top of page

Cehia, mai aproape de a-și desemna noul președinte


Mandatul actualului președinte al Republicii Cehe se pare că nu vrea să se apropie de sfârșit. După 5 ani de conducere, Miloš Zeman este din ce în ce mai aproape de a prelua cel de-al doilea mandat al său. Deși este acuzat că joacă rolul „marionetei” lui Vladimir Putin, locuitorii cehi par să îl îndrăgească, oferindu-i astfel șansa să meargă în turul II al scrutinului de vot. În vârstă de 73 de ani, fostul prim ministru al Cehiei dorește să rămână la cârma țării sale pentru a o ghida în direcția păcii, prosperității și a unei economii dezvoltate. Decizând că nu are nevoie de o campanie politică, Zemen a refuzat să participe la dezbaterile electorale efectuate în ultimele săptămâni dinaintea primului tur de vot. Pe de altă parte, specialiștii susțin că această acțiune are de fapt în acest scop aparatul prezidențial și toate aparițiile publice ca și președinte în exercițiu. Sloganul cu care Miloš Zeman vrea să convingă poporul să îl revoteze este „alegeți-l pe cel pe care îl cunoașteți” făcând apel la primul său mandat ca președinte și feedback-ul pe care l-a lăsat în urma acțiunilor și realizărilor sale. Cu toate acestea, criticii îl acuză de o atitudine pro-rusă exagerată, iar ziua votului final se prevede a fi una piperată cu posibile evenimente neplăcute.

De-a lungul celor cinci ani de mandat, Miloš Zeman și-a jucat rolul de președinte al Cehiei cu o strategie responsabilă, călătorind des în provincie pentru a se asigura că lucrurile merg bine, dar și pentru a lăsa în urma sa sentimentul că oamenii îl simpatizează. Astfel, chiar și alegătorii cu venituri mai mici sau cu o educație mai slabă au putut recepționa mesajele populiste ale lui Zeman. Total opus, în capitala Praga, acesta nu a mai apărut în cadrul vreunei adunări publice încă din 17 noiembrie 2014. Nefiind iubit în capitală, actualul președinte a decis să își încerce toate șansele de convingere a masei în provincie, unde oamenii sunt mai răbdători, înțelegători și receptivi. La ultima sa apariție publică (aniversarea revoluției de catifea din 1989) Zeman a fost ținta unor atacuri cu ouă venite de la demonstranții adunați să îl boicoteze. Protestatarii sunt nemulțumiți de poziția pro rusă a lui Zeman, rasismul instigat, poziția împotriva musulmanilor dar și de stilul său nesănătos de viață caracterizat de prea mult tutun, alcool și limbajul vulgar. „În 2013, la început de mandat, a fost văzut clătinându-se la o ceremonie, după ce vizitase ambasada rusă. Președinția a spus că a avut o viroză” postează europalibera.org. Cu toate acestea, Zeman s-a arătat de foarte multe ori și bolnav. Considerat iubit de unii și urât de alții, președintele Miloš Zeman este un caracter extrem de controversat pe care de multe ori presa îl folosește pentru a denigra Rusia (anul trecut, Zeman a încercat în zadar să obțină o invitație la Casa Albă, când Donald Trump a fost ales ca președinte). Specialiștii politici cred că în această campanie, niciunul din rivalii angajați în cursa prezidențială nu s-a arătat vizibil ca și personalitate gata să îl înfrunte pe Zeman, fapt care denotă că din totalul candidaților, Zeman va reuși realegerea sa. Pentru că în Cehia, președintele are puteri constituționale reduse, puterea lui Zeman a fost mereu influența pe care a revărsat-o asupra opiniei publice. „Partidele politice parlamentare nu și-au exprimat pe față sprijinul pentru vreun candidat, cu excepția formațiunii de extrema-dreaptă SPD, care l-a recomandat pe Zeman grație aversiunii lui declarate față de migranții musulmani” postează aceeași sursă citată.

Singurul lider al Uniunii Europene sau NATO care a participat la o paradă în Piața Roșie din Moscova de Ziua Victoriei, Zeman a ieșit în evidență fiindu-i reproșat servilismul față de Rusia. Mai mult, acesta este criticat pentru atitudinea pe care a avut-o când a declarat că vrea să învețe de la chinezi cum se „stabilizează societatea”. O altă acțiune criticată a lui Zeman este recomandarea Ucrainei de a se împăca cu pierderea Crimeii anexate de ruși.

De la jumătatea vinerii trecute și până sâmbătă după amiază, cehii au ieșit la vot în primul scrutin pentru a decide pe cine aduc mai aproape de scaunul de conducere al țării. Deși a fost o zi cu incidente, rezultatul a fost unul previzibil. Momentul când din mulțimea de ziariști a ieșit o activistă de la organizația protestatară „Femen”, având scris pe trup: „Zemen, târfa lui Putin” se pare că nu a contat atât de mult, de vreme ce Miloš Zeman a intrat în turul II. „Președintele în exercițiu al Cehiei, pro-rusul Milos Zeman, s-a clasat detașat în frunte, sâmbătă, în primul tur al alegerilor prezidențiale din această țară și îl va avea ca adversar în cel de-al doilea tur de scrutin (pe 26 și 27 ianuarie) pe pro-europeanul Jiri Drahos” informează hotnews.ro.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page