top of page

SUA și Mexic colaborează pentru lupta împotriva cartelurilor de droguri


În ciuda faptului că trăim într-o lume aflată în plină ascensiune din punct de vedere inovativ, revoluția tehnologică nu a reușit totuși să epureze factorii care continuă să amenințe omenirea chiar și în secolul vitezei. Ocupați cu programele atractive susținute intens de către mass media, ofertele brandurilor și instigarea la o competiție a consumului, rețelele de socializare care promovează narcisismul, superficialitatea și individualismul sau sistemele sociale defectuoase care abia dacă le mai oferă protecție și siguranță oamenilor, în 2018, cetățenii lumii încă mai trebuie să se confrunte cu riscul traficului de persoane, terorismul, atacurile cibernetice, bolile cu transmitere sexuală, conflictele militare, amenințările nucleare, legile care oferă dreptul oricui să achiziționeze o armă, pedeapsa cu moartea și cartelurile de droguri.

Dacă majoritatea sunt greu de controlat din cauza vitezei cu care a reușit să se răspândească și să creeze impact în istoria lumii, unii dintre factorii menționați rămân sub controversata suspiciune că ar fi susținute de către organizații, instituții, guverne sau interlopi, „mână-n mână cu poliția”.

La o astfel de amenințare, dacă suspiciunile s-ar dovedi adevărate, este lesne de înțeles că drogurile vor fi mereu prezente în viețile oamenilor afectându-le capacitatea de a gândi și emoțiile, de parcă cineva la putere își dorește „o turmă” care să i se supună și nu o turmă oarecare, ci una disperată, în sevraj și care ar face totul pentru o următoare doză. În acest sens, de-a lungul anilor s-au ridicat multe ipoteze conform cărora CIA ar fi ajutat Columbia, Bolivia și Peru să introducă cantități uriașe de droguri în America, pentru a fi distribuite cartierelor mărginașe sub scopul de a-i ține în control.

În timp ce în America Latină drogurile cresc pe plantație, dependenții din Statele Unite sunt gata să plătească sume impresionante pentru a le cumpăra. Asigurând că nu este responsabilă de acest fenomen care a luat amploare chiar și în timpuri când oamenii au lumea virtuală la dispoziție pentru a se ține ocupați, SUA s-a angajat să lupte împotriva cartelurilor de droguri, colaborând cu nimeni alta decât Mexic, țara căruia Donald Trump i-a interzis cetățenii să mai calce pe teritoriul său, amenințând chiar și cu ridicarea unui zid de 2 metri la granița dintre acestea.

În timp ce industria cinematografică abundă de filme care abordează adevărurile din spatele modului în care drogurile din America Latină întră pe teritoriul Statelor Unite („Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar”, 2017 și „American Made”, 2017 fiind doar cele mai recente dintre exemple), nici personalitățile publice nu se lasă mai prejos. Cea din urmă însă, a devenit binecunoscuta clientelă a celor care vând droguri (cântăreața Demi Lovato fiind ultima care a fost găsită inconștientă din cauza unei supradoze și dusă de urgență la spital).

Dacă istoria dă sfârșitul anilor '60, începutul anilor '70 ca anii de debut ai cartelurilor sud-americane, în speță Columbia, cea care a devenit una dintre cele mai violente și mai sofisticate organizații traficante de droguri, în perioada anilor '80, cartelurile drogurilor care opereau pe teritoriul Americii de Sud au devenit cei mai mari furnizori de narcotice, și mai ales de cocaină, din lume. Potrivit unui articol de investigație, postat de descopera.ro „ceea ce a început ca o contrabandă măruntă de cocaină a înflorit în ultimii treizeci de ani într-un imperiu multi-național al drogului. Traficanții de astăzi au suficient capital sub control încât să construiască echipamente sofisticate de contrabandă și laboratoare ultradotate, să îți achiziționeze insule sau submarine dotate cu tehnologie de ultimă oră, de tipul celui descoperit de autoritățile columbiene în urmă cu câțiva ani. Traficanții columbieni de cocaină au angajat ingineri experți din Rusia și din SUA pentru a contribui la proiectarea submarinului care se pare că a servit la transportarea în secret a mari cantități de cocaină în Statele Unite”.

Săptămâna aceasta însă, agenția americă de combatere a traficului de droguri (Drug Enforcement Administration/DEA) și guvernul mexican au anunțat că vor înființa o echipă comună la Chicago vizând „cartelurile de droguri mexicane şi pe liderii acestora şi finanţele lor, în tentativa de a limita fluxul de droguri care a dus la o creştere a numărului de decese în urma unor supradoze” informează dcnews.ro. Potrivit șefului de operațiuni DEA, Anthony Williams, vizarea finanțelor cartelurilor este importantă deoarece „singurul scop al acestora entități este acela de a face bani”.

Astăzi, Mexicul reprezintă principala poartă pentru cocaină către SUA, devenind sursă numărul unu de heroină, fapt care alimentează creșterea numărului de depenedenți de opioide în SUA. „Nu este doar o problemă a Chicago, este o problemă naţională. De fapt, este o problemă internaţională”, a transmis Brian McKnight, agentul special care conduce divizia DEA din Chicago.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page