top of page

Președintele rus face apel la intensificarea cooperării internaționale în domeniul securității ciber


În ciuda faptului că tehnologia a revoluționat planeta și i-a oferit o cale mult mai ușoară și rapidă către evoluție, efectele secundare ale globalizării afectează omenirea din toate punctele de vedere. Intenția de a uni toate țările lumii sub emblema uneia singure, conduse de aceiași limbă, monedă, cultură, tradiții, sistem politic sau administrație legislativă, a determinat promovarea libertății de circulație și influența superputerii Statele Unite ale Americii în fiecare colț al lumii. Beneficiile de care se bucură oamenii moderni au un preț costisitor de plătit, iar faptul că starea actuală a lumii este măsurată în avantajele cu care revoluția tehnologică și internetul susțin stilul de viață cosmopolit, nu reprezintă altceva decât fațada unei vulnerabilități periculoase.

Terorismul, amenințările testelor nucleare, dezastre naturale, ciocnirea culturilor, încălzirea globală, bolile fără leac, accidentele aviatice, depresia, sinuciderile, creșterea ratei divorțurilor, superficialitatea, narcisismul, individualismul, migrația în masă și conflictele militare reprezintă doar câteva dintre amenințările cu care planeta se confruntă în 2018. În timp ce internetul pare că facilitează traiul oamenilor de astăzi, el reprezintă o armă cu o putere extraordinară de distrugere a individului, amenințându-i nu doar intimitatea, securitatea, libertatea de decizie sau opiniile, ci și mentalitatea, atitudinea și comportamentul manifestate în cadrul a ceea ce specialiștii numesc astăzi, societatea digitală.

Mai puțin deschis ideii de „americanizare”, președintele Rusiei, Vladimir Putin consideră totuși că spațiul virtual și cel mai inovativ instrument de comunicare sunt elemente esențiale în dezvoltarea puterii statelor lumii, fapt pentru care, militând în favoarea acestora, face apel pentru intensificarea cooperării internaționale în domeniul securității cibernetice.

În secolul XXI, internetul a devenit condiția supremă în supraviețuirea unei lumi competiționale, a căror intenții de evoluție lasă cât mai multe persoane în urmă, diferențiând colosal oamenii prin puterea de alipire la informațiile și trendurile pe care acesta le promovează. De la instituții, companii, relații, timp liber, familii, copii sau indivizi, cu toții sunt conectați în permanență la internet, mutând stilul de viață tradițional într-un spațiu cosmopolit.

O evoluţie spectaculoasă de la lumea clasică la cea virtuală se datorează fiinţei care este gata să se deschidă oricărui orizont; o fiinţă care doreşte doar să se conecteze pur şi simplu la o reţea cât mai largă de informaţie. Internetul a devenit un mijloc de a scăpa de plictiseală şi de a evada din lumea reală iar faptul că internetul a reuşit să schimbe în mod fundamental modul în care oamenii comunică, lucrează sau doar trăiesc, nu mai este de mult o noutate. Avantajele conectării la internet a determinat marile branduri să concureze în cea mai dură și rpovocantă luptă a pieței comerciale, fabricând dispozitive din cele mai mici, mai inteligente și inovative, pe care oamenii el pot lua cu ei oriunde. Această accesibilitate crează nu doar dependență, dar în mod deosebit și adoptarea unei mentalități și a unui comportament care de cele mai multe ori nu se mai potrivește cu societățile tradiționale.

În timp ce mediul online afectează profund ființa umană și stilul acesteia de viață, conducerea celor mai puternice state ale lumii admit că domeniul cibernetic este o armă necesară în vederea dezvoltării. Numai că, pe cât de importantă a devenit utilizarea internetului pentru supraviețuire, pe atât de vulnerabilă s-a transformat și securitatea online. Atacurile cibernetice sunt în acest context, de zece ori mai devastatoare decât oricare altă amenințare, având în vedere prezența sigură a unui număr colosal de utilizatori, expunerea datelor personale și a conversațiilor particulare.

În timp ce domeniul IT a devenit cea mai căutată arie, hackerii sau teroriștii cibernetici găsesc de la zi la zi, o provocare palpitantă în a pătrunde în bazele de date și sistemele securizate ale celor mai importante instituții sau companii. Un exemplu concret în reprezintă atacul cibernetic din luna mai 2017, când 99 de țări au fost afectate de „WannaCry”, cel mai mare atac cibernetic din istorie. „Atacurile au fost lansate cu virus informatic care blochează computerele şi solicită plăţi în valoare de 300 de dolari, pentru deblocare, în moneda virtuală Bitcoin. Magnitudinea valului de atacuri care a afectat aproape o sută de ţări este fără precedent şi o investigaţie internaţională complexă este necesară pentru a soluţiona acest caz” informa la acea dată Mediafax.

Conștient de gravitatea dar și amenințarea unui astfel de pericol, președintele Rusiei a făcut apel la finalul săptămânii trecute la consolidarea cooperării internaționale în problemele de securitate cibernetică. Potrivit acestuia, securitatea cibernetică este inportantă și în interesul tuturor țărilor, amenințările la adresa acesteia afectând din ce în ce mai multă lume. Putin a ținut să menționeze că numai în Rusia, atacurile cibernetice au crescut în primele trei luni ale anului 2018, comparativ cu aceiași perioadă a anului trecut. Potrivit Mediafax, președintele rus intenționează să dezvolte în Rusia „un sistem automat care să faciliteze schimbul de informaţie între forţele de ordine şi întreprinderi, cu scopul de a îmbunătăţii securitatea cibernetică”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page