Premierul Olandei crede ca UE si Marea Britanie trebuie sa inceapa urgent discutiile privind noua re
Dacă înainte de declanșarea crizei umanitare în care un număr halucinant de suflete se declarau refugiate și cereau azil pe teritoriul Europei, statele membre ale Uniunii Europene colaborau într-un mod tacit, găsindu-se pașnice unele față de altele, dar și cu o atitudine de ascultare fără reproșuri la adresa instituțiilor reprezentante ale Blocului comunitar, din toamna lui 2015, când au fost impuse cote obligatorii de repartiție a străinilor fără casă sau ajutor, lucrurile au început să stea diferit. Statele membre s-au împotrivit deciziei Parlamentului European, urmând ca disputa să se concentreze în mod deosebit pe relația Marea Britanie și UE. Nu a trecut mult timp și statele membre au început să își aducă reproșuri unele altora asupra faptului că în timp ce anumite țări se luptă din greu cu numărul refugiaților, altele nu fac nimic și trag de timp ca să se eschiveze. De atunci, Uniunea Europeană a început să sufere o criză de imagine concentrată pe crearea unei tabere pro și contra. Vinovata? Marea Britanie și decizia de a deveni din nou stăpână în țara sa. Cu toate acestea, se încearcă printr-un proces lung și stropit cu „politețe” să se reconcilieze relațiile, astfel ca statele membre să poată denota faptul că Uniunea nu este un lanț monstruos de care nu mai pot scăpa, ci un partener care nu își uită foștii prieteni, fiind în continuare solidari cu nevoiele sale. Din păcate, dedesupturile intereselor UE au început să fie din ce în ce mai dezbătute de către analiști, fapt care nu mai lasă loc de ascunzișuri. UE vrea să facă din Marea Britanie și pedepsele pe care i le aplică, un exemplu negativ pentru ca niciun alt stat membru să nu se mai gândească la părăsirea Blocului comunitar. Desigur, toate efectuate cu o atitudine care să exprime limitele legislației. De cealaltă parte, Marea Britanie a atras în nenumărate rânduri atenția asupra faptului că UE s-a aliat împotriva sa. Deși următoarea etapă a Brexitului presupune începerea negocierilor de separare, în contextul unei atmosfere tensionate, premierul Olandei crede că este mai important să se înceapă discuțiile despre relația dintre cele două tabere, și abia apoi, criteriile „divorțului”.
Sâmbătă a avut loc summitul Uniunii Europene pe tema Brexitului, iar prezența celor mai importanți oameni ai blocului comunitar a lăsat în urmă o serie lungă de declarații, linii directoare și previziuni pentru ceea ce urmează să se întâmple în viitorul apropiat. Deși Marea Britanie încă mai lucrează la planul său de negociere cu care se va prezenta în luna iunie la masa discuțiilor, liderii europeni au declarat deja că au un proiect care să îi reprezinte. „Liniile directoare adoptate în unanimitate, mandatul politic, ferm și echitabil al Uniunii Europene în format 27 pentru discuțiile cu privire la Brexit este gata”, a declarat președintele Consiliului European, Donald Tusk, adaugând că într-un astfel de context, cel mai important este ca Europa să rămână unită, iar UE să se concentreze prioritar pe termenii de ieșire ai Marii Britanii. „Tusk a insistat că trebuie să se facă progrese semnificative în ceea ce privește descentralizarea Regatului Unit de legăturile și obligațiile sale față de UE, înainte de a se putea discuta relațiile post-Brexit”, informează dcnews.ro. Astfel spus, Donald Tusk crede că este esențial ca prima etapă a Brexitului să fie reprezentată de condițiile separării care includ în primul rând statutul pe care cetățenii europeni și cei britanici îl vor avea de după încheierea procesului de despărțire.
De altă parte, din cauza tensiunilor create pe fondul amenințărilor și previzualizării unui viitor nefast pentru britanici, dar și a acordurilor comerciale pe care Marea Britanie le încheie cu state importante pentru a se asigura că nu va avea nimic de pierdut, arătându-i Uniunii că dușmanii săi pot deveni prietenii britanicilor, premierul olandez crede că înainte de așteptarea propriu-zisă a negocierilor referitoare la ce rămâne și ce trebuie să se împlinească, trebuie discutată și rezolvată situația relației dintre cele două. Recomandând o atmosferă detensionată, Mark Rutte vede altfel lucrurile. Acesta consideră că Marea Britanie și Uniunea Europeană trebuie să se pună de acord în legătură cu frontiera cu Irlanda, obligațiile financiare ale Regatului și a drepturilor cetățenilor UE și Marii Britanii, dar inițial trebuie să se ocupe de nuanța în care vor avea loc discuțiile. Relația prezentă și de viitor dintre cele două tabere pot afecta discuțiile dacă aceasta nu este clarificată de pe acum. „Mai întâi trebuie să aibă loc suficient progres asupra acestor chestiuni precum obligaţiile financiare, drepturile oamenilor, iar apoi urmează un moment clar, ce nu poate dura prea mult, pe care trebuie să-l gestionezi cum trebuie, pentru a putea vorbi despre relaţii viitoare”, a menționat premierul olandez.
Deși nu a ales încă recomandarea premierului olandez, Președintele Consiliului European și-a exprimat părerea referitoare la negocieri, punctând faptul că va încerca tot posibilul (în ciuda tensiunilor resimțite) să nu existe negocieri cu rezultate dureroase sau contestabile (cel puțin pentru UE); „După cum știți, îmi doresc personal ca Marea Britanie să nu părăsească UE, dar majoritatea alegătorilor britanici au decis altfel. De aceea, trebuie să facem tot ce putem pentru a realiza procesul de ”divorț” cât mai puțin dureros pentru UE. Prioritatea noastră principală în privința negocierilor este aceea de a avea cât mai multă claritate pentru toți cetățenii, companiile și statele membre, cei ce sunt direct afectați de Brexit, precum și partenerilor și prietenilor noștri importanți”, a declarat Donald Tusk.