top of page

Președintele Rusiei este pregătit să respecte prevederile constituționale privind limitarea numărulu


Criticat de multe voci pentru faptul că a preluat întreaga putere a Rusiei controlând-o după după un regim dictatorial, Vladimir Putin se mai confruntă și cu acuzațiile conform cărora acesta profită de cea mai înaltă poziție pe care o ocupă în țara sa, pentru a se asigura că își poate prelungi șansele de a candida de cât mai multe ori la președinția Rusiei. Recunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni ambasadori ai rușilor, Vlamir Putin este văzut de poporul său ca un adevărat apărător al identității și culturii naționale, protejându-le cel mai bine drepturile. Dacă pe plan intern, rușii se confruntă cu o serie largă de restricții tocmai pentru a concretiza un sistem bine organizat, în cadrul căruia este greu de pătruns de către influențele străine, pe plan internațional, Rusia este văzută ca o țară cu interese ascunse și un factor de risc la amenințarea securității planetei. După destrămarea Uniunii Sovietice, Rusia a fost nevoită să treacă printr-o perioadă de refacere, urmând ca mai apoi să își stabilească o direcție de urmat în vederea întăririi poziției sale în topul super-puterilor lumii. Dacă imediat după 26 decembrie 1991, Rusia a fost nevoită să se confrunte cu o serie de probleme administrative, legislative și sociale, la 21 de ani după marele eveniment istoric, rușii pot răsufla ușurați știindu-și țara pe primele locuri în clasamentele mondiale. În timp ce patru nume de politicieni au fost însărcinați cu eforturile de a redresa situația Rusiei (Boris Elțin, Alexandr Ruțkoi, Dmitri Medvedev și Vladimir Putin) doar ultimul dintre aceștia se poate lăuda cu performanța de a ocupa cel mai mult poziția de lider al rușilor.

Sub conducerile sale (din 31 decembrie 1999 până în 7 mai 2008, două mandate și din 7 mai 2012 până în prezent, două mandate) Putin consideră că a adus un aport considerabil la transformarea Rusiei în una dintre cele mai puternice state ale lumii. Astăzi însă, există și voci care critică dominația acestuia peste sistemul alegerilor prezidențiale, acuzându-l că nu respectă prevederile constituționale și fie a preluat prea multe mandate (patru la număr), fie intervine asupra legislației acestora și modifică numărul de ani din cadrul lor.

În timp ce rivalul său numărul 1, Statele Unite ale Americii a numărat opt președinți (George H. W. Bush – un mandat, Bill Clinton – două mandate, George W. Bush – două mandate, Barack Obama – două mandate și Donald Trump fiind președintele în exercițiu la primul său mandat), Rusia consideră că perindarea mai multor personalități pe la Kremlin ar putea periclita interesele țării, astfel că cele patru mandate ale lui Vladimir Putin nu trebuie văzute ca „un joc politic de a pune stăpânire pe Rusia” ci ca pe un element de importanță majoră în vederea stabilirii unei singure ideologii corecte care să reprezinte țara atât pe plan intern cât și pe plan extern.

Considerați a fi un popor conservator, rușii acceptă ideea ca interesele sale să fie apărate de un om puternic care și-a dovedit cu mult succes dragostea pentru valorile ruse. Ocupantul celei mai importante funcții executive în Rusia, Putin dă asigurări că a respectat mereu Constituția rusă care prevede interzicerea efectuarea consecutivă a mai mult de două mandate prezidențiale. Cu cele mai mari șanse de a obține și al patrulea mandate, Putin a fost întrebat dacă va încerca să schimbe Constituția astfel încât să își asigure o nouă candidatură începând cu 2024. „Nu am schimbat niciodată Constituţia, nu voi face acest lucru pentru a-mi fi convenabilă şi nu am astfel de intenţii astăzi”, a declarat Vladimir Putin cu puțin timp înainte de organizarea alegerilor prezidențiale din data de 18 martie. Potrivit siteului official al Știrilor ProTV, „în anul 2008, Vladimir Putin a devenit prim-ministru, dar a menţinut de facto puterea prin faptul că preşedinte a devenit protejatul său Dmitri Medvedev. El a revenit la Kremlin în 2012, în pofida manifestaţiilor organizate de opoziţie în marile oraşe din Rusia. Putin a mărturisit că începând din anii 2000 s-a gândit la un potenţial succesor, dar a adăugat că cel care va decide este poporul rus”. Astfel spus, Putin consideră că nu a încălcat prevederile Constituției având în vedere că singurele mandate prezidențiale au fost cele din 2000 până în 2008, urmând ca din 2008 și până în 2012 acesta să ocupe doar funcția de prim-ministru. Având o pauză de patru ani, Putin explică că preluarea următorului său mandate prezidențial (începând cu 2012) nu a fost într-o ordine consecutivă.

De data aceasta însă, Putin este ferm convins că la finalul celui de-al patrulea mandat prezidențial, va părăsi Kremlinul. De curând, în cadrul Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg, președintele rus a menționat că s-a supus întotdeauna în mod strict Constituției Rusiei. „În Constituţie se precizează clar că nimeni nu poate efectua mai multe de două mandate consecutiv. Mă voi supune acestei prevederi. Acum servesc Rusia în al doilea mandat consecutiv. După cum vă amintiţi, am mai fost de două ori consecutiv preşedinte şi am făcut un pas în spate, din moment ce Constituţia nu permite al treilea mandat consecutiv. Asta este tot. Voi respecta şi pe viitor această regulă”, a clartificat Putin.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page