Președintele filipinez dă asigurări că va continua războiul „rece și obositor” împotriva drogurilor
În ciuda faptului că tehnologia a revoluționat planeta ajutând-o să atingă din toate punctele de vedere un apogeu neimaginat, rămân răspândite pe întreg globul pământesc amenințări care pun în pericol nu doar securitatea oamenilor ci și starea acestora de bine. Odată cu internetul, globalizarea, ridicarea frontierelor și promovarea libertății de promovare, expansiunea influenței mijloacelor de comunicare în masă, competiția brandurilor sau amprenta rețelelor de socializare care au modificat profilul ființei umane, amenințările la adresa statelor lumii dar și la adresa omului au devenit din ce în ce mai mari.
Numărul bolilor a crescut la fel de rapid ca și numărul bolnavilor, atacurile teroriste rămân o plagă greu de îndepărtat, testele nucleare supun statele lumii la o ascultare demonică față de cel care consideră că are sub controlul lui o adevărată catastrofă la doar un buton distanță, atacurile cibernetice s-au înmulțit iar disputele politice stau să izbucnească în adevărate războaie. Conflictele militare distrug orașe din temelii iar migrația a devenit un efect secundar pe cât de cumplit pe atât de real. Pe lângă toate acestea, prostituția, traficul de persoane sau de arme, exploatarea copiilor, violurile, răpirile, depresia, drogurile sau alcoolul completează lista unor amenințări care afectează planeta în același ritm cu prețul fericirii celor care își cheltuiesc banii ca o formă de terapie.
În Filipine, peisajul absolut mirobolant nu compensează problemele cu care această țară insulară din sud-estul Asiei se confruntă. Bogăția naturii și liniștea unui loc în care mulți sunt convinși să își petreacă vacanțele sunt departe de realitatea îngrozitoare a cetățenilor. Drogurile au preluat în ultimii ani controlul asupra situației interne, declanșând o adevărată criză politică. Astăzi, președintele Rodrigo Duterte trebuie să facă față unei provocări care fie îi va aduce toată admirația, fie îl va coborî pentru totdeauna din politică.
Cu peste 103 milioane de locuitori, Filipine este țara în care aproape 4 milioane de cetățeni sunt dependenți de droguri (cei mai mulți consumând metamafetamină). Războiul împotriva drogurilor care a atins o cifră record de victime (cel puțin 37 de victime în fiecare zi) a devenit cea mai mare provocare pentru președintele Duerte. Acesta îi incurajează chiar și pe localnici să se implice în soluționarea acestei probleme, sprijinind astfel poliția și brigăzile secrete. Potrivit știrile Pro Tv, „suspectii sunt uciși în confruntări pe motocicletă, iar cadavrele lor sunt lăsate pe străzi, cu un semn distinctiv prin care să fie recunoscuți de localnici ca victime ale drogurilor”. Problema principală nu este faptul că războiul drogurilor îi afectează pe cei dependenți, ci chiar și pe cei săraci. Practic, Duterte s-a angajat să rezolve această criză folosind localnici ca „vânători” de traficanți sau consumatori. Cifrele oficiale arată că aproape 700.000 de oameni sunt forțați să devină „voluntari” ai acestei vânători, majoritatea de teama de a nu fi uciși.
Ajuns la putere în luna mai a anului 2016, Rodrigo Duterte a câștigat alegerile angajându-se să combată traficul de droguri. Mai mult, acesta s-a folosit de o declarație extrem de controversată în timpul campaniei sale comparându-se cu Hitler atunci când a menționat că intenționează să ucidă 3 milioane de dependenți de droguri, la fel cum a acționat liderul nazist cu evreii. Astfel, președintele filipinez a devenit rapid ținta criticilor SUA, ONU și UE care îl acuză de omoruri extrajudiciare. De altă parte, Duterte se simte indignat de faptul că aceste trei tabere îl critică în loc să îl ajute în combaterea traficului de droguri adăugând că „nu-i pasă cum îl numesc americanii și europenii, deoarece acesta nu este ipocrit ca ei.”
Desfășurând raiduri antidrog fără precedent, Duterte adaugă „victoriilor” sale exemple de acțiuni sângeroase ce nu pot fi șterse din istorie. La începutul acestei săptămâni, președintele filipinez a ieșit public reafirmând că va continua războiul „rece și neobosit” împotriva drogurilor. Această declarație a fost făcută în același timp în care, în capitala Manila, se desfășura un marș împotriva „virajului dictatorial” și ale abuzurilor de putere ale președintelui. În timp ce poliția filipineză neagă acuzațiile aduse de către grupurile de apărare ale drepturilor omului, discursul lui Duterte despre starea națiunii a fost umbrit de cererea demisiei acestuia de către mii de membri ai unor grupări studențești, sindicate, organizații feministe, grupuri religioase și activiști ai drepturilor omului.
Conform Agerpres, „cei aproximativ 15.000 de manifestanţi au pornit într-un marş, unii dintre ei purtând caricaturi cu Duterte, alţii un căluş în gură sau costume aparent însângerate, sugerând astfel execuţiile extrajudiciare, iar unii activişti au ars o efigie cu chipul preşedintelui. Ei au protestat nu doar faţă de situaţia drepturilor omului, ci şi faţă de politica externă de apropiere faţă de China”.