Desi a fost invitat de catre Thresa May, Parlamentul Britanic dezbate anularea vizitei lui Donald Tr
Până nu de curând, problemele statelor membre erau și problemele Uniunii Europene. Însă criza umanitară declanșată o dată cu invazia refugiaților din Orientul Mijlociu și Africa de Nord a inversat moneda. Dintr-o dată, problemele blocului comunitar au devenit și problemele statelor sale membre. Decizia „disperată” și luată în urgență, privind distribuirea refugiaților primiți de Europa sub cote obligatorii pentru toate țările parte din aderarea la Uniunea Europeană a iscat o altă criză; una politică. Toate evenimentele planificate (alegerile prezidențiale) sau inopinante (ieșirea Marii Britanii din UE, cererea Scoției pentru un nou referendum de independență, stricarea relațiilor Ungariei și Turciei cu UE etc.) au avut la bază motivul „nedreptății” alegerii blocului comunitar de a pedepsi toate statele membre pentru o problemă care părea că nu nu are cum să le atingă (exemplul cazului Suediei). La puțin timp, problema Europei a devenit și problema Statelor Unite ale Americii care, prin prizma noului președinte ales, a început să interzică musulmanii pe teritoriul american. Reacțiile radicale ale lui Donald Trump au devenit problematice și pentru Europa care, prin liderii săi politici au declanșat o serie de declarații nefavorabile la adresa „noului tiran” al planetei. Cu excepția Marii Britanii care a găsit în SUA o șansă la viitorul său de după Brexit. În acest context, primul lider european care a avut o vizită oficială cu Donald Trump a fost nimeni altul decât premierul britanic, Theresa May. Încercând să pună bazele unei înțelegeri de cooperare și sprijin, aceasta l-a invitat politicos pe președintele SUA într-o vizită în Regatul său. Deși părea că Statele Unite ale Americii începuseră să devină o soluție pentru Marea Britanie, Donald Trump însuși s-a transformat într-o problemă pentru poporul britanic.
Evident, personalitatea și atitudinea cu care se angajează să trateze problemele țării sale, dar și pe cele din afara ei, nu pot fi factori ușor de ignorat atunci când vine vorba de Donald Trump, însă, Theresa May pare că a știut cum „să intre pe sub pielea lui”. Simțind potențial pentru un viitor parteneriat, premierul britanic garanta că Statele Unite ale Americii reprezintă cea mai potrivită oportunitate ca Marea Britanie să continue în aceeași nuanță a binelui, chiar și după ce Uniunea Europeană a amenințat-o cu pierderea celor mai importante drepturi, din momentul în care Brexitul va deveni oficializat. În mod principal, securitatea a fost subiectul prioritar al întrevederii, tocmai pentru că odată ce va invoca Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, Marea Britanie nu va mai fi acoperită de Uniunea Europeană în contextul unei situații militare de urgență. NATO rămâne așadar, singura și cea mai palpabilă opțiune în vederea apărării naționale. Pentru a se asigura și de un acord de liber schimb cu Washingtonul, domeniul comerțului a fost un alt motiv pentru care Theresa May a făcut această vizită oficială la Casa Albă; invocând reușita unei istorii datorită relațiilor dintre Marea Britanie și SUA, premierul britanic a sperat la puțin succes în procesul de convingere; „Cele două țări ale noastre au condus Occidentul în timpul Războiului Rece, înfruntând comunismul. Într-un final, l-au învins, nu doar prin puterea militară, ci prin câștigarea războiului ideilor. Au dovedit astfel că societățile deschise, liberale și democratice le biruie întotdeauna pe cele închise, constrângătoare și crude. Rolul conducător asigurat de țările noastre prin intermediul relației noastre speciale, a însemnat mai mult decât câștigarea războaielor și biruirea adversității. A făurit lumea modernă (...) Nu mi-e frică să discut deschis cu președintele Statelor Unite. Sunt îndreptățită să fac asta tocmai datorită relațiilor speciale dintre țările noastre”.
La finalul întrevederii, mulțumită că a reușit să aducă o speranță poporului său, Theresa May a părăsit Statele Unite, însă nu înainte de a-i adresa o invitație oficială lui Donald Trump. Din păcate, refuzul acestuia de a-l întâlni pe prințul Charles în Marea Britanie a născut stupoare în rândul poporului britanic. Motivat de faptul că nu crede în încălzirea globală (pe care o vede o invenție a chinezilor), Donald Trump a declarat că nu are de gând să îi asculte teoriile prințului Charles asupra schimbărilor climatice. La auzul acestei declarații, britanicii au ieșit în stradă în semn de protest și au semnat o petiție pentru ca Donald Trump să fie interzis în țara lor. Evocându-se vulgaritatea și misoginismul președintelui american, în petiție stă scris că „nu ar trebui să fie invitat (n.r. Donald Trump) la o vizită oficială de stat, pentru a se evita o situație ofensatoare pentru regina Elizabeth”.
Luni, 20 februarie, Parlamentul britanic a dezbătut timp de 3 ore dacă vor da curs petiției de a-l interzice pe Donald Trump în Marea Britanie, însă, rezultatul (destul de greu de obținut) a ajuns la concluzia că ideile personale ale noului președinte al Statelor Unite ale Americii nu au nimic de-a face cu relația politică dintre cele două state, astfel că din punctul de vedere al Parlamentului, Donald Trump este binevenit. În același timp cu votul, în stradă protestatarii amenințau că dacă acesta va fi lăsat să vină în țara lor, îi vor boicota vizita de la primul moment când va ateriza pe teritoriul britanic.