top of page

Japonia este deranjată de exercițiile militare ale Rusiei în apropiere de controversatele insule Kur


Dacă a fost obișnuită să audă mai tot timpul de faptul că Rusia reprezintă un dușman iminent, planeta se confruntă în ultimele săptămâni cu o propagandă intensivă împotriva rivalei numărul 1 a Statelor Unite ale Americii. De la spijinirea regimului Bashar al-Assad în Siria, controversele legate de implicarea în alegerile prezidențiale de peste Ocean, anexarea cu „forța” a Peninsulei Crimeea de la ucrainieni, colaborarea suspectă cu Turcia, Iran și Coreea de Nord, ipoteza asasinării fostului spion rus Serghei Skripal și până la fraudarea voturilor în alegerile prezidențiale din data de 18 martie, avându-l ca învingător pe același Vladimir Putin, Rusia pare să nu mai contenească din a fi ținta celor mai fierbinți subiecte din presa mondială. Această propagandă de discreditare a administrației de la Moscova pare să prindă rădăcini chiar și în mințile unor state considerate până acum, neutre în războiul „rece” dintre cele două mari puteri ale lumii care caută ca în fiecare zi să se incrimineze una pe cealaltă. În cursul zilei de miercuri, Ministrul japonez de Externe, Taro Kono a ținut să-și facă publică indignarea față de exercițiile militare derulate de Rusia în Insulele Kurile. Condamnând ferm această acțiune, japonezul a lăsat să se transmită o oarecare suspiciune ridicată asupra intențiilor Rusiei cu privire la mult dezbătutele insule din nordul Japoniei.

În cursul zilei de marți, Rusia a trimis pentru prima dată două avioane de luptă de tip Su-35, pe insulele Kurile, fapt ce a stârnit reacții imediate din partea autorităților japoneze, care, cunoscând cazul anexării peninsulei Crimeea „de la Ucrainei”, dar și „vorbele care umblă” prin lume despre profilul intențiilor lui Vladimir Putin, a și ieșit la declarații. Recurgând la gestul trimiterii unei scrisori de protest prin intermediul canalelor diplomatice, Toro Kono a precizat că „aceste acțiuni (n.r. exercițiile militare) duc la consolidarea armatei ruse pe Teritoriile Nordice (n.a. – Insulele Kurile), ceea ce este incompatibil cu poziția noastră pe aceste insule”. În apărarea sa, Ministrul rus al Apărării, Serghei Șorgu, a susținut că aceste avioane făceau parte dintr-un zbor de antrenament privind protejarea frontierelor aeriene ale țării sale.

Așa numitele „teritorii de nord” reprezintă patru insule aflate în posesia Rusiei încă de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Deși înainte acestea aparțineau Japoniei, războiul scurt dintre sovietici și japonezi a făcut ca o parte din armele și tancurile folosite de către ruși încă să mai rămână abandonate pe una dintre aceste insule. De altă parte, japonezii au început să ansambleze în 1941, nave cu care intenționau să atace Pearl Harbor, din Oahu. În timpul Războiului din Pacific, accesul navelor sovietice era blocat, acestea neputând trece prin pasajul către strâmtoarea Sangar ca să își primească împrumuturile din partea Statelor Unite ale Americii. În data de 9 august 1945, Uniunea Sovietică a declarat război japonezilor, luându-le numai 11 zile pentru ca forțele sale să ajungă pe insula Shumshu. În 21 august 1945 războiul dintre cele două state a încetat, iar șase ani mai târziu, Japonia a cedat Rusiei insulele Kurile prin Tratatul de pace de la San Francisco. Astăzi, încă există viață pe aceste insule, descrise de către fotograful Ivan Demenrievsky ca arătând dezamăgitor; ,,Este trist să văd cum atâta armură este lăsată să ruginească. Accidental, unele tancuri au ajuns după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. Acum acestea stau pe dealuri, între ele se află tranşee de război, unele dintre ele zidite. Un cutremur puternic a lovit zona distrugând o parte din clădiri. Însă oamenii au supravieţuit ambelor calamnităţi şi au încercat să-şi trăiască viaţa pe cât de bine au putut” a ținut să precizeze acesta.

Deși oficial, aceste insule sunt în custodia Rusiei, fiind reconfirmată suveranitatea țării de autenticitatea documentelor internaționale, astăzi, Japonia revendică partea de sud a insulelor Kurile și anume, insulele Iturup, Kunashir, Shikotan și Habomai. În ciuda faptului că Japonia s-a alăturat sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei, recent, s-a anunțat public faptul că la finalul lunii mai, premierul japonez, Shinzo Abe, va merge să viziteze Moscova și Sankt Petersburg, unde, speră acesta, va putea purta discuții cu privire la un accord de pace și clarificarea statutului insulelor Kurile. De altă parte, în timp ce există zvonuri care punctează faptul că Japonia și-ar dori Teritoriile de Nord ale Insulelor Kurile pentru că intenționează să permită Statelor Unite ale Americii construirea unei baze militare în zonă, Vladimir Putin a prezentat în luna septembrie a anului trecut un plan în care își propune construirea unui „pod planetar” care să conecteze Rusia de Japonia, soluționând astfel tensiunile din Oceanul Pacific.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page