top of page

Ministrul ungar de Externe sare in atacul celui mai controversat candidat al Germaniei, acuzandu-l c


Politologul ungar Margit Feischmidt declara, fără nicio reținere, în una din cărțile sale despre multiculturalism, faptul că „nu există anomalie mai mare decât străinul. El se află între prieten și dușman, ordine și haos, afară și înăuntru”. Cu aceași opinie se raportează aproape întreaga Ungarie la ideea de migrație după ce, în primăvara lui 2015, autoritățile s-au trezit cu gara din Budapesta ocupată de sute de refugiați care își doreau să fie lăsați (chiar și gratis) să meargă către Germania, singura destinație din mintea lor. Speriată, Germania a forțat guvernul ungar să nu cumva să facă greșeala de a le da drumul atâtor oameni să plece către ea, fapt pentru care problemele Ungariei au luat amploare. Revolte, proteste, lupte și greve ale foamei au fost situații care au determinat închiderea temporară a gării de Est din capitală ungară, autoritățile așteptând un semnal de la Uniunea Europeană în vederea soluționării cât mai urgente a acestei crize. Propunerea unor cote obligatorii de distribuire a refugiaților a pus și mai multe „paie pe foc”, reușind ca numai la auzul inițiativei, patru din statele europene să refuze imediat. Ungaria se afla printre acestea. La un an diferență, premierul Viktor Orban a organizat un referendum (neaprobat de Comisia Europeană), întrebându-și cetățenii dacă sunt de acord cu cotele pe care țara lor le-a primit. Din păcate, lipsa prezenței la vot i-a anulat orice șansă de a încerca să rezolve singur problema migrației, cel puțin în Ungaria. Furios pe întreaga Uniune, premierul a început să-și arate ulterior aprecierea față de Turcia și Rusia, considerate oarecum dușmanii blocului comunitar. Săptămâna aceasta, imediat ce Martin Schulz și-a anunțat candidatura în alegerile de anul acesta pentru noul Cancelar al Germaniei, Ungaria a simțit oportunitatea de a-i aminti acestuia că nu mai merită nimic.

Fostul Președinte al Parlamentului European candidează pentru postul de Cancelar al Germaniei, având-o drept contracandidată principală pe „tirana” Angela Merkel. Pentru alegerile din data de 24 septembrie 2017, Partidul Social-Democrat (SPD) l-a desemnat pe politicianul în vârstă de 61 de ani în vederea câștigării cârmei celei mai importante țări din Uniunea Europeană. Plecând din start cu o atitudine împotriva acțiunilor întreprinse de noul președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, caracterizându-le ca „inacceptabile” pentru că încalcă drepturile omului, înainte de startul campaniei, Martin Schulz nu ratează să îl comenteze chiar și pe prim- ministrul Ungariei, pe care îl acuză că a început să facă „afront la unitatea Uniunii Europene”. Potrivit siteului dc.news, promisiunile alegerii lui Schulz vizează lupta pentru „egalitate, reconstruirea încrederii și depășirea divizărilor profunde din societatea germană. Pe de altă parte, Schulz a declarat că va invita și alte partide să semneze un acord de corectitudine în perspectiva alegerilor generale, care să conțină o interdicție de folosire a așa-numitelor social bots, algoritmi care produc în mod automat conținut și interacționează cu utilizatorii de social media”.

Tensiunile dintre Germania și Ungaria, declanșate tocmai de faptul că ungarii văd o atitudine „țâfnoasă” și superioară a germanilor la adresa Europei, pe care cred că o controlează prin Uniunea Europeană, par să ia amploare acum cu ocazia în care Angela Merkel este posibil să fie „dată jos de la putere”. Însă opțiunea Partidului Social-Democrat nu este o variantă agreată și de Ministrul ungar de Externe, care nu înțelege cum de actualul Președinte al Parlamentului European mai are pretenția de a sări într-o altă conducere după ce, din poziția înaltă pe care o deține, nu a făcut nimic pentru Europa în cea mai mare criză umanitară traversată de după cel de-al Doilea Război Mondial, ci dimpotrivă, a știut doar să-și protezeje țara, mutând tot greul pe celelalte state mai mici, sub pretextul acordului cu Uniunea Europeană. Așadar, acum o zi, Peter Szijjarto a sărit în atacul lui Martin Schulz pe care l-a numit „om al trecutului”, și pe care l-a acuzat de originea problemei Europei în ceea ce privește migrația. „Problemele nu pot fi soluționate adoptând aceeași abordare ca cel care le-a cauzat. În calitatea sa de președinte al Parlamentului European, Schulz nu a făcut nimic împotriva migrației ilegale care a dus la terorism, iar scopul său este încă o dată nu protejarea populației europene; el l-a criticat pe Viktor Orban pentru a obține beneficii politice în Germania. Martin Schulz greșește. Guvernul ungar manifestă o solidaritate excepțională cu Germania, pentru că niciun migrant ilegal nu poate ajunge în Germania trecând prin Ungaria. Noi protejăm granițele externe ale UE și astfel protejăm și Germania; cheltuim o grămadă de bani pe această protecție”, a declarat acesta, adăugând și faptul că noul candidat „surpriză” la postul de Cancelar al Germaniei, obstrucționează fără dar și poate consolidarea securității europene. Potrivit Agenției Naționale de Presă Agerpress, „în urmă cu trei săptămâni, șeful diplomației ungare afirma că transferarea de noi puteri ale statelor membre ale Uniunii Europene către Bruxelles ar fi o idioțenie, cu atât mai mult cu cât tocmai statele membre vin cu soluții practice pentru a face față provocărilor la nivel european. În opinia lui Szijjarto, forul comunitar a fost incapabil să-i oprească pe imigranții ilegali ani de zile și Bruxelles-ul a eșuat în materie de autoapărare. Să aștepți protecție din partea cuiva care nu vede pericolul este letal, a conchis ministrul ungar”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page