„Comisia Europeană va obliga companii precum Facebook, Youtube și Twitter să elimine propaganda tero
Odată cu globalizarea, revoluția tehnologică a propulsat procesul comunicării într-un mecanism absolut necesar în vederea supraviețuirii secolului XXI. Mai mult, nevoia de informare a devenit noua religie a Pământului în condițiile în care lumea se împarte în două tabere: cei care cunosc și devin liderii unor trenduri mereu în schimbare și cei care întârzie să cunoască și rămân „turma” care urmează pe cei care cunosc, copiindu-i.
În timp ce canalele media au explodat într-o mare de opțiuni care să țină ocupată ființa umană, rețelele de socializare servesc astăzi precum o extensie a mâinii oamenilor nedându-le șansa să se sustragă iminentei dependențe de a fi în controlul noutății. Suporturi media comunicaționale precum Facebook, Youtube sau Twitter au câștigat rapid milioane de abonați, ispitindu-și audiența cu potențialul său atractiv și de promovare. Dacă înainte de 1960, Hollywood-ul reprezenta singura sursă de inspirație a oamenilor de pretutindeni, astăzi, accesibilitatea internetului și gratuitatea creării unui blog, a unui site, a unui cont pe o rețea de socializare sau a unui cont de Youtube, i-a propulsat pe oameni în poziția de a se simți ca niște vedete gata să împărtășească cu „fanii” lor, viața perfectă pe care încearcă din răsputeri să o creioneze în materialele pe care le postează. În realitate, rata depresiilor și a sinuciderilor este în creștere alarmantă, fapt care demonstrează că utilizatorii de internet și mai ales cei care dețin un cont pe o rețea de socializare nu sunt pe atât de fericiți pe cât încearcă să arate.
Mai grav este că aceste canale media beneficiază de o popularitate atât de pregnantă încât ființa umană se simte obligată să își transfere existența în mediul online, împărtășindu-l cu ceilalți în vederea aprecierii care le determină confirmarea că trăiesc. Preluând statutul de rival al realității, mediul online a devenit, din păcate, și suportul nemulțumirilor sau opiniilor controversate care au puterea de a influența și inspira pe ceilalți. Astfel, nu-i de mirare că într-o lume afectată de amenințarea teroristă, Facebook, Youtube și Twitter au devenit mijloace de propagare a unor campanii extrem de periculoase care instigă la un fenomen extremist. În vederea eliminării riscului de extindere a unei uri și furii necontrolate, Comisia Europeană s-a decis să nu își mai amâne intervenția.
Astfel, potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „Comisia Europeană intenţionează să oblige companii din domeniul online precum Facebook, YouTube şi Twitter să identifice şi să elimine propaganda teroristă şi violenţa extremistă, neconformarea fiind urmată de amenzi”. Hotărâtă să abandoneze abordarea voluntară prin care se asigura că cele mai active companii pe Internet se ocupă de eliminarea mesajelor, înregistrărilor video și audio care dețin conținuturi asociate cu terorismul, optând de data aceasta pentru reglementări mai dure.
Într-o declarație oferită publicației Financial Times, comisarul european pentru Securitatea Uniunii, Julian King a ținut să precizeze că Bruxelles-ul „nu a observat progrese suficiente” din partea companiilor din domeniul tehnologiei informaționale în vederea eliminării mesajelor cu conținut terorist. „Nu ne putem permite să ne relaxăm sau să fim inactivi față de un fenomen atât de obscur și distructiv”, a subliniat King, ținând să scoată în evidență intenția de a-i proteja pe cetățeni.
Această inițiativă va fi concretizată într-un proiect prezentat în septembrie, în cadrul căruia detaliile în curs de elaborare vor lua în considerare impunerea unei ore limită pentru ca platformele online să șteargă materialele considerate de autorități ca având un caracter terorist. Potrivit Mediafax, „noua reglementare ar fi o premieră la nivelul Uniunii Europene, în contextul în care până acum companiile online aveau propriile reguli şi nu aveau responsabilitate juridică pentru conţinutul difuzat de utilizatori”. Necesitând aprobarea Parlamentului European și a Consiliului Uniunii Europene, proiectul de lege are ca obiectiv clarificarea situației legale a platformelor online, urmând să fie aplicat tuturor website-urilor.
„Diferenţele de mărime şi resurse înseamnă că platformele au capabilităţi diferite pentru a acţiona împotriva conţinutului terorist, iar politicile lor în acest sens nu sunt mereu transparente. Aceste lucruri au ca rezultat proliferarea în continuare a conţinutului de acest tip pe Internet, reapariţia după ştergere şi transmiterea de la o platformă online la alta”, a completat Julian King.
Aceste schimbări propuse de către Bruxelles vin în urma activităților extremiste care au luat amploare după o serie de atentate produse în ultimii ani în Berlin, Paris, Londra, Barcelona și chiar Bruxelles. În ceea ce privesc eforturile companiilor online de a estompa propagarea fenomenului terorist, Google a transmis că peste 90% din materialele cu conținut insurgent au fost eliminate automat de pe Youtube. De asemenea, și compania americană, Facebook a anunțat că a eliminat un număr impresionant din cele 1,9 milioane de materiale difuzate de ISIS și Al-Qaida, detectate în primul trimestru al acestui an.