top of page

Britanicii au ieșit în stradă cerând un nou referendum privind apartenența la UE


La fix aproape doi ani de la referendumul istoric care a schimbat perspectiva de viitor a Marii Britanii, cetățenii Regatului Unit au ieșit în stradă punctând faptul că este necesară întreruperea procesului de negociere a condițiilor de separare a celor patru țări (Anglia, Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor) și reorganizarea referendumului oferind posibilitatea de a se exprima în deplină cunoștință de cauză, dacă Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană sau, potrivit noilor analize, amenințări și proiecțiilor de viitor va alege să rămână parte a blocului comunitar.

Acuzând faptul că în primăvara lui 2016, nu au fost pe deplin informați cu privire la ce presupune divorțul oficial de către UE, britanicii consideră că analizele și investigațiile efectuate în ultimele 24 de luni au scos la iveală un set de dezvantaje mai mare decât cel al avantajelor părăsirii blocului comunitar, fapt pentru care, au înțeles că Marii Britanii îi este mai bine cu UE, decât în afara acesteia. De teama unui viitor izolat față de restul Europei, dar și cu niciun ajutor, cetățenii britanici militează acum împotriva desfășurării unui plan de separare condus de către autoritățile de la Londra. În ciuda faptului că referendumul din data de 23 iunie 2016 a fost unul pur și simplu informativ pentru ca prim ministrul la acea vreme, David Cameron să înțeleagă de partea cărei variante se află britanicii, decizia de a respecta rezultatul alegerilor îi îngrozește pe cetățenii care au înțeles astăzi că apartenența la UE, cu bunele și relele sale, este una necesară în contextul unei lumi care riscă o varietate de amenințări la adresa statelor sale.

La mai puțin de un an de intrare în vigoare a Brexitului, înainte de a-și rezolva problemele cu Uniunea Europeană, liderii de la Londra sunt forțați de împrejurări să clarifice mai întâi situația cu proprii cetățenii, alegând fie să îi asculte, fie să îi ignore și să meargă mai departe cu decizia pe care ei au oferit-o înainte de a da startul unui proces extrem de costisitor.

Dacă la nivel european, statele membre ale blocului comunitar s-au împărțit în două tabere: pro UE și împotriva politicilor acesteia, în Marea Britanie, timpul care se scurge cu rapiditate până la data de 19 martie 2019, când Brexitul va deveni oficial, i-a transformat pe mai bine de jumătate dintre britanici în simpatizanți și luptători pentru recăpătarea apartenenței la Uniunea Europeană. La doi ani de la referendumul privind apartenența la blocul comunitar, britanicii au ieșit cu zecile de mii în stradă la Londra, protestând vehement pentru dreptul de a vota în cadrul unui al doilea referendum. Potrivit protv.md, „miting-ul a fost organizat de campania anti-Brexit People's Vote, care include câteva grupuri pro-Europene. Aceștia doresc ca populația să își poată da votul final referitor la reîntoarcerea Marii Britanii în rândurile țărilor Europene. Englezii au mărșăluit de pe un bulevard din centrul capitalei până la palatul Parlamentului”. Printre mesajele inscripționate pe pancardele purtate de către aceștia, s-au putut remarca „vrem să avem un cuvânt de spus pe tema Brexit-ului” sau „noi încă nu am plecat”.

Considerată ca fiind cea mai mare manifestație de la vtul din 2016 până astăzi, organizatorii spun că au participat mai mult de 100.000 de persoane. Printer pancardele și bannerele purtate de către protestatari, s-a putut observa și o mare de galben și albastru, culorile simbol ale Uniunii Europene. În urma acestuia, liderul liberal-democrat, Vince Cable a ținut să precizeze că „Brexitul nu este o afacere încheiată și că ar putea fi inversată”. În aceiași nuanță, co-liderul Partidului Verde, Caroline Lucas a transmis mulțimii că „Brexitul va fi un dezastru pentru această țară”.

Hotărâți să petreacă vara desfășurând numerase manifestări pline de „acțiune”, extinzându-se până la nivelul întregii țări, protestatarii vor să încuraje opoziția față de Brexit și să creeze presiuni asupra guvernnului pentru a oferi publicului mai multă implicare în decizia de apartenență la UE. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „parlamentul urmează să voteze acordul final de Brexit în toamnă, Guvernul insistând în mod repetat asupra posibilităţii de a părăsi UE fără un acord de retragere”.

Dacă în 23 iunie 2016, britanicii au votat în proporție de 52% ca Marea Britanie să se separe de către Uniunea Europeană recâștigându-și independența și autonomia, astăzi, noile sondaje de opinie arată faptul că aproape jumătate dintre cetățenii Marii Britanii vor re-organizarea referendumului de apartenență la blocul comunitar. Astfel, 48% dintre britanici cer posibilitatea de a vota din nou cu privire la ieșirea sau rămânerea în UE, în timp ce doar 25% se opun ideii. De altă parte, susținerea pentru rămânerea Regatului Unit în blocul comunitar a ajuns la 53%, față de 47%, în favoarea finalizării Brexitului.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page