top of page

Rusia acuză serviciile secrete din Marea Britanie de tentativa asasinării fostului spion rus


Acuzațiile Marii Britanii la adresa Rusiei conform cărora aceasta ar fi participat la încercarea asasinării fostului spion rus, angajat actual al serviciilor secrete britanice a determinat cea mai mare criză politică dintre cele două state. Fie că această acuzație are rolul de a perturba și mai mult situația din Rusia, unde, proaspăt ales, președintele Vladimir Putin se confruntă cu numeroase proteste de stradă în cadrul cărora oamenii de rând îi cer insistent să se implice în cazul incendiului devastator care a avut loc într-un mall din Kemerovo (soldat cu 64 de morți, dintre care, 41 numai copii), fie Marea Britanie este sever convinsă că Rusia este țapul ispășitor pentru tentativele de asasinat de pe teritoriul său, cert este că vestea acuzației a făcut înconjurul lumii și nu a rămas fără ecou. Deși inițial era doar o ipoteză, britanicii nu au stat prea mult pe gânduri și au decis imediat acționarea în măsură expluzând 23 din diplomații ruși. Într-un gest de solidaritate, un număr mare de ale state s-au alăturat „durerii” britanicilor, expulzând la rândul lor diplomaticii ruși de pe teritoriile acestora. Evident, reacțiile Moscovei nu au întârziat să apară, însă dacă inițial rușii s-au arătat surprinși dar nu îngrijorați, numind atacul britanicilor ca un „spectacol ieftin de a păta imaginea Rusiei”, expulzările în masă au născut o serie de îngrijorări, determinându-i pe aceștia să ceară grăbirea investigațiilor și confirmarea verdictului. Până atunci, Rusia crede că toată criză deplomatică este o tentativă a britaniilor pentru a înrăutăți situația după re-alegerea lui Vladimir Putin ca președinte. Mai mult, Rusia crede că în realitate, există posibilitatea ca tocmai serviciile secrete britanice să fi ordonat tentativa de asasinare, „punând-o în cârcă” celui pe care Statele Unite ale Americii l-au făcut să pară ca „dușmanul întregii planete”.

În vârstă de 66 de ani, Serghei Skripal a devenit cel mai dezbătut nume al momentului, după ce acesta, fiica sa, Iulia Skripal și încă trei polițiști britanici au luat parte în data de 4 martie la o tentativă de asasinare în care s-ar fi folosit o substanță neurotoxică din gama Noviciok. „La investigaţie participă oameni de ştiinţă ai Institutului Porton Down. Ancheta este coordonată de Direcţia pentru combaterea terorismului a Scotland Yard şi este solicitată contribuţia serviciilor de informaţii” informează agenția națională de presă, Mediafax. Deși alte 21 de persoane care au inhalat vapori ai susbstanței chimice au primit îngrijiri medicale, atât fostul spion rus cât și fiica sa sunt internați și se află în stare critică. Atacul chimic care a avut loc în localitatea Salisbury, situată în provincia Wiltshire (la aproximativ 100 de kilometri vest de capitala Londra) se află încă sub investigații însă, inexistența actuală a unui verdict nu a împiedicat-o pe Theresa May ca să susțină că Rusia ar putea fi cea răspunzătoare pentru această tentativă de asasinare.

După ce a lucrat ca spion rus, Serghei Skripal a fost contra-angajat de către serviciile secrete britanice; fiind prins și arestat în Rusia (2006), acesta a avut posibilitatea de a fi predat britanicilor într-un schimb de agenți de spionaj efectuat în 2010. Tentativa de asasinare este însă asociată cu numele rușilor iar această acuzație a născut un val de reacții în întreaga lume. Sătui să își vadă diplomații expulzați fără niciun motiv, administrația președintelui Vladimir Putin a luat măsuri și cere imediat ca Marea Britanie să ofere dovezi că atacul chimic asupra lui Serghei Skripal nu a fost comis de serviciile secrete britanice, avertizând că, în lipsa acestora, va considera că aceasta este o agresiune la adresa unor cetățeni ruși. „O analiză a tuturor circumstanţelor ne conduce să ne gândim la posibila implicare a serviciilor secrete britanice. Dacă părţii ruse nu îi vor fi prezentate dovezi împotriva acestei ipoteze, vom considera că avem de-a face cu o tentativă de ucidere a cetăţenilor noştri ca rezultat al unei provocări politice majore” transmite Ministrul de Externe de la Moscova. În plus, Moscova s-a arătat extrem de preocupată în legătură cu starea de sănătate a celor doi cetățeni ruși.

De cealaltă parte, Londra a expulzat deja 23 de diplomați ruși, reprezentând cel mai mare număr de diplomați ruși expulzați din Marea Britanie în ultimele trei decenii, născând astfel, cea mai gravă criză dintre Rusia și Marea Britanie din ultimii ani. Deși neagă toate acuzațiile, Rusia se confruntă cu aceiași reacție din partea a mai multe state printre care și România, Statele Unite ale Americii sau Canada. Transmițând că „orice amenințare cu măsunri punitive împotriva Rusiei va fi urmată de o ripostă”, Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe a punctat foarte clar că „nimeni au ar trebui să ameninţe o putere nucleară”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page