top of page

Bulgaria recomandă Uniunii Europene să normalizeze relațiile cu Rusia


De când președinția Uniunii Europene și-a mutat sediul la bulgari, se pare că diplomații europeni au început să audă mai des de problemele Europei de est. Dacă până acum exista o discrepanță majoră între modul în care țările europene din vest erau privite față de cele din est, a venit momentul ca Bulgaria să spună verde în față că Uniunea Europeană are la baza sa și foarte multe state estice care contribuie la funcționarea ei, iar acest fapt trebuie tratat ca atare. De când vecinii de sud ai României primesc cele mai importante vizite politice, pare că lucrurile se precipită puțin. Înainte, țările din Europa de Vest erau cele avantajate mereu de decizii și ajutoare primordiale, însă, cu ajutorul bulgarilor, diplomații Uniunii Europene au început să învețe că și statele considerate mai sărace ale blocului comunitar au nevoie de aceeași atenție. Ba mai mult, în acest sens, bulgarii și-au propus ca până la finalul mandatului de găzduire a Uniunii Europene, să poată rezolva un set de probleme interne, dar și să ducă pe un făgaș bun, relațiile internaționale dintre est și vest, concentrându-se și pe problema lipsei de atenție și suport de care suferă statele membre din est. Cu pași mărunți dar siguri, Bulgaria nu ratează nicio ocazie de a fructifica oportunitatea statutului pe care l-a primit și îndrăznește să iasă din anonimat făcându-și vocea auzită. În acest sens, bulgarii au ținut să facă primul pas către normalizarea unei Uniuni care se desfășoară pe un continent întins, în cadrul căruia, una dintre cele mai dezvoltate state ale lui nu face parte din blocul comunitar. Astfel spus, Bulgaria ține să recomande blocului comunitar, să normalizeze relațiile cu Rusia.

Președinția Uniunii Europene se mută efectiv din șase în șase luni într-un sediu găzduit de o nouă altă țară membră, ce reușește să câștige această poziție. Aderată la 2007, odată cu România, Bulgaria se bucură la începutul lui 2018 de preluarea uneia dintre cele mai importante poziții. Astfel, de acum și pentru următoarele 6 luni, în capitala Sofia se vor organiza toate întânlirile de prim rang ale Uniunii Europene, în cadrul cărora se vor lua decizii majore pentru europeni. Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker sau președintele Consiliului European, Donald Tusk, sunt doar câteva dintre numele diplomaților așteptați în Bulgaria. Prioritățile bulgarilor sunt ca în timpul acestui mandat scurt, să poată reuși să schimbe relațiile defectuase dintre Uniunea Europeană și cei din afara ei, dar mai ales, relațiile dintre statele membre din est cu statele membre din vest. Mânați de gândul că timpul va trece repede, bulgarii se axează în mod principal pe trei puncte foarte importante și anume stabilitate, solidaritate și securitate. „Bulgaria are de îndeplinit aceste priorități în condițiile în care Bulgaria asigură securitatea frontierelor externe ale UE și în condițiile în care, împreună cu România, nu face parte din Spațiul Schengen. Sunt o mulțime de chestiuni importante care vor trebui rezolvate în următoarele șase luni, înainte de președinția Austriei și a României, care începe peste un an” informează ziaruldeiasi.ro. Misiunea bulgarilor devine și mai dificilă în contextul în care prioritățile sale trebuie să se confrunte și cu problema migrației în masă (Bulgaria fiind frontiera externă a Uniunii Europene), cu refuzul țărilor de est de a accepta cotele obligatorii impuse de către Bruxelles, lupta sa anticorupție, faptul că încă este în afara Spațiului Schenghen sau problema relațiilor nu tocmai bune dintre țările Balcanilor de Vest și Uniunea Europeană („Uneori simţim că în Europa unele ţări nu sunt tratate egal. Bulgaria şi România au parte de tratamentul acesta deoarece îndeplinesc criteriile Schengen de şase ani” a ținut să precizeze Lilyana Pavlova, ministrul pentru președinția bulgară).

Confruntându-se cu cele mai fierbinți dosare ale Uniunii Europene, bulgarii nu se dezmint de responsabilitățile pe care le-au preluat odată cu statutul de gazdă a președinției blocului comunitar. Cu toate acestea însă, exista loc și pentru declarații pe care, altfel, într-un context diferit, poate ar fi existat mai puține urechi care să le audă. Profitând de faptul că se află în centrul atenției, Bulgaria nu lipsește din agenda zilei cu declarații oficiale. Acuzați că nici nu au preluat bine președinția UE și „dau cărțile pe față”, premierul Bulgariei, Boiko Borisov a declarat ieri că o sarcină extrem de importantă pentru blocul comunitar trebuie să fie normalizarea relațiilor cu Rusia. Deși aceasta țară a fost văzută mereu ca un dușman al solidarității și uniunii reprezentate de blocul comunitar, Bulgaria consideră că mandatul său trebuie să repare și acest lucru. ”În pofida tuturor criticilor faţă de Rusia, în pofida dezacordurilor noastre cu privire la sancţiuni, cred că Uniunea Europeană trebuie să normalizeze relaţiile cu un vecin atât de mare precum Rusia”, a declarat Borisov în faţa Parlamentului European, subliniind priorităţile Bulgariei la preşedinţia Consiliului UE. Bineînţeles, este dificil să se garanteze că această normalizare va avea loc. De aceea avem nevoie de ajutor din partea tuturor ţărilor UE şi, în acest scop, am început deja să lucrăm cu Comisarul European pentru Buget Gunther Oettinger, Preşedintele Comisiei Europene, Jean- Claude Juncker şi preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani”, a afirmat premierul bulgar.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page