top of page

Germania se pregateste sa introduca taxa de autostrada pentru soferii straini


Dacă ne place să punem etichete și să ne lăsăm influențați de către stereotipuri, evident, Germania este țara căreia noi românii îi acordăm eticheta de profesionalism, punctualitate, calitate și nivel de trai ridicat. Nici nu se mai pune la îndoială faptul că infrastructura acestei puteri economice europene lasă pe toți cu dorința de a profita de avantajele sale și a-și dori să încerce „în viteză” eficacitatea lucrului german. Incomparabil cu multe alte țări din Europa, Germania dispune de o rețea de autostrăzi numerotate de la 1 la 999 (cele numerotate de la 900 la 999, având doar 21 de km, iar cele numerotate de la 1 la 9, beneficiază de o lungime incredibilă de 5481 km; în total, însumând 12.800 km de autostradă). Un alt lucru neobișnuit, dar extrem de interesant în același timp, este faptul că pe autostrăzile din Germania, nu există limită de viteză. Ocupând locul 5 mondial (după SUA, China, Canada și Spania), rețeaua de autostrăzi din Germania este un vis pentru orice șofer. Cunoscută ca fiind liberă de circulație pentru majoritatea autoturismelor (doar camioanele cu o greutate mai mare de 12 tone fiind supuse unui sistem de taxare), autoritățile germane pregătesc o schimbare în acest sens.

La începutul lunii decembrie 2016, Germania și Comisia Europeană ajunseseră la un acord prin care nemții pregăteau o lovitură pentru toți șoferii care îi foloseau autostrăzile, și anume, introducerea vignetei. La inițiativa acestei propuneri (încă din septembrie, anul trecut), Comisia Europeană nu era de acord, ba chiar sesizase la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) planul Germaniei, mai ales că în acest proiect nou erau vizați doar șoferii străini; cei germani fiind scutiți de la plată. După luni de negocieri, cele două puteri au ajuns la un consens: toate autoturismele vor trebui să scoată bani din buzunar atunci când folosesc autostrăzile nemțești. Potrivit faimoaselor publicații germane, Frankfurter Allgemeine Zetung și Die Welt, prețul stabilit pentru vigneta germană urma să fie de 2,5 euro pe o perioadă de zece zile, și nu cinci euro cât era propus de germani, în prima fază a proiectului. În ceea ce privea cetățenii acestei țări, se luase în calcul o compensație care viza un sistem de impozitare ce urma să avantajeze vehiculele ecologice.

După mai multe dezbateri și puncte comune, decizia a fost luată; din această toamnă, autostrăzile germane vor fi plătite. În funcție de nivelul de poluare al mașinii și, desigur, al perioadei de tranzitare a acestor autobenzi de mare viteză, șoferii vor trebui să scoată din buzunare sume care diferă. Rămâne ideea de a cumpăra o vignetă de 2,5 euro pe 10 zile sau una de 130 de euro pe întregul an. În acest proiect finalizat, chiar și germanii sunt vizați în vederea plății, aceștia fiind nevoiți să cumpere un abonament de 130 de euro din care, ulterior, o parte va fi rambursată prin reducerea unor taxe pe care ar fi trebuit să le plătească oricum pentru mașini. Analizând potențialul noului proiect, Ministerul Transporului german prevede o creștere a bugetului cu 500 de milioane anual, bani ce vor fi proiectați din nou către infrastructură („Taxa de drum garantează dezvoltarea pe termen lung a infrastructurilor noastre”, a declarat Alexander Dobrindt, Ministrul Transporturilor).

Astfel, pentru a nu contraveni legii Uniunii Europene și a crea un disconfort discriminal, noul proiect vizează toți șoferii însă, ținând cont de faptul că germanilor le va fi rambursată, doar șoferii străini sunt cei care plătesc în realitate. Așa cum era de așteptat, legea nu a întârziat să beneficieze și de critici care amintesc de faptul că taxa va afecta în mod special străinii care locuiesc imediat în apropierea granițelor cu Germania și care, ca și în cazul României și Serbiei, vin des pentru cumpărături sau mici obiective de îndeplinit. „Ar fi incorect ca taxa să fie aplicată doar străinilor. O mulțime de oameni ar fi afectați, iar traficul ar fi deviat pe șosele care traversează mai multe sate mici”, declara Elisabeth Jaeger, din Dornbirn, Austria (20 km de granița cu Germania), care motivează că obișnuiește să meargă aproximativ o dată pe lună în Germania, citată de gândul.info. Potrivit unui top al taxelor pe autostrăzile din Europa, prețul vignetei din Germania pare că își respectă cu rigurozitate valoarea calitativă, fiind una dintre cele mai scumpe dacă ne raportăm la o perioadă de un an. Astfel, în Bulgaria taxa anuală pe autostradă este de 34 de euro (și 5 euro pe săptămână), în Austria este de 80,60 euro (8.30 euro pe săptămână), în România aceasta valorează 28 de euro pe an (3 euro pe săptămână), în timp ce Elveția cere 33 de euro pe an.

În octombrie 2014, Master Planul General de Transport a prezentat Comisiei Europene topul statelor europene cu cele mai bune, respectiv cele mai proaste autostrăzi. De departe, clasamentul era condus de Luxemburg, Belgia și Germania în timp ce codașii sunt reprezentați de Islanda (cu nicio autostradă), Norvegia, România, Finlanda, Estonia, Serbia, Polonia și Suedia. „Dacă însă luăm în calcul şi densitatea, adică numărul de km de autostradă raportaţi la suprafaţă, România stă mult mai prost, cu doar 2 km de autostradă la 1.000 km². Mai prost decât România stau doar ţările nordice, din motive de climă şi relief evidente. În Islanda, densitatea este aproape zero, iar în Norvegia, de 1 km la 1.000 km². 2 km de autostradă la 1.000 km² mai are doar Finlanda. Când vine vorba însă de raportarea la populaţie, România este ultima de pe continent. În România revine un km de autostradă la 36.585 de locuitori”, postează realitatea.md.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page