top of page

Marea Britanie este avertizată că dacă nu va îmbunătăți oferta privind dreptul cetățenilor UE, le va


Războiul dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie este în plină desfășurare. Chiar dacă odată cu rezultatul referendumului pentru Brexit, separarea a devenit irevocabilă, până când noul premier Theresa May a anunțat un deadline de invocare a Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, liderii celor trei instituții ale blocului comunitar (Parlamentul, Comisia și Consiliului European) au încercat cu amenințări și avertizări să-i determine pe britanici să se răzgândească. Însă finalul lui martie a anunțat despărțirea oficială, fapt care a determinat declanșarea procesului de negocieri. Cele mai mari discuții sunt cele legate de „testamentul demografic”. Preocupările pentru proprii cetățeni au devenit interesele celor două tabere care au făcut din această temă o prioritate majoră. Evident, chiar dacă mulți alți factori stau la baza dorințelor Marii Britanii și ale Uniunii Europene de a ieși mai câștigată decât cealaltă, încrederea și stabilitatea ambelor tabere constă în gradul de implicare și apreciere al propriilor cetățeni. Susținând o luptă extrem de periculoasă și riscantă pentru a servi intereselor, libertății, drepturilor și culturii britanicilor, Theresa May promite să facă tot posibilul pentru ca noul statut de după Brexit să aducă o schimbare benefică asupra societății sale. De cealaltă parte, Uniunea Europeană nu vrea să piardă teren și punând presiune pe marile dezavantaje care poate distruge stabilitatea Marii Britanii, șantajează guvernul de la Londra să accepte că în aceste negocieri, blocul comunitar este liderul care conduce. Dorind mai degrabă o separare care încă să mai permită cetățenilor europeni să „trântească zilnic, ușa” Regatului, UE cere Marii Britanii „să plece dar să o lasă să vină cu ea”. De parcă această separare ar fi doar una formală, blocul comunitar pune presiune pe britanici pentru a accepta condițiile impuse, altfel, nu va accepta niciun fel de acord. Din păcate, alegerea lui Emmanuel Macron ca nou președinte al Franței a întărit identitatea Uniunii, ceea ce a determinat o și mai mare presiune pe ministrul britanic pentru Brexit. Forțat să accepte orice condiție pentru a putea beneficia de un acord, David Davis este pus în poziția de a îmbunătăți oferta făcută Uniunii privind respectarea drepturilor cetățenilor europeni de după Brexit.

Situația cetățenilor europeni care locuiesc în Marea Britanie a reprezentat încă de la începutul negocierilor o prioritate pentru Uniunea Europeană, fapt pentru care, simțind presiunea din exterior, la numai câteva zile de la startul dezbaterilor, Theresa May a prezentat oferta sa liderilor europeni. Această ofertă includea acordarea unui statut definitiv cetățenilor blocului comunitar, dându-le posibilitatea de a beneficia de o ședere permanentă cu condiția ca aceștia să fi trăit cinci ani în Marea Britanie. Acest statut ar fi adus la egalitate drepturile cetățenilor europeni în ceea ce privesc îngrijirile medicale, educația, ajutoarele sociale și pensia, cu cele ale britanicilor. „Noaptea trecută am fost foarte încântată să pot prezenta ceea ce este o ofertă foarte corectă și foarte serioasă pentru cetățenii Uniunii Europene care trăiesc în Marea Britanie, iar guvernul va prezenta propuneri mai detaliate luni. Vreau să-i asigur pe toți acei cetățeni ai UE care se află în Marea Britanie, care și-au construit viețile și căminele în Marea Britanie, că niciunul nu va trebui să plece. Nu vom vedea familii despărțite” declara în data de 23 iunie Theresa May, care, privea oferta ca fiind una „corectă și foarte serioasă”. De altă parte, însă, președintele Consiliului European, Donald Tusk s-a arătat extrem de dezamăgit de conținutul acestei propunere. „Prima mea impresie este că oferta Regatului Unit este sub așteptările noastre. Drepturile cetățenilor sunt prima prioritate a UE cu 27 de membri în negocierile cu Regatul Unit, care s-au deschis oficial luni, la Bruxelles”, a menționat acesta. Nici președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker nu s-a arătat mulțumit de oferta premierului britanic, declarând că acesta „reprezintă un pas, dar acest pas nu este suficient”. Potrivit Mediafax, acesta „a adăugat că nu își poate imagina ca în supravegherea respectării drepturilor cetățenilor UE în perioada post-Brexit să nu fie implicată Curtea de Justiție a UE”.

Astăzi însă, membrii Uniunii Europene nu mai vor să acorde timp britanicilor de a se „eschiva” în fața intereselor greu de evitat ale liderilor UE și punctează faptul că ceea ce a promis să garanteze Theresa May cetățenilor europeni nu le asigura acestora „nici pe departe ceea ce li se cuvine și chiar le oferă mai puține drepturi decât britanicilor din blocul comunitar”. Astfel, negociatorul șef al Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, a declarat că oferta Londrei este una „dezamăgitoare” amintind că Parlamentul European are puterea de a respinge orice acord cu privire la Brexit. „Guy Verhofstadt a insistat, că atât cetățenii Uniunii Europene din Marea Britanie, cât și britanicii care trăiesc pe continent trebuie să-și păstreze drepturile actuale, în loc ca guvernul să inventeze un nou statut. Negociatorul șef al Parlamentului European pentru Brexit a apreciat că propunerea Marii Britanii creează un fel de cetățenie de categoria a doua pentru cetățenii europeni din Regatul Unit, ale căror drepturi le diminuează fără niciun motiv, și a reiterat că în final Parlamentul European va fi cel care va spune da sau nu” precizează Agerpres.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page