top of page

Uniunea Europeană și respectul pentru cetatenii săi


Acum 67 de ani domnul Robert Schuman, Ministru de Externe al Republicii Franceze la acea vreme, a ţinut un memorabil discurs care avea să fie piatra de temelie a construcţiei celei mai mari asociaţii de state din istorie de pe continentul nostru, Uniunea Europeană, o uniune a păcii şi prosperităţii, care punea capăt dezbinării acumulate în urma războiului mondial.

Animată de politicieni de renume, adevăraţi “părinţi fondatori” ca Jean Monnet, Konrad Adenauer, De Gasperi şi alţii, uniunea s-a dezvoltat, de la şase ţări care formau iniţial Comunitatea Carbunelui şi Oţelului astăzi Uniunea a ajuns la 28 de ţări care au hotărât să lupte în comun pentru progres şi prosperitate.

Uniunea Europeană a permis românilor să poată avansa pe drumul democraţiei, iar uneori a fost garantul respectării democraţiei aşa cum s-a întâmplat în 2012. Ce îi lipseşte României în interiorul Uniunii Europene? Îi lipseşte constanţa şi implicarea mai puternică în deciziile Uniunii deoarece ne-am învăţat în ultima vreme să aşteptăm să vedem ce punct de vedere este pe cale să devină majoritar pentru a achiesa la el. România trebuie să îsi impună ideile, soluţiile şi să îşi manifeste propriul punct de vedere, nu să stea la remorca ţărilor mai mari.

Drumul nu a fost uşor şi nici în prezent nu este. Apar asperităţi şi neîmpliniri sau chiar cazuri în care drepturile cetăţenilor români din diaspora nu sunt respectate.

Cazul doamnei Smicala Camelia care locuieşte în Finlanda este doar unul din miile de cazuri în care drepturile cetăţenilor români sunt batjocorite, cazuri în care abuzuri sunt comise asupra unor cetăţeni europeni, totul sub tacerea asurzitoare a autoritatilor române care se preocupă mai mult de respectarea drepturilor cetatenilor europeni ce trăiesc în România fara să ceară reciprocitate de la celelalte ţări ale Uniunii. Cum este posibil ca Preşedintele României, MAE sau Ministerul pentru Românii de Pretutindeni să nu ceară explicaţii zi de zi autorităţilor finlandeze în cazul abuzurilor comise asupra doamnei Smicala? Presedintele Rusiei a mers personal în Finlanda când a avut de-a face cu abuzuri asupra cetăţenilor proprii şi nu a plecat de acolo pana nu a luat copiii şi a ameninţat Finlanda cu ruperea relaţiilor bilaterale. Îşi imaginează cineva ce torent de vociferări şi proteste ar fi stârnit comiterea de către autorităţile române a unor asemenea abuzuri asupra unui cetăţean finlandez? Îsi imaginează cineva că Franţa, Germania, Italia sau Polonia ar fi stat cu braţele încrucişate dacă asemenea abuzuri sau nedreptăti erau comise împotriva unuia dintre cetăţenii lor?

În ce mă priveşte, ca Deputat de diaspora, am făcut astăzi, 9 mai a.c. în Camera Deputaţilor o declaraţie politică în care mi-am prezentat punctul de vedere şi am cerut autorităţilor române să intervină în sprijinul doamnei Camelia Smicală.

Ca Deputat al românilor din Diaspora este obligaţia mea să încerc să rezolv sau să aduc la cunoştinţa Parlamentului şi Guvernului asemenea cazuri de un dramatism rar întâlnit. Este datoria mea să cer în numele doamnei Smicala, CETATEAN ROMÂN, ca autorităţile române să ia atitudine.

Doru Petrişor Coliu

Deputat Circumscripţia electorală nr. 43 - Diaspora

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page