top of page

Biserica Romano-Catolică vrea abolirea pedepsei cu moartea


În ciuda faptului că planeta a înregistrat o adevărată evoluție față de secolele trecute, ființa umană pare din ce în ce mai supusă efectelor secundare născute dintr-un comportament psihologic și social pe care l-a purtat încă la de începutul lumii. Dacă în trecut, națiunile nu beneficiau de tehnicile de astăzi cu care societățile pot fi rapid dezvoltate, în momentul de față, avantajul de a le avea în posesie, revarsă pe de altă parte un efect secundar asupra omului. În fond, specialiștii umani trag un semnal de alarmă și punctează faptul că, pe cât de evoluată este o societate pe atât de involuat rămâne omul.

În ideea de a-i servi acestuia, revoluțiile tehnologice, comunicaționale, industriale, medicale sau de altă natură, au reușit să preia controlul asupra vieților oamenilor devenind nu doar indispensabile, ci și surse de creare a unor dependențe care afectează comportamentul, atitudinea și mentalitatea acestora. Bucurându-se de un stadiu cu mult avansat față de acum 50 de ani, planeta înregistrează în același timp și o serie de riscuri și amenințări derivate din privilegiul evoluțiilor extraordinare de care se folosește ființa umană astăzi. Atacurile cibernetice, dependența de internet, înlocuirea multor acțiuni cu comenzile dispozitivelor inteligente, lipsa mișcării, mâncarea contaminată, competiția economică la nivel mondial, migrația, traficul de arme, droguri și persoane, conflictele militare, promovarea religiei într-o manieră de persecuție, răspândirea bolilor cu transmitere sexuală la vârste din ce în ce mai fragede, extinderea cazurilor de depresie, sinucidere, narcisism, individualism sau superficialitate etc., reprezintă doar o parte din efectele cărora oamenii trebuie să le facă față. Crezându-se că evoluția sistemelor de susținere a societăților curente se ocupă și cu protejarea ființei umane, această iluzie este rapid adusă la realitate de alegerea legislativă a unor state de a încă mai folosi pedeapsa cu moartea. Ajunsă la un punct unde se așteaptă ca omul să înțeleagă că pedepsirea cu moartea este un păcat fără margini, biserica romano-catolică cere abolirea acestei cumplite condamnări.

Nefericit pentru starea spritituală care s-a extins pe întreaga planetă, Papa Francisc a făcut ieri apel la toate națiunile pământului (creștine sau nu) pentru a susține abolirea pedepsei cu moarte explicând că această sancțiune atrage după sine un păcat fără margini și că nimeni nu trebuie să aibă putere asupra deciziei omului de a trăi sau nu.

„Biserica învaţă, în lumina Evangheliei, că pedeapsa cu moartea este inadmisibilă, întrucât atacă inviolabilitatea şi demnitatea persoanei; Biserica se angajează cu determinare să acţioneze pentru abolirea pedepsei cu moartea în întreaga lume” punctează noua versiune a Catehismului Bisercii Catolice (nr. 2267), aprobată de însuși Papa Francisc. De altfel nu este prima dată când Biserica Romano-Catolică se opune vehement pedepsei cu moartea, în trecut, ea fiind considerată optimă de aplicare numai în cazurile dacă aceasta „ar fi singura modalitate posibilă de apărare a vieților oamenilor de un agresor nedrept”.

„Mult timp, aplicarea pedepsei cu moartea de către autorităţile legitime, după un proces normal, a fost considerată o reacţie adecvată la gravitatea unor delicte şi o modalitate acceptabilă, chiar dacă extremă, pentru apărarea binelui comun. Astăzi, a devenit din ce în ce mai clar că demnitatea persoanei nu se pierde nici măcar după comiterea unor crime foarte grave. În plus, s-a răspândit o nouă înţelegere a sensului sancţiunilor penale la nivelul statului. Au fost instituite sisteme mai eficiente pentru detenţie, care le garantează apărarea tuturor cetăţenilor, fără a-l priva definitiv pe autorul faptei de posibilitatea de a se reabilita”, argumentează Vaticanul.

Dacă în Europa, 49 de țări dintr-un total de 50 au ales deja să abolească pedeapsa cu moartea, excepție făcând doar Belarus, în lume, există chiar și un top al țărilor cu cele mai multe execuții capitale. În vârful clasamentului se află China, fiind urmată de Iran, Irak, Arabia Saudită și Statele Unite ale Americii. Potrivit e-curiozitate.ro, „se presupune că în China sunt executați aproape atâția oameni cât sunt excutații per total în întreaga lume. Justiția chineză este una destul de severă pentru fapte penale precum profanarea mormintelor de patrimoniu, proxenetismul, mituirea unei persoane oficiale, distrugerea liniilor de curent de înaltă tensiune (considerate bun național strategic), crimă, traficul de droguri, fraudele financiare și o serie de alte fapte care duc la aplicarea pedepsei capitale. O persoană poate fii condamnată la moarte în China dacă este gasită vinovată pentru una din cele 55 de infracțiuni, 31 dintre ele fiind non-violente. Deși aplicarea pedepsei cu moartea se face cu un ușor exces de zel, femeile gravide, minorii și persoanele de peste 75 de ani sunt exonerate de la acest supliciu.”

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page