top of page

Italia amenință că suspendă contribuțiile la bugetul UE din cauza imigranților


După repetatele refuzuri ale Poloniei, Ungariei, Cehiei și Slovaciei de a primi cotele obligatorii de refugiați distribuite statelor membre de către Uniunea Europeană, despărțirea Marii Britanii de blocul comunitar a atras după sine atitudinea răzvrătită și de împotrivire a Italiei. Astfel, statul care părea să reprezinte unul dintre stâlpii de rezistență ai Uniunii (împreună cu Franța, Germania și Spania) a decis că este vremea să nu mai suporte costurile și consecințele severe ale solidarității forțate la care este chemat să se supună. Devenind o poartă de intrare către Europa pentru sute de mii de suflete străine, Italia a considerat că împlinirea așteptărilor liderilor de la Bruxelles nu a adus niciun beneficiu propriei națiuni, dimpotrivă, aceasta devenind o victimă a sistemului greșit organizat a Comisiei Europene.

De altfel, creșterea alarmantă a extremismului și naționalismului în Europa, devine o problemă gravă pentru autoritățile de la Bruxelles care se văd nevoite să găsească soluții urgente, altfel țările port vor lăsa ușa deschisă către toți refugiații și imigranții, sufocând Uniunea Europeană cu o criză umanitară fără precedent. Între timp, singura opțiune la care Bruxelles-ul se gândește este cea căruia să convingă Italia, Grecia, Spania sau Turcia de sprijinul cooperării în a primi, integra și redistribui numărul de străini în funcție de cotele obligatorii impuse în toamna lui 2015. Din păcate însă, din ce în ce mai multe state membre ale Uniunii Europene au început să adopte o atitudine reticentă în ceea ce privește ascultarea de către deciziile Bruxelles-ului care, până acum, s-au dovedit a cere țărilor să se sacrifice și mai mult, în timp ce invazia imigranților nu se mai oprește.

Din acest motiv, Italia a decis că este timpul să acționeze individual și, din dorința de a-și proteja identitatea și cultura națională, a ănceput să refuze navele cu sute de migranți la bord, forțând mâna Spaniei, Corsicăi și Maltei de a le primi. Acest comportament este vehement criticat de către Comisia Europeană însă, italienii dau vina pe autoritățile de la conducerea acesteia, acuzând-o că și-a abandonat statele membre, responsabilizându-le cu o criză pentru care încă nu au o soluție.

După Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia și Marea Britanie, iată că a venit timpul ca Italia să completeze lista statelor membre ale Uniunii Europene care consideră că deciziile liderilor de la Bruxelles-ul nu țintesc beneficiul blocului comunitar ci mai degrabă, protejarea imaginii și încrederii Germaniei (cea care a și lansat invitația „cu brațele deschise” către refugiații care au nevoie de o șansă la viitor). Decise să lupte pe cont propriu, neascultarea de Comisia Europeană le-a transformat pe aceste state în victimele unor politici extreme. Dacă șansele ca Europa de Est să se răzvrătească împotriva deciziilor luate de către Bruxelles, erau mai mari, iată că abordarea unui comportament revoltat de către italieni a surprins atât de mult încât astăzi se ridică semne mari de întrebare asupra credibilității Uniunii Europene și a relației acesteia cu statele sale membre.

Refuzând de câteva ori să mai primească navele cu sute de imigranți care cer să acosteze în porturile italiene, autoritățile de la Roma au intrat în vizorul Comisiei Europene. Acuzați că nu se supun principiilor Uniunii, italienii cer insistent ca Bruxelles-ul să găsească soluții de redistribuire a imigranților extracomunitari ajunși pe teritoriul italian, altfel, Italia va suspenda alocarea fondurilor pentru bugetul UE. „Dacă Uniunea Europeană se încăpăţânează cu această abordare, dacă în urma reuniunii programate vineri la Comisia Europeană nu vor apărea rezultate şi nu vor fi luate decizii privind nava Diciotti şi redistribuirea imigranţilor, eu şi întreaga Mişcare Cinci Stele nu vom mai fi dispuşi să oferim 20 de miliarde de euro Uniunii Europene”, a transmis vicepremierul italian, Luigi di Maio, liderul Mișcării Cinci Stele, menționând că vorbeşte în calitatea de lider al formaţiunii politice.

Astfel, guvernul italia, condus de coaliția Mișcării Cinci Stele (populistă, antisistem) și Ligii Nordului (extremă-dreapta) reconfirmă opunerea vehementă a acostări navelor cu imigranți extracomunitară în Italia, cerând Comisiei Europene să găsească urgent soluții de preluare a imigranților și distribuire a acestora și în alte state membre ale Uniunii Europene. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „în prezent, în portul Catania se află o navă la bordul căreia sunt 150 de extracomunitari, însă ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, a permis doar debarcarea copiilor din această navă”.

În replică, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Alexander Winsterstein, a transmis că „găsirea unei soluţii pentru imigranţii aflaţi la bordul unor nave este principala noastră prioritate, de aceea ne concentrăm pe acest lucru şi de aceea credem că toată lumea trebuie să se concentreze pe asta. Nu ne lansăm în acuzaţii reciproce. Credem că declaraţiile neconstructive, ameninţările nu sunt utile; în acest fel nu ne apropiem de soluţii. Uniunea Europeană este o comunitate de reguli, funcţionează pe baza regulilor, nu a ameninţărilor”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page