei. Astfel, utilizând presa ca un mijloc de manipulare, statele cu cel mai mare aport mediatic sunt și cele care dețin cheia succesului în construirea opiniei publice. În ciuda faptului că exemplele acestei teorii sunt punctate într-o listă fără final, încercările Statelor Unite de a folosi mass media pentru a-și justifica ororile beneficiază de o atenție aparte. De la înscenarea atacului din 11 septembrie 2001, cu intenția de a își explica invazia în țările Orientului Mijlociu, astăzi, SUA face ținta unor investigații și teorii conspiraționale fără precedent.

De curând însă, retragerea americanilor din Acordul nuclear cu Iranul, semnată de președintele Donald Trump, a reușit nu doar să ia prin surprinde întreaga planetă demonstrând că SUA nu mai are nicio credibilitate în fața unui document de o asemnea amploare, însă, lăsându-i „descoperiți” pe ceilalți parteneri ai Acordului (China, Rusia, Franța, Marea Britanie și Germania), Trump a lăsat impresia că Iranul este însăși o bombă nucleară și că orice relația cu Teheranul trebuie oprită imediat.

Acuzându-l că a beneficiat de ridicarea sancțiunilor cărora trebuia să li se supună, Iranul ar fi continuat să fabrice armament nuclear, alimentând totodată și terorismul în țările arabe, americanii au pornit o întreagă campanie de denigrare la adresa iranienilor, transformându-i peste noapte în rivalul planetei, așa cum s-a procedat și cu Rusia, Coreea de Nord și Siria. Această ipoteză a fost lansată încă din weekednul trecut, de nimeni altul decât Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif.

Astfel, potrivit acestuia, „America se concentrează asupra războiului psihologic împotriva Iranului şi partenerilor săi de afaceri” însă, decizia Statelor Unite ale Americii de a se retrage din Acordul nuclear semnat în 2015, nu a adus un impact pozitiv asupra americanilor ci dimpotrivă, retragerea din înțelegerea nucleară reușind să îi afecteze dramatic pe cei de după Ocean. „Încă de când Trump a anunţat retragerea din acordul nuclear, SUA nu a mai reuşit să îşi atingă scopurile”, a ținut să puncteze Zarif.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page