top of page

Romanii, umiliti din nou de media britanica


Marea Britanie este poate tara cu cea mai variata paleta de imigranti din toate colturile lumii, insa cumva, dintre toate comunitatile prezente aici, cea romaneasca este una din cele mai controversate si mai mediatizate. De-a lungul timpului am fost catalogati in fel si chip, cu apelative pe care nu imi doresc sa le reproduc. Au aparut personaje importante si influente care si-au manifestat direct intoleranta la adresa romanilor, instigand si opinia publica la acte xenofobe. Pe modelul lui Nigel Farage, se pare ca scriitorul si prezentatorul TV Jeremy Clarkson nu rateaza ocazia de a-si face publice convingerile soviniste la adresa romanilor.

Dupa ce in 2009, prezent in Romania pentru filmari ale emisiunii pe care o prezenta la acea vreme, a jignit prin remarci la adresa tiganilor si a comunismului, saptamana aceasta Jeremy Clarkson a intrecut din nou limita bunului simt si a moralului. Incercand sa parodieze noul vehicul care se conduce singur, lansat de Google, acesta a improvizat un vehicul intr-o fosa septica si un fotoliu, si s-a folosit de un roman pe care il pune sa pedaleze. Pe un ton ironic, Clarkson explica : „Nu e doar un om, e un român. Le dau de muncă celor nou veniţi la noi în ţară. Google foloseşte electronice ca să le ia locurile de muncă oamenilor. Asta (maşina construită de Clarkson) le dă un loc de muncă, le dă demnitate. E genial".

Este important de mentionat faptul ca dl Clarkson nu este la prima abatere si ca acesta face afirmatii malitioase la adresa oricui i-ar putea imbunatati audienta. S-a folosit de comunitatea romaneasca stiind ca suntem un popor mandru si sensibil la atacuri de acest gen, stiind ca va provoca o reactie care sa il puna in lumina reflectoarelor. Acesta i-a facut pe cei de la BMW nazisti, tot in incercarea disperata de a mai fi bagat in seama, dupa ce, datorita comportamentului neadecvat si a faptului ca si-a lovit un coleg, a fost dat afara de la BBC, iar acum are o emisiune online.

Atat mediul online cat si reprezentanti ai comunitatii romanesti din Marea Britanie, au avut reactii ferme. Ambasadorul roman Dan Mihalache a postat pe pagina de Facebook : „Un nou caz al unui individ care recurge la stereotipuri fascistoide, din dorinta de a obtine audienta. Se pare că Jeremy Clarkson nu a învăţat nimic din anul pe care l-a petrecut pe tuşă şi revine în forţă cu acelaşi comportament. Pentru unii experienţa nu echivalează cu acumularea de înţelepciune. Dar, dacă putem să înţelegem frustrările personale ale unora, nu mai putem înţelege când astfel de comportamente sunt tolerate de redactori şi de public. Este regretabil că astfel de derapaje continuă să apară în spaţiul mediatic din Marea Britanie, cu atât mai mult cu cât relaţia reală dintre cele două state este de bună cooperare, inclusiv pentru prevenirea şi combaterea sclaviei moderne. Ambasada României la Londra va trimite o scrisoare de protest postului de televiziune”.

O reactie asemanatoare a avut si Marian Vaduva, presedintele PSD Diaspora, care a postat urmatorul mesaj: "Am aflat cu stupoare despre recidiva xenofoba si antiromanesca a domnului Jeremy Clarkson, intr-una dintre editiile emisiunii "The Grand Tour". Astfel de derapaje sunt, in mod evident, generate de o disperata foame de audienta si alimentate de un umor care - dupa exceptionalele standarde britanice in materie - nu poate fi calificat decat drept indoielnic. "

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page