top of page

Ungaria crede ca Uniunea Europeana nu ar trebui sa isi strice relatia cu Turcia


De când Europa a fost luată de valul refugiaților și imigranților veniți în disperarea unui viitor mai bun, părăsind Siria sau Africa de Nord, pare că Uniunea Europeană nu mai face față presiunii, tensiunilor și relațiilor dintre statele sale membre. De cealaltă parte, chiar dacă reprezintă o țară tranzit în drumul refugiaților către destinațiile prestabilite, Turcia are și ea problemele ei. Probleme care se nasc nu neapărat din cauza aceluiași motiv ca și în Europa dar evident, chestiuni care îl țin extrem de ocupat și preocupat pe președintele Recep Erdogan. De când cu lovitura de stat primită în noaptea de 15 iulie a acestui an, statul turc pare că nu își mai revine din agitația cu care alimentează alerta de urgență prelungită la încă 3 luni de la data inițială. Curățarea absolută pe care guvernul turc o manifestă în programul de epurare, nu doar că îngrijorează restul Europei dar le-a dat curaj liderilor acesteia să ia cuvântul și să recomande președintelui turc să acționeze cu mai multă calmitate. Amintindu-și că Europa nu a făcut nimic pentru țara sa, negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană întârzie, iar autoritățile cu pricina nu și-au îndeplinit promisiunile făcute, Recep Erdogan a transmis Uniunii Europene că votul lor în decursul tratativelor pentru aderare nu mai are nicio valoare; ba mai mult, Turcia amenința că va lăsa un număr colosal de refugiați să îi tranziteze teritoriul pentru a ajunge acolo unde își doresc. Pe fondul unor tensiuni greu de potolit, Ungaria iese în față și declară că totuși, Uniunea Europeană nu ar trebui să își strice relațiile cu Turcia.

Nu de puține ori, Ungaria s-a arătat cu un pas împotriva Uniunii Europene și cu un pas mai aproape de Rusia sau aliații săi; Iritat de faptul că parteneriatul cu blocul comunitar îi forțează să primească, integreze și susține o cotă obligatorie de refugiați repartizați țării sale, premierul ungar, Victor Orban a întreprins mai multe acțiuni prin care a amintit Uniunii Europene că nu este „șefa” deciziilor interne; ba chiar a și organizat un referendum în care a dat cetățenilor săi posibilitatea de a ieși la vot și a-și exprima opinia în legătură cu refugiații (din păcate sau din fericire, referendumul nu a fost validat pentru că nu s-a înregistrat numărul suficient de votanți). Apoi, același Victor Orban s-a arătat de multe ori alături de Rusia după ce i-a luat apărarea în acuzațiile pe care Uniunea Europeană i le aducea în legătură cu implicarea în alegerile electorale din Moldova și Bulgaria sau anexarea peninsulei Crimeea, după ce s-a declarat independentă de Ucraina.

Faptul că Rusia și Turcia sunt aproape prietene, face ca orice părere de rău împotriva lui Vladimir Putin să se reverse indirect și asupra președintelui Recep Erdogan. Însă, de cealaltă parte, cui îi place Rusia, îi place implicit și Turcia; fapt pentru care, Ungaria nu a ezitat să se exprime la adresa atitudinii pe care Uniunea Europeană o manifestă de ceva timp față de turci. Iar această simpatie nu este una ieșită din comun sau surprinzătoare dacă luăm în considerare faptul că la sfârșitul lunii august, Turcia o dădea drept exemplu pe Ungaria în ceea ce privește reacția ei la tentativa de lovitură de stat. „Șeful diplomației ungare a afirmat că Budapesta este alături de Ankara în lupta terorismului. Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto s-a întâlnit cu președintele parlamentului turc Ismail Kahraman care a mulțumit cu această ocazie autorităților de la Budapesta pentru reacția lor în legătură cu tentativa de puci. La rândul său, Szijjarto a spus că guvernul ungar a afirmat încă de la început că evenimentele din Turcia au fost un act terorist” posta siteul stiripesurse.ro.

În contextul noilor evenimente, Ungaria (deja „obosită” de deciziile și legile pe care Uniunea Europeană încearcă să le impună statelor membre) ține partea Turciei și avertizează blocul comunitar că nu ar trebui să își strice relațiile cu aceasta. „Cooperarea cu Turcia este de importanță capitală pentru Uniunea Europeană” a declarat comisarul european desemnat de Ungaria, Tibor Navracsics în fața Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului ungar, după ce acesta și-a arătat îngrijorarea asupra faptului că disponibilitatea Turciei de a coopera pare să fie în scădere, după ce relațiile dintre cele două au fost deteriorate de părerile, reacțiile și recomandările Uniunii Europene, date unei țări care nu primește nimic de la UE. Același Tibor Navracsics crede că dacă Turcia încetează definitiv să mai coopereze, „acest lucru va avea un impact asupra politicii Uniunii Europene privind migrația și va dăuna statelor din sud-estul Europei” citează agenția națională de știri, Mediafax.

De parcă Ungaria ar vrea liniște în Turcia, șeful diplomației de la Budapesta adaugă faptul că „Turcia trebuie să rămână o țară stabilă, în caz contrat presiunea migratorie asupra Europei ar putea crește în mod dramatic de-a lungul rutei balcanice, cu consecințe asupra Ungariei similare celor din timpul crizei din 2015 (...) toate tentativele de destabilizare a Turciei trebuie respinse pentru că oricine atacă stabilitatea Turciei atacă în fapt securitatea europeană. (...) necesitatea menținerii bunelor relații cu Turcia, nu trebuie văzută doar prin prisma acordului privind refugiații dar și a obligațiilor din cadrul NATO și a luptei împotriva Statului Islamic” postează stiripesurse.ro

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page