top of page

Mass media americană declanșează o campanie privind libertatea presei


Mass media controlează din umbră lumea și fără nicio îndoială a devenit sursa supemă a creării opiniei publice. Puterea de influență a imperiilor mijloacelor de comunicare a revoluționat cu totul modul în care oamenii se raportează la noutate și evenimentele din jurul lor. În fapt, instituțiile de presă au fost cele care au promovat intens expresia „informația înseamnă putere” evidențiând faptul că cetățenii planetei trebuie să fie conectați la știri pentru că noutatea este singura cheie care îi ajută să supraviețuiască unei lumi în plină schimbare.

Mai mult, revoluția tehnologică a transferat știrile și posibilitatea accesării informațiilor pe dispozitive portabile, gata să servească proprietarilor în orice loc și la orice oră își doresc; cu această posibilitate de a fi practic, o extensie a mâini ființei umane, dispozitivele inteligente, împreună cu mass media au început să creeze dependență. În condițiile în care presa scrisă s-a portat în mediul online, iar canalele tv sau de radio au lansat și versiuni pe internet, rețele de socializare, motoarele de căutare și numeroasele siteuri completează lista cu opțiuni care ține oamenii conectați la lumea virtuală antrenând-o cu știri, cancanuri, noutăți fabricate și elemente de diverstisment fără de care s-ar simți izolați.

În timp ce puterea presei este una absolută, fiind cea în mâinile căruia stă forța de a ridica sau coborâ personalități publice/instituții, a cupla sau despărți, a inventa sau ascunde, a propune, a declara ceea ce este important etc., astăzi, sunt prea puțini cei care se pot sustrage puterii sale de influență sau fenomenului de servire drept ca audiență. Cu toate acestea, dacă în Rusia, președintele Vladimir Putin este acuzat că cenzurează libertatea de expresie a mass mediei, în superputerea lumii, Statele Unite ale Americii, președintele Donald Trump a declarat război presei acuzând-o de manipulare, imbecilitate, interese și superficialism. Considerându-se o țintă a minciunilor lansate de mass media care urmărește doar ca să vândă cu prețul de a folosi capacitatea ființei umane transformând-o într-o minte supusă unui joc murdar, Trump a catalogat în nenumărate ori presa americană ca fiind „dușmanul poporului”.

Sub o rafală de insulte fără margini, peste 300 de instituții mass media din Statele Unite ale Americii au decis în cursul acestei săptămâni să lanseze o campanie privind libertatea presei cu scopul de a contracara atacurile împotriva jurnaliștilor inițiate de Donald Trump. Sub sloganul „noi nu suntem dușmanul” mijloacele de comunicare în masă binecunoscute în SUA au ieșit în apărarea dreptului suprem al libertății. Convinse că Donald Trump se teme de denigrarea pe care canalele media o pot face la adresa sa scoțând în evidență adevărurile din spatele discursului și al comportamentului acestuia, cele peste 300 de instituții ale comunicării au răspuns apelului inițiat de cotidianul „The Boston Globe” făcut săptămâna trecută în urma căruia se cerea demararea unei campanii de condamnare a „războiului murdar” susținut de către președintele Donald Trump la adresa mass mediei. Această campanie se desfășoară sub hashtag-ul #EnemyOfNone (Duşmanul Nimănui).

Acuzat că a criticat în repetate rânduri instituțiile media ca fiind răspunzătoare de fabricarea unor știri false „citând surse anonime ce exprimă opinii negative despre el”, lui Donald Trump i se reproșează faptul că tratează jurnaliștii într-un mod brutal după ce a declarat public că aceștia sunt „cea mai de jos formă a umanității” iar presa este „periculoașă și bolnavă” sau „dezgustătoare”. Ca reacție a acestui tip de comportament la adresa mass mediei, The Boston Globe a promis pe data de 16 august un editorial ce vizează „pericolele asaltului Administrației Trump asupra presei”, îndemnând toate celelalte instituții media să facă la fel. În solidaritate cu publicația amintită, o serie de cotidiene naționale (printre care ziarul The Guardian) și publicații locale au răspuns apelului și au promis că se vor alătura campaniei.

Astfel, ieri, The New York Times a titrat „o presă liberă are nevoie de tine”, calificând atacurile lui Trump drept „periculoase pentru esenţa vie a democraţiei”.

Scoțând în evidență faptul că presa liberă a fost un principiu de bază al Statelor Unite de peste 200 de ani și avertizând asupra modului în care președintele SUA se comportă față de presă. The Boston Globe a publicat un articol intitulat „Jurnaliștii nu sunt dușmanii” dorind astfel să „trimită un semnal alarmant despoților” din întreaga lume. Punctându-și solidaritatea cu The Boston Globe, publicația The Guardian a completat într-un material lansat ieri, că „liderul de la Casa Albă pare să aibă o politică calculată şi consecventă de subminare, delegitimizare şi chiar punere în pericol a activităţii presei”

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page